Danske aktier kan overraske i 2012

Der er en vis optimisme at spore blandt fondsforvalterne om et fornuftigt år for danske aktier

Facebook Twitter LinkedIn

Da vi tog hul på 2011 var det sandsynligvis med brede smil på læberne hos de hjemlige aktieinvestorer. Vi var netop kommet ud af et solidt aktieår med en generelt stigning på mere end 25 pct. på det danske aktiemarked i 2010. Optimismen hos investorerne var da også intakt og nye penge blev investeret i aktiefondene da vi tog hul på sidste år, men det gik som bekendt langt fra som mange nok havde håbet. Stort set hele det foregående års gevinst blev nemlig sat over styr i 2011.

Det var dog ikke kun hos investorerne at smilene stivnede. Flere af porteføljeforvalterne til aktiefondene med fokus på hjemlige aktier havde også tiltro til at den positive stemning fra 2010 kunne fortsætte ind i 2011. Flere havde tillige en forventning om at der kunne blive tale om et comeback til de mindste aktier, hvis ellers det generelle aktiemarked ville arte sig nogenlunde. Ingen af ønskerne blev indfriet og de mindste aktier faldt 24 pct. i 2011 mod et tab på knap 15 pct. blandt de største og mest omsatte danske aktier i C20-indekset.

Blandt de enkelte aktier var der også stor spredning i feltet sidste år. Nogle få mindre aktier steg mere end 100 pct., mens andre tabte tæt ved ved 90 pct. af kursværdien. Blandt de hårdest ramte blev rederiet DS Torm, smykkeselskabet Pandora samt biotekselskaberne Bavarian og Neurosearch.

Udviklingen gik naturligvis også udover de hjemlige aktiefonde, hvor der var ligeledes var stor spredning mellem bedste og dårligste afkast i 2011. Den typiske fond tabte 20 pct. sidste år, men det var lige fra et tab på knap 9 pct. fra den ene yderlighed til et tab på 28 pct. som modpol.


Flot 2011 til SEB Invest Danske Aktier
SEBs aktiefonde med fokus på hjemlige aktier klarede sig relativt set flot igennem 2011. Ifølge porteføljeforvalter Niels Andersen var det flere faktorer som bidrog til resultatet. Dels var han undervægtet i banker, som generelt klarede sig dårligt. Samtidig fik kan overvægtet de finansaktier som klarede sig relativt godt og undervægtet nogle af sektorens store tabere i 2011. Derudover nød investorerne godt af at flere af porteføljens selskaber blev opkøbt til attraktive priser og endelig gav en undervægt i Vestas også pote.

Blandt fondene som måler sig op mod det danske small cap indeks kom Peter Nyborg Moltke bedst igennem 2011. Han er ved roret for small cap fonden fra Dexia Invest og han har igennem årene generelt haft et godt greb om de mindste danske aktier. For hans vedkommende var det bl.a. overvægte i aktier som ALK Abello, GN Store Nord og Royal Unibrew, som trak sidste års resultat i den rigtige retning. Ifølge Peter Nyborg Moltke kan aktier som NKT, Solar og Royal Unibrew overraske positivt i år.


Muligheder for overraskelse
Selvom udsigterne kunne være bedre, så er der alligevel en vis optimisme at spore blandt flere af fondsforvalterne. De bemærker, at der er flere positive elementer i økonomien, som kan være med til at løfte danske aktier i 2012. Det er bl.a. en bedring af økonomien i USA samt en forventning om at bunden er nået i Kina. Den største udfordring er ifølge flere af dem gældskrisen i Europa. Derudover er markedsstemingen ifølge nogle aktører meget negativt, og det er i sig selv også en faktor, som kan ende med at skabe en behersket overraskelse på aktiemarkedet i år.

Hvis den nuværende bedring af øknomien i USA kan fortsætte i kombination med en fortsat lempelig pengepolitik fra centralbankerne og situationen i Europa ikke forværres, så er der håb om at danske aktier kan være steget 15-20 pct., når året er omme. Omvendt er det også vurderingen hos nogle at aktierne kan falde 20 pct., hvis det ikke går som forventet, så der er nærmest tale om noget af en helgardering. Det må dog først og fremmest være et udtryk for en stor usikkerhed om markedsretningen.

Enigheden hører til dels op på spørgsmålet om, hvorvidt de mindste danske aktier får et comeback i år på bekostning af de større selskaber. Fortalerne for et comeback fremhæver, at det skal drives af en længerevarende stabilitet på aktiemarkedet og en større risikovillighed blandt investorerne. Sker det kan efterslæbet i forhold til globale small cap aktier meget vel også komme aktierne til gode i år, mens andre tror at det tidligst bliver i 2013 at det vil ske.

Klik på billedet for større visning


Sådan har styrkeforholdet været mellem de største og mindste danske aktier i de enkelte år

Kilde: Morningstar Direct, afkast i pct. i dkk. C20 og KFMX er benyttet som proxy for de største hhv. mindste danske aktier

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser