Kan fonde slå markedet?

Der er få indeksfonde på det danske marked, og det åbenlyse alternativ, Exchange Traded Funds, er måske ikke så åbenlys endda.

Rigtig mange danskere investerer i investeringsbeviser, og en stor del af den kage er investeret i såkaldte aktivt forvaltede fonde, som prøver at slå markedet i form af et bedre afkast. Af knap 300 aktiefonde fra hjemlige investeringsforeninger i Morningstars database er det blot 29 fonde, som er passivt forvaltede, dvs. 1 ud af 10 fonde. Den typiske formue i de danske passivt forvaltede fonde er 270 mio. kr., mens den for de aktivt forvaltede fonde er væsentligt større, nemlig 780 mio. kr.

Så der kan næppe herske nogen tvivl om at danske investorer er til aktiv forvaltning. Om det så skyldes at udbuddet af passive fonde er så beskedent eller om den store overvægt af aktive fonde udspringer af en voldsom efterspørgsel, eller det skyldtes noget helt tredje er en anden sag.


Er ETF’ere alternativet?

Et af de produkter, som er blevet fremhævet i medierne på det seneste, som alternativ til traditionelle fonde er de såkaldte Exchange Traded Funds, eller bare ETF’ere. De er på rekordtid blevet ganske udbredt uden for landets grænser. ETF’erne er børsnoterede indeksprodukter, som i høj grad minder om de danske fonde, som kan handles på børsen i København. Fordelen for danske investorer ved at vælge en ETF frem for en indeksfond er bl.a. at man kan vælge iblandt et noget større fondsudbud end de 29 indeksfonde som pt. er lettilgængelige på det danske marked. Det kunne fx være hvis man vil have en billig adgang til latinamerikanske aktier, udviklingslandene eller lignende.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

For at se denne artikel registrér dig som Morningstar Basis-medlem

Registrér dig gratis

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2020 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Terms of Use        Privacy Policy        Cookies