Invester med stil

Investeringsstil er et vigtigt begreb at forholde sig til, når afkastpotentialet og risikoen i en fond eller samlet portefølje vurderes

Facebook Twitter LinkedIn

Investering efter stil har i mange år været en central brik i porteføljekonstruktion på den anden side af Atlanten, hvor de amerikanske investorer har sammensat porteføljer helt eller delvist ud fra investeringsstil. I teorien er der ingen grund til at de veldokumenteret investeringsprincipper fra USA ikke også kan fungere andre steder. På trods af den brede accept hos de amerikanske investorer, mangler vi dog endnu at de europæiske investorer for alvor tager principperne til sig.


Stil

Investeringsstil har væsentlig betydning for afkast og risiko i fonde. På det danske aktiemarked, er de fleste investorer klar over at eksempelvis danske small cap aktier, i en årrække leverede væsentligt højere afkast end large cap aktierne.

På samme vis er der typisk forskel på, hvordan vækstaktier og værdiaktier klarer sig over tid, og derfor er det noget man bør forholde sig til når man sammensætter sin portefølje.

En skæv stilsammensætning i den samlede portefølje kan blive en bekostelig affære for private investorer. Overeksponering mod en bestemt investeringsstil, kan give en uhensigtsmæssig sammensætning af aktiverne i porteføljen. Det er derfor vigtigt, at man undersøger eksponeringen mod de forskellige stile i porteføljen.


Vækst eller Værdi

Kort fortalt kan investeringsstil opsummeres med to ord: ”Værdi” og ”Vækst”. Ordene knytter sig til to forskellige principper ved investering i aktier. Lidt simplificeret kan man sige, at ordene henviser til, om der investeres efter aktiernes værdisætning eller ud fra selskabets overordnede vækstrater.

Ser man udelukkende på en aktie og ikke på en hel fond, kan aktierne deles op i værdiaktier, vækstaktier eller en blanding af de to yderpunkter. Værdiaktierne er aktier, der fundamentalt er ”billige”. Det vil sige, aktier der blandt andet kan være lavt prissat i forhold til virksomhedernes indtjening eller i forhold til værdien af virksomhedernes samlede aktiver. Vækstaktier er aktier i selskaber, der oplever stor vækst. Det kan eksempelvis være selskaber indenfor IT, biotek og lignende, hvor man har en forventning om store vækstrater fremover. Disse forventninger kan i givet fald også retfærdiggøre en højere aktiekurs.

Når man ser på en hel aktiefonds samlede portefølje, kan man på samme måde bestemme hvilken stilorientering fonden overvejende har. Det gør Morningstar ved at samle de enkelte aktiers investeringsstil for hver fond, og dermed bestemme den overordnede stil.

Det er værdifuldt at kende investeringsstilen på sine investeringer, da de forskellige typer aktier udvikler sig forskelligt under forskellige økonomiske scenarier. Værdiaktier er typisk af en mere defensiv karakter og klarer sig relativt bedre, når økonomien er i lavkonjunktur. Vækstaktierne er typisk relativt dyrere prissat og mere følsomme overfor tegn på økonomisk lavkonjunktur. Derimod klarer disse sig typisk relativt bedre, når markederne og økonomien er i fremgang.


Selskabsstørrelsen

Det andet forhold, som er med til at fastsætte en fonds samlede investeringsstil er størrelsen på de selskaber, som fonden investerer i. Hvorvidt fonden investerer i små Small Cap selskaber, mellemstore Mid Cap selskaber eller store Large Cap selskaber, er nemlig også af betydning, da der ligeledes er stor forskel i, hvordan disse reagerer i forskellige økonomiske scenarier. Store selskaber er typisk mere stabile og sikre og klarer sig ofte relativt bedre, når markederne er præget af usikkerhed, mens små og mindre selskaber ofte er mere risikable. Til gengæld påvirkes små og mindre selskaber ofte kraftigere og hurtigere, når markederne vender i positiv retning.

De valg den private investor tager i forhold til stil har altså afgørende betydning for det afkast og den risiko investoren kan se frem til. Derfor er Morningstars Style Box™ et vigtigt værktøj for private, og der kan kun opfordres til at investorerne tager aktiestilen med i investeringsovervejelserne.

Style Boxen viser hvordan den enkelte aktiefonds overordnede porteføljesammensætning ser ud. Style Boxen kombinerer ni forskellige typer af porteføljer på baggrund af, om de overvejende er sammensat af værdi-aktier, vækst-aktier eller blandet, og om de er sammensat af små, mellemstore eller store selskaber.

Som tommelfingerregel stiger risikoen, hvis man bevæger sig fra øverste venstre hjørne, der anses for den mindst risikable stil, mod nederste højre hjørne.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser