Fortsat fart på den kinesiske økonomi

Den kinesiske økonomi viser sin styrke, og belønnes af investorerne, alt i mens regeringen fastholder sit vækstmål på 8 pct. for økonomien i 2009.

Facebook Twitter LinkedIn

Kinas økonomi buldrer af sted, og meget tyder på at landet i midten vil opfylde sine forpligtelser som verdens vækstmotor, og holde væksten høj, på trods af den globale afmatning. Formår Kina at holde væksten oppe, er forhåbningen selvfølgelig, at det vil smitte positivt af på den globale økonomi, og dermed bidrage til hurtigere at få sat gang i tingene igen efter krisen.

Med de seneste nøgletal fra den Kinesiske økonomi i hånden, tyder meget på at Kina vil være i stand til at opretholde sine vækstforventninger på 8 pct. i år, og dermed undgå at blive trukket ned i et lavvækstscenarie med de vestlige lande. I oktober måned accelere

rede blandt andet den vigtige kinesiske industriproduktion, med den største månedlige stigning vi har set siden marts måned. Lige så centralt er det, at også det kinesiske detailsalg samtidig oplevede stærke stigninger. Så længe der fortsat er lidt knas med eksporten til omverdenen, er det et vigtigt signal at sende, at de kinesiske forbrugere ikke er lige så nervøse som deres modsætninger i den vestlige del af verdenen. I den vestlige del af verdenen oplever vi i øjeblikket det modsatte, hvor forbrugerne fortsat er afventende, og i stedet for at gå ud og forbruge, som økonomien har brug for, vælger at øge opsparingen.

Den største bekymring i forhold til den kinesiske økonomi, er paradoksalt nok de store hjælpepakker der om noget har været medvirkende til at vi i dag står i en situation, hvor det ser fornuftigt ud for den kinesiske økonomi. De markante forbedringer i den kinesiske økonomi skaber nemlig frygt for at regeringen kunne finde på at begynde at foretage opstramninger igen. Indtil nu har der kun været tale om mindre opstramninger, blandt andet i den kinesiske ejendomssektor, det er dog endnu ikke noget af betydning. Premierminister Wen Jiabao har da også for nylig udtalt at regeringen fortsat ikke mener at væksten er helt tilbage på sporet, vi bør derfor ikke komme til at se opstramninger af større karakter i den kommende tid.


De danske Kina fonde

På det danske marked findes fire fonde, der udelukkende fokuserer på investering i Kinesiske aktier, og det er selvfølgelig ikke den store overraskelse at de har klaret sig rigtigt fint i 2009. Målt år til dato er det Jyske Invest Kinesiske Aktier der bedst har formået at udnytte den kinesiske optur, med en stigning på 63 pct. Alle fire fonde har leveret høje absolutte afkast, men det er faktisk kun fonden fra Jyske Invest der samtidig har formået at gøre det bedre end gennemsnittet i dens Morningstar kategori, og dermed klare sig bedre end gennemsnittet af europæiske fonde med samme investeringsstrategi.

I oktober måned trodsede de kinesiske aktiemarkeder de internationale, og leverede pæne stigninger, i hvad der må betegnes som et ellers surt globalt marked. En del af forklaringen på den positive stemning i Kina, er at den kinesiske regering var ude og stadsfæste vækstforventningerne på 8 pct. til økonomien i 2009.

Oktober måneds udvikling i de kinesiske aktier er et skoleeksempel på hvad god diversifikation betyder for en portefølje. At de kinesiske aktier var i stand til at trodse en global sur stemning, viser hvor vigtigt det er at sprede sine investeringer ud over flere regioner.


Kina dog ikke immun

Kina er dog ikke upåvirket af hvad der sker rundt omkring ude i verdenen, og i særdeleshed ikke overfor hvordan den amerikanske forbruger går og har det. Kinas rolle i verden er fortsat primært at fungere som verdensfabrik, og selvom den indenlandske kinesiske efterspørgsel løbende tager til, efterhånden som kineserne får råd til en højere levestandard, så er den internationale efterspørgsel stadigvæk af meget stor betydning for landets økonomi.

Nu hvor det ser ud til at recessionen i USA er ovre, bør positiviteten da også smitte af på de amerikanske forbrugere, og deres forventninger til fremtiden. Når først de amerikanske forbrugere begynder at tro på fremtiden igen, vil det se endnu bedre ud for de kinesiske selskaber, da det som sagt fortsat er på det amerikanske marked at de kinesiske selskaber henter langt den største del af deres omsætning hjem. Selv om Kina de seneste år har gjort en stor indsats for at styrke deres samhandel med de øvrige asiatiske lande, for på sigt at mindske afhængigheden af USA, så er samhandlen endnu ikke nået et niveau hvor den kan erstatte den amerikanske efterspørgsel. På lidt længere sigt, er der dog ingen tvivl om en større uafhængighed af USA vil gavne Kina.

Danske fonde med fokus på kinesiske aktier
Fondnavn Morningstar kategori Managerens navn Afkast ÅTD i pct. Afkast 1 år i pct. Morningstar Rating™
Jyske Invest Kinesiske Aktier Kina - Aktier Allan Christensen 63,6 79,1 4
Danske Invest Kina Storkina - Aktier Louisa Lo 53,4 66,9 4
Handelsinvest Kina Kina - Aktier Ej oplyst 51,3 66,5 2
Nordea Invest Kina Storkina - Aktier Ej oplyst 44,9 51,8 -
Gennemsnitlige afkast for Morningstar kategorierne Afkast ÅTD i pct. Afkast 1 år i pct.
Kina - Aktier 71,6 71,6
Storkina - Aktier 56,7 56,7

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser