Gæld på dagsordenen

Porteføljeforvalterne er i stigende grad bekymrede for selskaber med høj eksponering til forbrugeren, viser en undersøgelse fra Merrill Lynch

Sten Blindkilde 22/01/2003
Facebook Twitter LinkedIn

Indtil for nyligt har selskaber i forbrugersektoren klaret sig relativt godt i et generelt kriseramt marked. Men den seneste fund manager survey fra Merrill Lynch indikerer, at de globale porteføljeforvaltere er begyndt at blive nervøse for, at disse selskaber skal rammes af de høje gældsniveauer hos almindelige forbrugere.

I snit havde de globale forvaltere en undervægt på 18 pct. i forbrugsgoder – såsom bilindustrien – i januar sammenlignet med 12 pct. i december og 9 pct. i november. Samtidig gik de også ned til en undervægt på 1 pct. i cykliske serviceerhverv som detail og media mod en overvægt på 5 pct. i december.

Konsumentvarer så som drikkevarer, mad og tobak, var fastholdt på en undervægt på 9 pct. i januar i eksperternes porteføljer.

David Bowers, chef for global investering hos Merrill, bemærkede, at fokus er skiftet over på forbrugssektoren efter, at erhvervslivet er begyndt at gøre noget ved sit gældsproblem.

- Investorerne er mere trygge ved nyhederne om styrkelse af balancerne i selskaberne, men er begyndt at blive mere bekymret over sektorer, der er sårbare over for en tilsvarende genopbygning af forbrugernes balancer, kommenterede Bowers.

endensen til at forlange en nedbringelse af gælden hos selskaberne er meget stærk. I januar mente 53 pct. af de adspurgte forvaltere, at selskaberne skal benytte deres pengestrøm til at nedbringe gælden. Kun 13 pct. foretrak øgede investeringer, mens resten generelt var for tilbagekøb af aktier og øgede udlodninger.

Investeringsbanken Merrill Lynch bider i undersøgelsen selv mærke i den store forskel, der var på forvaltere, som nu synes aktierne er billige, og antallet af forvaltere, der tøver med at investere lige nu. David Bowers peger på, at denne diskrepans kan skyldes to forhold: Enten forhindrer frygten for risiko nye investeringer, eller også er forvalterne allerede fuldt investerede.


Nye Markeder er favoritten

Netto 32 pct. af de adspurgte svarede, at de nye markeder er den region, hvor indtjeningsudsigterne er bedst i øjeblikket, mens 31 pct. mente det samme om USA. Japan var den mindst foretrukne region, menter 32 pct., mens Euroland fulgte efter på denne rangliste med 24 pct.

På den anden side anså forvalterne fortsat, at amerikanske aktier er overvurderede. Det mente netto 41 pct., mens netto 29 pct. fandt de Nye Markeder undervurderet.

Undersøgelsen fra Merrill Lynch havde i januar svar fra 307 porteføljeforvaltere.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser