Performance Baseret på Investorernes Valg

Erfaringsmæssigt slår de færreste aktive fonde herhjemme (og i udlandet) markedet. Men selvom flertallet underpræsterer, er det dog kun problematisk for investorerne, hvis de investerer i disse fonde. 

Facebook Twitter LinkedIn

Fravælger investorerne dårlige fonde til fordel for gode fonde, betyder det mindre at flertallet underperformer markedet. Omvendt er det naturligvis problematisk, hvis mange vælger dårlige fonde, eller eksempelvis investerer i fonde med historisk gode afkast, men dårlige afkast i efterfølgende perioder.

Denne analyse fokuserer på performance (dvs. merafkastet i forhold til benchmark) i aktivt forvaltede danske investeringsforeninger baseret på investorernes valg. Analysens resultater viser at investorerne over den analyserede periode realiserede positiv performance før omkostninger. Resultaterne viser også at investorerne realiserede positiv performance efter omkostninger relateret til selve investeringsforeningen, dvs. omkostninger til porteføljeforvaltning, administration m.m. Investorernes udfordring er at identificere fonde, hvor de også kan realisere positiv performance efter betaling af markedsføringsprovisionen (dvs. efter alle omkostninger), som dækker rådgivning af investorerne selv.

Hent hele analysen på dette link.

Key Takeaways:

  • Investorernes totale merperformance over perioden 7/2010 til 6/2015 i danske aktivt forvaltede fonde estimeres til 20,3 mia. kr. før løbende omkostninger. Det svarer til en årlig merperformance på 0,81 pct. point relativt til benchmark. Investorernes valg af fonde indenfor aktivklasserne aktier, udenlandske obligationer, danske obligationer og balancerede fonde bidrog alle positivt til den samlede merperformance.
  • Efter omkostninger men før markedsføringsprovision (til honorering af distributører for rådgivning af investorerne) var investorernes totale merperformance i perioden 6 mia. kr. Det svarer til 0,28 pct. point i årlig merperformance. Tre af fire aktivklasser bidrog fortsat positivt til den samlede merperformance.
  • Efter alle omkostninger blev investorernes samlede performance negativ med 8,3 mia. kr. Det resulterer i en årlig underperformance på 0,28 pct. point for den typiske investor.
  • Den årlige underperformance efter alle omkostninger er nogenlunde på niveau med omkostningen i en passivt forvaltet portefølje. Forudsat investorerne i aktivt forvaltede fonde løbende modtager investeringsrådgivning og ikke opkræves yderligere omkostninger for rådgivning via distributør eller lign. er resultatet bedre end det passive alternativ, der ofte er uden betaling for investeringsrådgivning.
  • I aktivklassen danske obligationer opnåede investorerne - som eneste aktivklasse - positiv merperformance efter alle omkostninger. Det kan skyldes, at investorerne blot er bedre til at spotte gode fonde i denne aktivklasse, men kan også være udtryk for, at fondenes benchmark ikke nødvendigvis afspejler investeringsstrategien.
  • Blandt top 10 investeringsforeninger (opgjort efter AUM) realiserede investorerne i 9 foreninger performance som mindst var på niveau med eller bedre end det passive alternativ. Investorerne hos Maj Invest realiserede bedste merperformance i pct. point efter alle omkostninger.
  • Blandt top 10 var investorerne i pct. point efter alle omkostninger bedst stillet i SEBinvest for aktiefonde, i Maj Invest for obligationsfonde, Nykredit Invest for danske obligationsfonde og Nordea Invest for balancerede fonde.
  • I 2010 betalte investorerne 4,2 mia. kr. i løbende omkostninger til investeringsforeningerne, hvoraf markedsføringsprovisionen udgjorde 2,1 mia. kr. I 2015 estimerer vi, at investorerne vil betale i alt 8 mia. kr. i løbende fondsomkostninger, inkl. 4 mia. kr. til markedsføringsprovision.
  • Investorernes formuevægtede omkostningsprocenter er i det store hele uændret over perioden. Det betyder at størstedelen af stordriftsfordelene, som opstår i takt med stigende formuer, primært tilfalder investeringsforeningernes samarbejdspartnere på bekostning af investorerne.

 

For spørgsmål til analysen, kontakt Nikolaj Holdt Mikkelsen, tlf. 33186000.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser