Øget fokus på indeksfonde

Det har længe været en trend i udlandet, men passive investeringer via billige indeksfonde og ETF fonde begynder også at trænge sig på i Danmark – i første omgang overvejende hos de professionelle.

Karsten Henriksen 03/05/2010
Facebook Twitter LinkedIn

Både passivt forvaltede indeksfonde og såkaldte ETF’er (Exchange Traded Funds) vinder stadig større markedsandele i udlandet. Det gælder både i Europa og USA, hvor investorerne benytter billige indeksfonde til de dele af porteføljen, hvor det alligevel er vanskeligt at skabe et merafkast. Herved spares omkostninger, hvilket direkte bidrager til et bedre afkast. Investorerne har herved mulighed for at sætte ekstra fokus på at finde de bedste aktive forvaltere på de markeder og investeringsområder, hvor der virkelig er noget at hente. Det er således ikke nødvendigvis sådan at man behøver at sværge enten til billige passive fonde eller til de lidt dyrere aktivt forvaltede fonde, men derimod er der en tendens mod at investorerne vælger den type fonde der passer bedst i en given del af porteføljen.

Et klassisk eksempel er store amerikanske aktier, der er så overanalyserede, at det er vanskeligt at se noget i markedet som andre ikke allerede har set – her vælger mange, at benytte en passiv indeksfond eller ETF til at få markedsafkastet i eksempelvis det toneangivende S&P500 indeks. Derimod giver det god mening at betale lidt ekstra for at en dygtige forvalter sætter sig grundigt ind i hele underskoven af mindre selskaber og udvælger de bedste og mest lovende til deres portefølje.

Billige ETF fonde har i modsætning til udlandet endnu ikke fået samme fodfæste i det danske marked, men det kan meget vel ændre sig fremover. Verdens største ETF spiller iShares, som i 2009 blev købt af BlackRock har i dag ti ETF’er registeret i Danmark og ifølge BlackRocks nordiske chef Peter Beske Nielsen er yderligere 46 fonde på vej. Han understreger at registreringerne hos Finanstilsynet alene er for at kunne markedsføre sig aktivt i Danmark, idet alle private, som professionelle, allerede i dag kan købe 430 iShares ETF’er via deres netbank eller online broker. iShares er i fuld gang med at etablere en dansk hjemmeside, som lanceres ultimo august i år, og det er blandt andet denne side, der skal danne grundlaget for markedsføring overfor private investorer i 2011. Indtil da vil iShares ifølge Peter Beske Nielsen koncentrere sig om de professionelle investorer.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

For at se denne artikel registrér dig som Morningstar Basis-medlem

Registrér dig gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookies