Hvordan sikres porteføljen bedst?

Investering medfører altid en risiko, risikoen kan dog begrænses hvis man løbende gør sig nogle overvejelser omkring sin portefølje.

Facebook Twitter LinkedIn

Hvis der er noget, investorerne for alvor er blevet mindet om de senere år, så er det, at finansmarkederne kan være en svært forudsigelig størrelse, der til tider udviser meget store udsving inden for ganske kort tid. Med svært forudsigelige markeder og fortsatte ubesvarede spørgsmål om økonomien i 2011, kan det være særdeles relevant at overveje, hvordan ens egne investeringer vil klare sig i en række forskellige scenarier.

Megen research og sund fornuft taler for, at en portefølje af værdipapirer skal være godt spredt (diversificeret) på tværs af aktivklasser og investeringsstile. Det eneste rigtige er at sprede sine investeringer, hvis man er usikker på, om aktierne vil fortsætte deres optur, om renterne for alvor begynder at stige, hvad der sker med den europæiske kreditkrise, eller om large cap vil klare sig bedre end small cap i 2011. Ingen kan med sikkerhed svare på de nævnte spørgsmål, men som investor kan man langt hen ad vejen imødegå tvivlen ved at spille på forskellige heste.

Diversificering mellem forskellige investeringer og aktivklasser er bredt anerkendt som den fornuftige tilgang til portefølje-konstruktion. Men vil du sprede din risiko mest muligt, er det ikke nok at diversificere dine investeringer på forskellige aktiver.


Hvad betyder timingen?

En alternativ måde at tænke diversifikation på kunne være tidsfaktoren i forbindelse med opbygning af positioner i porteføljen.

Og køber man hele sin position i en given investering på en gang, er der endnu større risiko for, at man er uheldig med timingen, end hvis man vælger at sprede sine køb i mindre portioner og i stedet købe op med forudbestemte intervaller. Der er selvfølgelig ingen garantier, og det kan sagtens være, at en given investering blot stiger og stiger. I sådanne tilfælde havde man selvfølgelig været bedre stillet ved blot at købe hele positionen på en gang. Men når alt kommer til alt, er der ingen, der med sikkerhed kan forudsige udviklingen. Ved at sprede sine køb over en given tidshorisont, har man i det mindste mulighed for at sprede sin risiko på positionen.

Konceptet med at købe op i mindre bidder kan bruges i både op- og nedadgående markeder, på såvel aktier som obligationer. Mange private investorer har en udpræget tro på, at de kan time markedet - det vil sige købe en aktie eller aktivklasse på bunden og sælge igen på toppen. Virkeligheden er dog en ganske anden, og det er rent faktisk uhyggeligt svært at time sine køb og salg i porteføljen.

I en situation, hvor man eksempelvis har udset sig en aktie, der har været udsat for store fald, og man vurderer, at bunden er ved at nået, er det anbefalingsværdigt at bygge sin position op af flere omgange, med eksempelvis intervaller på en måned. Derved er der væsentligt større chance for, at man kan opnå en god gennemsnitskurs på aktien, end hvis hele positionen købes på en gang, og aktiens bund efterfølgende først viser sig en måned senere, 20 procent længere nede.

Generelt betyder timingen af købet mindre, jo længere en investeringshorisont, der er tale om. Det har dog alligevel en vis betydning, om man er uheldig og starter med at tabe 15 procent på en position eller ej.


Brug de forskellige aktivtyper

Mange private investorer har en forkærlighed for bestemte aktivtyper, når porteføljen sammensættes. Det kan være aktier, aktivt forvaltede investeringsfonde eller måske passive indeksfonde. Det er der bestemt intet i vejen med. Man bør dog også altid overveje, om ikke det kunne være værd at minimere risikoen ved at diversificere sine investerigner lidt imellem flere forskellige aktivtyper.

Et eksempel kunne være at tilføje indeksfonde til en portefølje, der ellers udelukkende består af aktivt forvaltede fonde. På den måde kan man lægge en dæmper på den risiko, der ligger i, at manageren i en aktivt forvaltet fond har mulighed for at klare sig dårligere end markedet. Det sammen gælder selvfølgelig den anden vej rundt, nogle vil måske have den holdning, at de kun holder indeksfonde i porteføljen, hvilket bestemt ikke er nogen dårlig strategi. Det udelukker dog ikke muligheden for at krydre porteføljen med en enkelt eller to veludvalgte aktivt forvaltet fonde for at få muligheden for lidt ekstra afkast.

Er man en udpræget aktieinvestor, der helst vil udvælge sine aktier selv, kan man også have stor gavn af at supplere aktieporteføljen med en global investeringsfond for at sikre, at der opnås en god spredning i porteføljen. Det vil alt andet lige udglatte de løbende afkast og hjælpe med at styre porteføljens risikoniveau.


Spred også risikoen i din privatøkonomi

Der er som beskrevet mange måder at diversificere sine investeringer på, og hele denne tankegang er også relevant, når der kigges på den samlede privatøkonomi, herunder eksempelvis fordelingen mellem likvide og ikke likvide aktiver som eksempelvis aktier og fast ejendom. En veldiversificeret portefølje, såvel som en overordnet diversificeret privatøkonomi er det tætteste, man kommer på en "sikker" portefølje/økonomi. Diversifikation spreder porteføljens risiko og øger dermed muligheden for at porteføljen - og dermed privatøkonomien - kan klare sig fornuftigt i flere forskellige markedsscenarier. Uanset hvordan din portefølje ser ud i dag, kan du på morningstar.dk følge dine aktie- og fondsinvesteringer, og løbende følge med i hvad der klarer sig godt og skidt i porteføljen.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser