Vælg morgendagens vindere

Ny amerikansk undersøgelse af Morningstar Rating konkluderer at antallet af stjerner er en god indikator for de efterfølgende resultater både på et og tre års sigt. Ratingen afløser dog ikke en kvalitativ vurdering og sund fornuft.

Karsten Henriksen 14/08/2006
Facebook Twitter LinkedIn

Fra tid til anden stilles der fra forskellige sider spørgsmålstegn ved værdien af Morningstar Rating, synspunkterne har ofte udspring i, eller referencer til, en amerikansk undersøgelse med det dramatiske navn ”The Kiss of Death” af den amerikanske professor Matthew Morey. Undersøgelsen blev foretaget af den metodik, som man tidligere ratede med i USA, og i øvrigt en metodik, der aldrig er anvendt i Europa. Men skønt undersøgelse med det fangende navn dermed aldrig har været relevant, den blev sågar publiceret i 2003 efter Morningstar også i USA var gået over til den nye og mere eksakte måde at rate på – ja så har det ikke afholdt kritikere fra, at referere til den gamle undersøgelse.

Nu er forfatteren af den oprindelige undersøgelse på banen igen og har tidligere i år offentliggjort en ny undersøgelse., denne gang af den nuværende måde som Morningstar tildeler stjernerne på og her er konklusionerne, at der er en fin sammenhæng mellem antallet af stjerner og det efterfølgende afkast. Morey og hans kollega Gottesman har på baggrund af 1902 fonde og deres respektive ratings, set på hvordan performance har været både på et og tre års sigt efter fondene er blevet rated af Morningstar. Og konklusionerne er ikke til at tage fejl af. Femstjernede fonde klarede sig efterfølgende bedre end firestjernede fonde, som igen gjorde det bedre end trestjernede osv. Professorerne finder belæg i undersøgelse for direkte at konkludere, at Morningstar Rating kan forudsige fremtidig performance. Resultaterne i deres undersøgelse er så konsistente, at man kun behøver at læse den første side af deres 27 siders analyse, idet de efterfølgende sider stort set er en monoton gentagelse af de samme konklusioner blot genereret på baggrund af forskellige akademiske tests.


Brug ratingen rigtig

Med de klare konklusioner som de to professorer kommer med er det måske nærliggende at antage, at man blot skal investere i en håndfuld femstjernede fonde og så læne sig tilbage og nyde afkastet. Så nemt er det dog ikke at blive en succesfuld investor. Ratingen er et enestående og værdifuldt værktøj, hvis den anvendes rigtigt, men den er ikke en direkte vej til sikker gevinst. Samtidig skal man være opmærksom på at selvom konklusionerne i undersøgelsen peger på en tæt sammenhæng mellem antallet af stjerner og performance, så bygger de på gennemsnit og der vil være undtagelser, hvor det ikke er tilfældet, eksempelvis kan en en-stjernet fond have fået ny manager og således klare sig bedre end stjernerne forudsiger. Der kan være andre kvalitative forhold som ratingen ikke fanger, idet den udelukkende bygger på objektive og kvantitative data. Derfor afløser ratingen heller ikke en kvalitativ vurdering af en fond inden der investeres.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

For at se denne artikel registrér dig som Morningstar Basis-medlem

Registrér dig gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookies