Hvordan bør du positionere dig til det amerikanske valg?

Hvordan vil aktiemarkedet reagere på en Biden-sejr? Hvad med en ny periode til Trump? Vi spurgte forvaltere, hvordan de tænker i opløbet til det amerikanske præsidentvalg.

Annalisa Esposito 29/10/2020
Facebook Twitter LinkedIn

us election

Valget i USA er kun en uge væk, og mange investorer kan undre sig over, hvad resultatet af præsidentvalget kan betyde for deres portefølje. Selvom det kan være fristende at foretage ændringer i din portefølje for at forberede sig på resultaterne, er politik og aktiemarked notorisk vanskelige at forudsige.

Vi talte med amerikanske fondsforvaltere for at finde ud af, hvordan de positionerer deres porteføljer. 

Biden vs Trump 

Hvilke sektorer der kan blomstre i løbet af de kommende måneder og år, kan variere meget afhængigt af valgresultatet i november.

Hvis republikanerne bliver genvalgt, står USA over for yderligere fire år med økonomisk politik for vækst i en anden Donald Trump-periode. Situationen ville være markant anderledes under demokraterne, hvor politik sædvanligt ses som mindre markedsvenlig, med potentielle tiltag såsom at hæve selskabsskatten og hæve mindstelønnen.

Imidlertid planlægger den demokratiske kandidat Joe Biden også en betydelig stigning i udgifterne til uddannelse, sundhedspleje og infrastruktur, hvilket kan gavne mange virksomheder. Han er især positiv over for grøn infrastruktur, som vil fokusere på at reducere kulstofemissioner, investere i grøn energi og mere effektive bygninger. Han forventes også at udvide Obamacare-sundhedsprogrammet til en større del af befolkningen og investere i det elektriske køretøjs økosystem.

Trump kan derimod være mere positiv over for de kulstofintensive dele af økonomien såsom energi og forsyninger.

 

Hvad betyder dette for investorer?

Zehrid Osmani, forvalter af Legg Mason IF Martin Currie US Unconstrained-fond med en Morningstar Rating på 5, mener valget af Biden og udvidelsen af Obamacare vil have en negativ indvirkning på store farmaceutiske virksomheder.

Højere selskabsskatter kan være negative for store virksomheder, når det gælder indtjeningsestimater, men Osmani forventer ikke, at dette vil have en væsentlig indvirkning på fortjenesten. Og mens en forhøjelse af mindstelønnen kan have negative konsekvenser for arbejdskraftintensive industrier, bør det have en positiv effekt i forbrugersektoren, mener han.

”Med dette i tankerne vil vi ikke foretage ændringer i porteføljen inden valget,” sagde Osmani. "Vi er opmærksomme på mulige politiske ændringer, og vi har justeret vores estimater, men vi kommer ikke til at fortage væsentlige ændringer i vores portefølje."

Mcintosh-Whyte, multi-asset manager i Rathbones, mener også at man ikke skal forsøge at gætte, hvem der vinder valget: "Intet parti vil sandsynligvis vinde både Senatet og Repræsentanternes Hus, så uanset hvilken kandidat der bliver den næste præsident, vil deres evne til at gennemføre ændringer være begrænset ”, siger han.

Effekten af det amerikanske valgresultat vil naturligvis påvirke langt ud over landets grænser. Investorer bør ikke glemme, hvordan områder som Latinamerika og Kina er forbundet med USA.

Mens forholdet til Kina muligvis ikke forbedres under Biden, mener Jack Janasiewicz, porteføljestrateg hos Natixis Investment Managers, at især Latinamerika og Mexico kan være nogle af dem, der drager fordel af hans foreslåede stimuleringspakke.

"Vi kan absolut begynde at se nogle stigende prissætninger, og Mexico kan helt sikkert drage fordel af den amerikanske vækst," sagde han. "Og det ville ikke være overraskende for mig, hvis vi på kort sigt ser, at dette begynder at blive prissat tilbage til risikable aktiver, især aktier i Mexico," siger han.

 

Forsøg ikke at time markedet

Det er rigtigt, at præsidentvalget ofte fører til volatilitet i markedet, og dette kan gøre nogle investorer nervøse. Nøglen er at sikre, at din portefølje er diversificeret og ikke bliver fristet til at prøve at time markedet.

Richard Weiss, investeringschef for American Century Investments, mener, at det er svært og potentielt dyrt at satse på politik, selvom du vælger den vindende kandidat eller det politiske parti.

”Det handler ikke kun om at forudsige vinderen, du skal foretage køb og salg perfekt og korrekt forudsige effekten på markedet,” påpeger han. "Investorer vil gøre det bedre ved ikke at lade valgforudsigelser eller -resultater påvirke deres investeringsvalg."

Weiss mener, at en afbalanceret tilgang er bedst ud over at holde fast i din opsparings- og investeringsplan på trods af den kortsigtede volatilitet, som politiske, økonomiske og markedsmæssige forhold kan medføre.

Nogle investorer kan blive fristet til at sælge ud af markeder inden valget og komme tilbage senere, men historisk set stiger markederne oftere, end de går ned over tid. Weiss advarer: "Fordi markedsgevinster ofte kommer i korte, skarpe spring, kan det at ikke få disse gevinster med have en drastisk indvirkning på dit langsigtede afkast."

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Annalisa Esposito  is a data journalist for Morningstar.co.uk

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings