Dette mentale trick kan hjælpe dig med at spare flere penge op

Hvordan kan du investere med et stramt budget? Her er et mentalt trick, der kan hjælpe dig med at spare mere op.

Facebook Twitter LinkedIn

coin stacks

Du har måske hørt, at investering er nøglen til økonomisk succes, men hvordan kan du afsætte penge til at investere, når dit budget føles strammere end en våddragt?

Et godt udgangspunkt er at undersøge dine indtægter og udgifter. Hvis din nuværende situation ikke tillader dig at investere, og du ønsker at investere, skal du enten øge din indkomst, reducere dine udgifter eller kombinere disse to.

En lønstigning eller en ekstra indkomst er to eksempler på, hvordan du kan øge din indkomst, men det er måske lettere sagt end gjort. Det fører os videre til dine udgifter.

Først og fremmest giver det altid mening at komme af med højtforrentet gæld (forbrugslån, kreditkortgæld osv.). Som Morningstars direktør for personlig økonomi, Christine Benz, udtrykker det: "Der er ingen anden måde at slå et tocifret afkast på end at investere i noget, der er garanteret." Det anbefales også at oprette en nødopsparing. Eksperter anbefaler normalt at have mindst tre måneders løn i en nødopsparing, men individuelle forhold kan påvirke dette beløb. Med dette af vejen, kan vi tage et kig på det mentale trick.

Du er "Kassereren"

Hver dag kæmper virksomheder hårdt for at få noget for pengene. Prøv dette, smag det, køb det, gør det bare! Hvordan i alverden kan vi leve lykkeligt uden dyre Nike-sko eller den nyeste iPhone-model? Warren Buffett sagde engang: "Hvis du køber ting, du ikke har brug for, vil du snart sælge ting, du har brug for."

Det mentale trick er at betragte dine penge som flittige opsparere. Dine penge skal generere rigdom for dig, men de har brug for en stabil hånd til at guide dem i den rigtige retning. Og det er her, du - Kassereren - træder ind på scenen. Er der andre, der burde bekymre sig mere om dine penge end dig? Hvis du har brug for motivation til at skære ned på udgifterne, så du kan investere mere, kan du overveje det enorme indtjeningspotentiale, som dine penge giver. 

Forestil dig følgende "dilemma". Som administrerende direktør for MyMoneyWorks4Me kan du enten hyre flittige aktivforvaltere, der arbejder døgnet rundt, eller dem med nul fremtidigt indtjeningspotentiale. Hvad ønsker du dig? Det er noget, du bør overveje, hver gang du får lyst til at købe noget. Husk, at mange bække små udgør en stor å.

 

Seksdobling din købekraft på 31 år

Lad os tage et kig på et eksempel. Følgende betingelser gælder:

  • Du har sparet 1.000 kroner til at investere (f.eks. ved at købe varer eller produkter til nedsat pris)
  • Forventet afkast: 8 % om året (20-årigt årligt afkast for Morningstar Global Market Index er 8,6 % pr. 30. september 2021)
  • Forventet inflation: 2 % om året (Danmarks Nationalbank inflationsmål er ca. 2 % over tid)

Nedenstående graf viser væksten i investeringen over 31 år baseret på de nævnte forudsætninger. Læg mærke til, hvordan grafen bliver stejlere for hvert år. Alternativt kan du bemærke, hvordan hvert punkt ligger højere og længere væk fra det foregående punkt hvert efterfølgende år. Dette illustrerer det utrolige indtjeningspotentiale, som dine penge kan tilbyde gennem magien ved renters rente. Og jo tidligere du begynder at investere, jo større er den forventede belønning.

Efter 12 år kan købekraften fordobles, og efter 19 år kan den tredobles. På 24 år kan det firdobles, og på 28 år kan det femdobles. Efter 31 år kan din købekraft være steget til seks gange så meget. Seksdobling? Ja tak!

Når du indser det enorme indkomstpotentiale i dine penge, vil du forhåbentlig se nærmere på dine forbrugsvaner og identificere udgifter, der enten kan reduceres eller elimineres. Måske får du også en ekstra motivation til at få en ekstra indtægt/ekstra job. Ja, det er en afvejning, da vi generelt vælger kortsigtet tilfredshed frem for langsigtet belønning, men hvis du har økonomiske begrænsninger og vil spare mere, skal du ofre noget. Det er lige meget, om dit nuværende budget giver dig mulighed for kun at spare små beløb. Det, der er vigtigt, er at få den nødvendige motivation, så du kan begive dig ud på rejsen mod økonomisk succes. Og i øvrigt er det aldrig for sent at komme i gang. Warren Buffett tjente 99,7% af sin formue efter at være fyldt 52.

Artiklen er oversat fra norsk og er udgivet på morningstar.no  den 11/11/2021

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Christopher Greiner, CFA  Data journalist i Morningstar.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings