Morningstar Rating for februar 2016

Maj Invest fortsat bedst ratede danske investeringsforening, efterfulgt af Carnegie WorldWide og Nordea Invest som to’er og tre’er

Facebook Twitter LinkedIn

Jo flere Morningstar stjerner en investeringsforening opnår, des bedre har dens resultater været i forhold til andre fonde med samme investeringsfokus. Morningstars stjerne-rating af investeringsforeninger beregnes og opdateres hver måned, hvor de bedste fonde inden for deres respektive investeringsfelter belønnes med de maksimale 5 stjerner og de ringeste tildeles 1 stjerne. To, tre og fire stjerner fordeles imellem yderpunkterne, hvor tre stjerner er udtryk for en middelmådig fond.

Afkast og omkostninger er væsentlige parametre i ratingen, men risiko indgår også i beregningen. Fonde med relativ lavere risiko i forhold til mere risikofyldte konkurrenter vil derfor opnå en fordel i form af bedre ratings, når stjernerne tildeles.

Ratingen er en europæisk sammenligning og præstationerne i danske investeringsforeninger bedømmes op imod fonde fra hele Europa og altså ikke kun andre danske fonde. Morningstar inddeler alle fonde i kategorier efter investeringsfokus og kategorierne fungerer som såkaldte peer groups, når stjernerne beregnes og tildeles fondene.

Ratingen beregnes på perioderne 3, 5 og 10 år, og dermed vil alle fonde med mindst tre års historik som udgangspunkt blive tildelt en Morningstar rating. Med baggrund i præstationerne på de tre horisonter beregnes en samlet rating, der er en vægtning af 3, 5 og 10 års ratingen. Denne rating fremgår blandt andet af kurslisterne i Jyllands-Posten eller på fondsoversigten på Morningstars hjemmeside.

I alt 423 danske fonde blev ratet i februar. Det lyder af mange, men fra alle europæiske lande rates nu tæt ved 47.000 fonde og fondsklasser hver eneste måned.

Tabellen her på siden viser ranglisten over hjemlige investeringsforeninger. Baseret på det simple rating-snit intervallet 4,50 stjerner og ned til 2,83 stjerner på tværs af feltet. Bedst placeret er Maj Invest, mens Skagen Fondene må tage til takke med en noget uvant position sidst i feltet. Sidstnævnte er nyt for Skagen, som tidligere har befundet sig lunt i tabellen blandt de bedste i feltet, men færre stjerner til flagskibene Kon-Tiki og Global i kombination med en dårlig start for Skagens ejendomsfond trækker ned i rating-snittet for Skagen Fondene.

Carnegie WorldWide er aktuelt næstbedste placerede investeringsforening opgjort på det simple rating-snit, mens Nordea Invest indtager feltets tredjeplads på ranglisten over hjemlige investeringsforeninger.

Udover det simple rating-snit beregner vi desuden investeringsforeningernes formuevægtede rating-snit, hvor udgangspunktet er, hvordan formuen er fordelt mellem fondene under de respektive foreninger. Baseret på dette rating-snit er Maj Invest også i front og forbedrer endda snittet til 4,83 stjerner. Det skyldes en generel høj kvalitet i fondsudbuddet, men også at størstedelen af formuen i Maj Invest er investeret i de bedst ratede fonde, herunder Maj Invest Value Aktier.

SEBinvest og Nordea Invest er bedst på det formuevægtede rating-snit efter Maj Invest og ligger stort set side om side med rating-snit på henholdsvis 4,15 og 4,14 Morningstar stjerner. For SEBs vedkommende er rating-snittet positivt påvirket af, at mere end halvdelen af formuen er investeret i en af de to fonde, SEBinvest Europæiske Small Cap Aktier og Danske Aktier, der aktuelt er ratet med henholdsvis fire og fem Morningstar stjerner.

Det giver god mening at benytte Morningstars stjerner, når investorerne skal træffe investeringsbeslutninger. Det i sig selv kan være mere end svært vil nogle mene og stjernerne er derfor et godt udgangspunkt til opstart af fondsanalyse. De kan ikke stå alene, erstatte en investeringsrådgiver eller betragtes som et sølvfad.

Morningstar Ratingen fremhæver fonde med lavere risiko, lavere omkostninger, lavere omsætningshastighed, bedre fondsafkast, og mere stabilt investeringsteam – alle sammen parametre som direkte eller indirekte har effekt på antallet af opnåede Morningstar stjerner, så de er bestemt værd at holde øje med.

MSRating

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser