Vælg de bedste

Uanset om udviklingen på finansmarkeder går op eller ned, er det vigtigt at give sig selv de bedste muligheder for et fornuftigt afkast ved at vælge de bedste til at forvalte opsparingen. Men hvad bør man egentligt se efter i forsøget på at finde frem til de bedste fonde fra investeringsforeninger?

Facebook Twitter LinkedIn

Hvad enten porteføljen står overfor et sommertjek, eller der skal foretages nye investeringer, er der ofte stor forskel på top og bund indenfor de enkelte investeringsområder. Det er derfor af afgørende betydning for det fremtidige afkast, at man får valgt de rigtige fonde til porteføljen. Det er ingen hemmelighed at det er betydelig nemmere at finde fonde der har gjort det godt historisk end det er at finde frem til de fonde der vil skabe de bedste resultater fremover. Kan man imidlertid undgå at vælge de dårligste fonde på markedet, er man allerede godt på vej mod et fornuftigt resultat. Vi har set nærmere på fem områder der altid bør indgå i overvejelserne når der vælges fonde til porteføljen.


Afkast
Afkastet er i sidste ende hele formålet med at investere, og skønt historiske afkast ikke er nogen garanti for den fremtidige udvikling, kan man alligevel få værdifuld indsigt ved at se på en fonds historiske udvikling. Se både på fondens afkast i absolutte termer og sammenlign altid med udviklingen i fondens indeks og med sammenlignelige fonde fra samme Morningstar Kategori. Forsøg at holde afkastudviklingen op imod det som fonden siger den vil. Under finanskrisen lå de fleste aktiefonde som bekendt med betydelige negative afkast. Det centrale er dog om fondene klarede sig bedre eller dårligere end konkurrenterne og markedet på vej ned, og ligeså hvordan den relative udvikling var da markedet efterfølgende steg igen. Som supplement til at se på de relative afkast, kan man med fordel se på Morningstar Rating over forskellige perioder, da antallet af stjerner er en god indikator for den relative udvikling i forhold til sammenlignelige fonde.


Risiko
Udsvingene i en fonds afkast er et udtryk for dens risiko, og man kan enten se på udsvingene i en kursgraf eller se på nøgletallet standardafvigelse, som er det mest udbredte risikomål. En god tommelfingerregel er, at jo højere afkast man ønsker at opnå, des højere risiko bliver man nødt til at påtage sig. Påtager man sig en højere risiko, så forventer man også et højere afkast på investeringerne, men det er ikke altid, at risikoen resulterer i højere afkast, det har vi set talrige eksempler på de senere år. Ovenpå nogle turbulente år på markederne, vil der i dag ganske givet også være flere der er villige til at acceptere et lavere, men mere sikkert afkast.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

For at se denne artikel registrér dig som Morningstar Basis-medlem

Registrér dig gratis
TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookies