Velkommen til det nye Morningstar.dk! Læs mere her om ændringerne på siden og hvordan vores nye funktionaliteter kan hjælpe dig med at opnå succes med dine investeringer. X

4-stjernede Vestas handles til en pæn rabat efter Q4

Vestas leverede i fjerde kvartal en stærk omsætning i service-segmentet, men antallet af solgte møller og prispresset trak ned i resultaterne. Aktien tilbyder med sine 4 stjerner en pæn upside i forhold til vores fair value estimat. 


Vestas

Af Jeffrey Vonk, CEFA, Morningstar Aktieanalytiker.

Europas største vindmølleproducent, Vestas, præsenterede et regnskab for fjerde kvartal, der var på linje med vores forventninger om en stærk omsætningsvækst i service-forretningen (salget var oppe med 16 procent og driftsmarginen var 20,1 procent). Det blev dog trukket ned af færre solgte vindmøller og et fortsættende prispres.

Men eftersom dette kvartalsregnskab skal sammenlignes med det stærke fjerde kvartal forrige år og samtidig blev ramt af modvind på valutamarkedet, så mener vi, at et samlet fald i omsætningen på 6 procent er et rimeligt resultat.

Prisfald forude
Den gennemsnitlige salgspris i ordreindgangen, udtrykt per megawatt time, blev 14 procent mindre i fjerde kvartal. Det skyldes at store vind-projekter i højere grad bliver afsat gennem auktioner, der lægger op til en budkrig og har en dæmpende effekt på priserne. Vi regner også med at se intens konkurrence blandt spillerne på grund af overkapacitet.

Vi er umiddelbart ved at revidere vores estimater, og det kan lede til en beskeden ændring (mindre end 5 procent) af den fair værdi på 620 kroner per aktie. Vi holder stadig fast i, at Vestas ikke har langsigtede konkurrencefordele (no moat). Vestas er dog i øjeblikket - med sine 4 stjerner og en betydelig rabat i forhold til den fair værdi - den mest attraktive af de 11 danske aktier, som vores analytikere dækker.

Vores forventninger til priserne får kortsigtede negative effekter på Vestas' omsætningsvækst og driftsmargin i 2018. Ændringerne er dog nødvendige for at reducere omkostningsniveauet for vindenergi og øge konkurrenceevnen mod andre energiformer på den lange bane, hvis vind skal konkurrere uden gunstige skatte-incitamenter fra staten.

Den indiske regering nedskalerede for nylig nogle af disse initiativer, og selvom det ikke indgår i vores base-case, så er der en risiko for at Storbritannien skruer ned for stimulanserne fra den femårige PTC støtteordning. I denne overgangsperiode vil mindre spillere forlade markedet og der vil være et højt niveau af opkøb. 

På lang sigt er vi mere optimistiske på Vestas
Bæredygtig energi - især vind - forventes at dominere genereringen af elektricitet i fremtiden i takt med at kapaciteten fra de mere traditionelle energiformer som kul bliver lukket ned på ryggen af CO2-målsætninger. Vestas kan styrke sit lederskab på et konsoliderende marked med sit høje forsknings og udviklingsbudget og lave omkostningsniveau.

Vestas' solide base af installerede møller (79 gigawatt under service ved udgangen af 2017) understøtter vores positive syn på selskabets profitable service-forretning, der udligner udsvingene i omsætning og indtjening i den øvrige del af forretningen. Den voksende ordrebog med service-aftaler (12,1 milliarder euro i slutningen af 2017 mod 10,7 milliarder euro ved udgangen af 2016) og en gennemsnitlig varighed på omkring seks år støtter også op om casen.

Alle estimater og vurderinger er pr. 7. februar 2018 af Jeffrey Vonk, CEFA, Morningstar Equity Analyst.

Jeffrey Vonk har ingen positioner i de nævnte værdipapirer. 

---

© Morningstar 2018. Alle rettigheder reserveret. Medmindre andet er angivet i en særskilt aftale, må denne rapport kun anvendes i det land, hvor den oprindelige distributør er fra. De i rapporten indeholdte informationer, data, analyser og meninger udgør ikke investeringsvejledning; de er udelukkende beregnet til informative formål og er derfor ikke et tilbud om køb eller salg af værdipapirer, ligesom der heller ikke garanteres for deres korrekthed, fuldstændighed eller nøjagtighed. De meninger, der her gives udtryk for, er formidlet på datoen herfor og kan ændres uden yderligere varsel. Med undtagelse af hvor andet kræves af lovgivning, hæfter Morningstar ikke for nogen beslutninger i forhold til handel, erstatning eller andre tab, der kan tilskrives eller er relateret til oplysninger, data, analyser eller anskuelser eller deres brug. De heri indeholdte oplysninger tilhører Morningstar og må ikke gengives, hverken helt eller delvist, eller bruges på nogen måde uden Morningstars forudgående, skriftlige samtykke. Investeringsanalyserne udarbejdes og udsendes af datterselskaber til Morningstar, Inc., herunder men ikke begrænset til Morningstar Research Services.

TAGS

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Siemens AG116,46 EUR-0,55
Vestas Wind Systems A/S664,80 DKK0,42

Om forfatteren

Morningstar Equity Analysts  Morningstar stock and fund analysts cover 2,000 mutual funds, 2,100 equities, and 300 exchange-traded funds.