Investering i værdipapirer via investeringsforeninger er en udbredt investeringsform. Knap 840.000 danskere ejer investeringsbeviser og strukturen byder på mange gode egenskaber for investorerne. Det er bl.a. formueforvaltning, risikospredning, vifte af interessante aktivklasser og god investorbeskyttelse i kraft af regulering og overvågning fra den finansielle sektors vagthund, Finanstilsynet.
Danske investorer betaler aktuelt 1,2 pct. om året i løbende fondsomkostninger for at få del i egenskaberne. Omkostningerne fragår automatisk afkast, men alt i alt løber det op i tæt ved 10 mia. kr. om året. Der er altså tale om en betydelig betaling, og den typiske private investor betaler knap 12.000 kr. om året. Hertil kommer evt. yderligere omkostninger til køb og salg af værdipapirerne, direkte omkostninger til banken for fx porteføljepleje o. lign.
Traditionelt dækker cirka halvdelen af beløbet betaling for rådgivning af den enkelte investor. Investeringsrådgivning betales med andre ord ikke direkte af investor, men sker indirekte via investeringsforeningen til banken, som yder rådgivningen. Rådgivningsdelen er outsourcet og investorer betaler løbende for denne rådgivning, så længe investeringsbeviserne ejes.