Debat: Lovprisningen af passive investeringer lugter af dansk jantelov

Eksternt forfatter 17/03/2015
Facebook Twitter LinkedIn

Kilde: Finanswatch

http://finanswatch.dk/Finansnyt/article7551743.ece 

I et debatindlæg i Børsen går adm. direktør i Bankinvest, Lars Bo Bertram, sammen med Jesper Kirstein til kamp for den aktive forvaltning.

Der fyres en ny salve af her til morgen i dagbladet Børsen, i den evige kamp mellem tilhængerne af enten den aktive eller passive forvaltning. I dagens spalter er det to tilhængere af den aktive model, der har sat sig for at tage fat i nogle af de helt grundlæggende argumenter for, hvorfor det måske kan være en god idé at forfølge en aktiv aktiestrategi.


Og klummeskribenterne i skikkelse af den nyudnævnte direktør i Bankinvest, Lars Bo Bertram, samt Jesper Kirstein fra Kirstein A/S, er nærmest filosofiske i deres udgangspunkt, når de forsøger at forklare læserne, at man altså skal tænke sig godt om, inden man sværger til den passive strategi.


”En passiv eller indekseret investering betyder jo, at man investerer mere i aktier, der er steget mest. Lyder det attraktivt? Nej, vel? En passiv investering i statsobligationer eller kreditobligationer vil pr. definition give en overvægt til de mest forgældede lande og selskaber. Fornuftigt?”


Traditionel dansk jantelov

Sådan skriver de to aktiv-tilhængere, og henviser blandt andet til 34 års dødvande på det japanske aktiemarked. Her peges der på, at hvis man havde fulgt den passive strategi tilbage vi 1980, ja så havde udbyttet været tyndt sammenholdt med eksempelvis et aktivt tilvalg af amerikanske aktier.


Lars Bo Bertram og Jesper Kirstein har ikke meget til overs for de passive tilhængeres udgangspunkt i, at ingen kan slå markedet – altså at ingen er klogere eller har anden information end andre. De synes, at det lyder som traditionel dansk jantelov, at man altså må have væren enten heldig eller snydt markedet, hvis man slår det.
De savner anerkendelse af dyder som ambitioner, kompetence, erfaring, hårdt arbejde og strukturerede arbejdsprocesser som nogle af midlerne til at opnå et afkast bedre end det brede gennemsnit.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Eksternt forfatter  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser