Nu findes ratingen MQR i vores fondsøgning

En god fond skal have lave gebyrer og en ledelse med egenskaber, der taler for gode fremtidige resultater. Den nye fondsrating Morningstar Quantitative Rating giver dette fokus og er nu tilgængelig for de fleste danske/finske/norske fonde.

Jonas Lindmark 31/08/2020
Facebook Twitter LinkedIn

 Morningstar Quantitative Rating PPM

Vi lancerer nu den fremadskuende fondsrating MQR. De vises her på siden under Fonde i oversigtsvisning (afhængigt af bredden af browseren, skal du muligvis også klikke på "De følgende kolonner").

Pointen med Morningstar Quantitative Rating (MQR) er, at flere fonde fremadrettede kan få fondsratings ved at benytte AI til at finde mønstre i de tusinder af fondsanmeldelser, som Morningstars fondsanalytikere laver. Over 180 underliggende datapunkter analyseres derefter for hver fond, og modellen forudsiger, hvilken rating en menneskelig analyse ville give.

To tredjedele af de solgte fonde i Danmark/Finland/Norge har modtaget de nye ratings. Undtagelserne er hovedsageligt visse kategorier, f.eks. kortsigtede obligationsfonde, men kan også skyldes fonde hvor Morningstar mangler tilstrækkelige data.

Generelt har fonde, der har modtaget det højeste MQR “Guld”, meget lave gebyrer i forhold til gennemsnittet i deres kategori, og administreres af store fondsselskaber med store fonde. I de fleste tilfælde har de store bankers fonde kun ratingen "Neutral".

Det er interessant, at næsten en sjettedel af fondene får den laveste rating "Negativ". Det gives til fonde med høje gebyrer, der forvaltes af fondsvirksomheder, som data indikerer har problemer, eksempelvis fordi en høj andel af fondene for nylig har fået en ny porteføljemanager. Både blandt de store banker og mindre fondsselskaber er der masser af eksempler på fonde med kunder, der kunne finde alternativer i samme kategori med bedre fremtidsudsigter.

Spå fremtiden

MQR begyndte at blive offentliggjort i USA i 2017 og i Europa i marts 2018, så der er noget historie at evaluere. Resultatet er, at fonde der i gennemsnit har modtaget ratingen "Guld", cirka giver 1 procent højere afkast end gennemsnittet i samme kategori. Og dem med ratingen "Negativ" har fremtidige resultater, der afviger omtrent det samme nedad. Selvfølgelig er det vanskeligt at forudsige fremtiden, og MQR giver ikke en garanti for at ramme plet, men erfaringerne har vist, at de nye fondsratings i det mindste giver en vis hjælp til at forudsige fremtiden.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  has been editor and head of fund analysis at Morningstar Sweden since August 2000. Before that he was personal finance editor and designed fund ratings during 9 years at the weekly business magazine Affärsvärlden.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings