Typisk investoradfærd

Der er visse menneskelige træk der gør at vi som investorer, i nogle tilfælde træffer beslutninger der ikke gavner vores investeringer.

Facebook Twitter LinkedIn

Både historien og de seneste års udvikling har vist os at de finansielle markeder ofte har en tendens til at overreagere både i positiv og negativ retning. Vi har været vidne til talrige eksempler på at investorerne først har været med til at presse priserne op i de højere luftlag, for derefter at trække sig i flok når usikkerheden stiger. Det gælder for så vidt både på aktiemarkedet og boligmarkedet.

Ifølge klassisk investeringsteori er investorerne rationelle beslutningstagere, følelsesdrevne investeringsbobler bør derfor slet ikke forekomme. Tilsyneladende er mennesker dog ikke så rationelle endda. Studier af investoradfærd har vist, at investorer er tilbøjelige til at fremskrive den umiddelbare fortid langt ind i fremtiden, der tros således alt for meget på egne evner og vi er for hurtige - eller ikke hurtige nok - til at reagere på ny information. Disse tendenser medfører ofte at investorerne tager beslutninger der ikke gavner deres investeringer.

Investorpsykologi spiller en stadig større rolle i finansieringsteorien under betegnelsen behavioral finance. Teorien blander finansiering og psykologi for at identificere dybdeliggende menneskelige træk, som kan komme i vejen for investeringsmæssig succes. Behavioral finance er ikke blot et interessant studium, det kan også være med til at hjælpe helt almindelige investorer med at identificere og rette investeringsadfærd, der koster dem penge. Vi har set nærmere på en række af de fejl man bør være opmærksom på.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

For at se denne artikel registrér dig som Morningstar Basis-medlem

Registrér dig gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookies