Bland selv eller snup den færdige…

For investorer der ikke selv ønsker at bruge tid og energi på at sammensætte en portefølje, kan de balancerede fonde være et godt alternativ, man bør dog være opmærksom på de ulemper der følger med sådanne fonde.

Facebook Twitter LinkedIn

Når man sammensætter en portefølje, er det generelt en god ide at have både aktie- og obligationsfonde med. Kombinationen af de to aktivtyper giver en mere stabil udvikling i afkastet, sammenlignet med en ren aktieportefølje. Har man ikke lyst til at skabe denne sammensætning selv, så tilbyder de danske investeringsforeninger faktisk også fonde, hvor blandingen af aktier og obligationer er lavet på forhånd, og for nogle investorer kan de være et udmærket alternativ. Det gælder specielt for investorer med meget lille interesse for selv at investere aktivt eller for de travle investorer, som ønsker et nemt alternativ der stort set passer sig selv. Balancerede fonde har dog også visse uhensigtsmæssigheder, og de er sjældent den bedste løsning hvis man vil skabe en optimal portefølje.

Fordelingen mellem aktier og obligationer er det vigtigste parameter at justere på, når man vil hæve eller sænke risikoen og det forventede afkast i sin portefølje. Samtidig er blandingen af aktier og obligationer i porteføljen traditionelt den mest effektive måde at sprede risikoen på, idet der typisk ikke er direkte sammenhæng mellem udvikling i aktier og obligationers værdi.


De balancerede fonde

Konceptet i de balancerede fonde er at give investorerne et nemt og enkelt alternativ til selv at sammensætte en portefølje. Man kan således i princippet nøjes med at investere i én fond og lade porteføljemanageren bekymre sig om resten. Desværre er virkeligheden ikke altid så ligetil, for de balancerede fonde har også en række ulemper, samtidig med at der altid er en hvis risiko forbundet med at satse alt på en enkelt porteføljemanager.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

For at se denne artikel registrér dig som Morningstar Basis-medlem

Registrér dig gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookies