Diversifikation skal der til

Alle investorer har det generelt dårligt med at se deres investeringer tabe værdi. Det er dog muligt at minimere risikoen betydeligt ved at sprede sine investeringer.

Facebook Twitter LinkedIn

De fleste investorer har oplevet at stå overfor frygten for at tabe på en investering. I mange tilfælde håndterer vi frygten med sund fornuft, som sagt i et gammelt ordsprog, skal man ikke lægge alle sine æg i den samme kurv. Som investor kan man faktisk nå rigtigt langt ved at have dette i tankerne, når man skal sammensætte en portefølje. Der er dog også en bagside af den simple diversifikation, der gør at man som investor alligevel er nødsaget til at sætte sig mere ind i hvordan de forskellige dele af porteføljen fungerer sammen.

At sammensætte en veldiversificeret portefølje med det rigtige risikoniveau, er ikke det letteste i verden. Er man derfor i tvivl om sin risikoprofil, eller hvordan man skal sammensætte sin portefølje, bør man altid søge rådgivning.


Sammensætningen

For at en portefølje kan betegnes som veldiversificeret, og dermed have en bevidst risikostyring, skal den være opbygget af forskellige byggeklodser, såkaldte aktivklasser. Eksempler på forskellige aktivklasser kunne være Danske aktier, Globale aktier, Korte obligationer eller Højrenteobligationer. Når porteføljen sammensættes af forskellige aktivklasser, er det vigtigt at man gør sig nogle overvejelser om, hvordan de forskellige klasser opfører sig i forhold til hinanden. Hele grunden til at vi vælger at bygge porteføljen op af forskellige aktivklasser, er jo netop at vi ønsker elementer der opfører sig forskelligt, i en given situation, og dermed giver øget stabilitet i porteføljen.

Af netop denne grund var der mange som måske troede de havde en veldiversificeret portefølje, der fik sig en grim overraskelse i 2008, hvor markedet kun kendte en vej. I en sådan situation er det i høj grad porteføljens samlede aktieandel, der afgør hvor meget du kommer til at tabe, da stort set alle aktier faldt. Mange blev dog overrasket over hvordan eksempelvis højrenteobligationer opførte sig under nedturen. I ordets forstand forbindes de fleste obligationer med noget der er forholdsvist sikkert, men da krisen ramte, var det kun de korte obligationer der var en sikker havn, mens højrenteobligationerne udviste samme adfærd som aktier. Investorerne blev derfor ramt hårdt, da deres portefølje i nogle tilfælde reagerede som en ren aktiefond, da højrenteobligationer ingen diversifikation gav.


De gode fonde

Når der vælges aktivklasser handler det i bund og grund om at have en god ide om hvordan de forskellige klasser korrelerer med hinanden, altså i hvor høj grad der er sammenhæng mellem de enkelte klassers udvikling. Morningstars kategorier er en god proxy for de forskellige aktivklasser, og kan med fordel benyttes til både at sammenligne udviklingen i de forskellige aktivklasser.

Når man er nået frem til den håndfuld aktivklasser som skal udgøre porteføljen, handler det om at finde frem til fonde af en god kvalitet, til at udfylde de forskellige pladser i porteføljen. Her er det selvfølgelig nærliggende igen at bruge kategorierne. Når man skal finde frem til fonde af en god kvalitet inden for en given kategori, kan det være en god ide i første omgang at benytte sig af et filter, som stjerne ratingen. Her gives fra 1-5 stjerner til alle fonde med en historik på 3 år eller mere. Fondene rates indenfor kategorien, hvilket vil sige at det kun er fonde med tilnærmelsesvis samme investeringsfokus der sammenlignes. Ratingen bygger på risikojusteret afkast og omkostninger. Der tages altså højde for hvor godt et afkast en fond har leveret, samtidig med at der også ses på hvor stor en risiko fonden har påtaget sig for at opnå dette resultat. Den endelige investeringsbeslutning skal selvfølgelig ikke træffes ud fra ratingen alene, men den kan give et godt praj om kvaliteten i en fond.


Opnå overblik

På Morningstar.dk kan du oprette din portefølje, og derved løbende følge med i din eksponering mod både lande, regioner, sektorer samt den overordnede fordeling mellem aktier og obligationer. Ejer du eksempelvis flere forskellige aktiefonde, kan du via X-Ray funktionen i porteføljeværktøjet, se dine største eksponeringer imod enkeltaktier. Det giver dig overblikket over eventuelle overlap i porteføljerne på dine fonde, der kan medføre større eksponering mod enkelte selskaber, end man måtte ønske.

Diversifikation er det primære forsvar, når en portefølje opbygges af individuelle investeringer, der i sig selv er risikable. Selvom man spreder risikoen mellem flere fonde, er det vigtigt at forstå sammenspillet mellem porteføljens aktivklasser, for at opnå en god diversifikation.

Klik på billedet for større visning

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser