Kender du risikoen i dine fonde?

Risiko er noget der kan være svært at forholde sig til, mange fokuserer derfor for meget på afkastet når de investerer. Risiko behøver dog ikke være så indviklet endda.

Facebook Twitter LinkedIn

Når investeringsforeningerne markedsfører deres fonde er det tydeligt at høje afkast sælger, og det er derfor også tit det der fokuseres på. Afkastet er da også vigtigt, i og med det i sagens natur er det primære formål med at investere. Der følger dog også en risiko med en investering, hvilket igen er blevet tydeliggjort de senere år. Risiko er altid relevant, hvad enten markederne stiger eller falder, er det væsentligt, at man overvejer risikoen i den fond, man er ved at investere i. Hele risikobegrebet kan i mange tilfælde være lidt svært at forhold sig til, men ved hjælp af ganske få midler kan man faktisk opnå en god forståelse af den risiko en investering medfører.


Overordnede retningslinjer

Først og fremmest skal man være klar over hvad en given fond investerer i. I denne sammenhæng er der nogle helt generelle ting der gør sig gældende: Obligationsinvesteringer er mindre risikable end aktieinvesteringer. Investeringer i få aktier giver større risiko end investeringer spredt ud over mange, da man har større risiko på det enkelte selskab. Investeringer koncentreret i en enkelt branche giver større risiko, end hvis de er spredt ud over hele markedet, fordi kurserne på selskaber i samme branche har det med at bevæge sig samme vej. Investeringer i nye markeder medfører en højere risiko end de mere traditionelle, ligesom der ofte er større risiko ved aktier i små virksomheder frem for store. Value aktier betragtes generelt også som værende mere stabile end vækstaktier.

De seneste tal for hvordan en fond er investeret kan findes på Morningstar.dk, og i de fleste tilfælde også på foreningernes egne hjemmesider. På Morningstar.dk er det endvidere muligt at se tallene fordelt på lande, brancher, virksomhedsstørrelser og aktiestil, altså om der er tale om vækst eller value aktier.

Det er også vigtigt at danne sige et billede af, hvad fonden har tænkt sig at gøre fremadrettet. Nogle fonde har som erklæret målsætning at jagte et højt afkast, også selv om prisen er en væsentlig risiko for tab. Andre forsøger aktivt at undgå risikable investeringer, selvom det kan betyde, at de går glip af store kursstigninger. Mens andre igen er underlagt stramme regler for, at de skal følge et bestemt indeks. Det begrænser den risiko der følger af, at fondens forvalter kan satse forkert. Det udelukker dog samtidig, at forvalteren kan navigere udenom et generelt fald i markedet.


Historisk udvikling kan give et fingerpeg

Det er derfor en god ide at se på, hvad fonden selv angiver som målsætning for investeringerne. Men man bør samtidig også kigge på, hvordan fonden tidligere har klaret sig. Her kan man eksempelvis kigge på kvartals eller års afkast, der kan give et fornuftigt indtryk af risikoen. Er der eksempelvis mange perioder med stærkt negative afkast, kan man spørge sig selv, om man havde kunnet leve med selv, at have haft penge investeret i fonden i de pågældende perioder.

Et mere generelt billede af den historiske risiko kan man få ved at kigge på et nøgletal som standardafvigelse. Jo højere standardafvigelse, jo større udsving har der været i fondens afkast historisk. Tallet er velegnet til at sammenligne fonde med hinanden, hvor det kan give en god indikation af, hvilken af dem der er mest risikable.

Hele formålet er naturligvis at finde frem til de fonde, der kan levere et godt afkast uden for megen risiko. Dette er netop hvad Morningstar måler med sin rating på én til fem stjerner. Jo bedre afkast en fond har leveret, jo flere stjerner, samtidig med at store månedlige udsving i afkastene trækker i den modsatte retning. Ratingen er derfor et godt udgangspunkt, når man skal vælge fonde. Ratingen kan dog aldrig stå alene. Den måler, hvordan en fond har klaret sig i forhold til andre sammenlignelige fonde fra samme kategori. En femstjernet fond med Latinamerikanske aktier vil således være blandt de bedste latinamerikanske aktiefonde, men det er kun en begrænset trøst hvis hele det latinamerikanske marked falder markant.

Tabellen viser standardafvigelsen i udvalgte Morningstar kategorier, på henholdsvis 3 år og 5 år. Den giver et fint overblik over hvilke udsving og dermed også risiko der har været forbundet med de forskellige kategorier historisk.

Risikospredning er det vigtigste middel til at begrænse den samlede risiko i en portefølje. En ting er, at man bør vælge kvalitetsfonde der formår at levere gode afkast i forhold til deres risiko. En anden ting er at de store udsving typisk har rod i, at alle kurser i en del af markedet går samme vej samtidig. Derfor kan man reducere sin investeringsrisiko markant ved at sørge for, at man ikke er særligt eksponeret til bestemte brancher, regioner eller virksomhedstyper.

Udvalgte Morningstar kategorier
Navn Std. afv. 3 år Std. afv. 5 år
Rusland - Aktier 40.47 33.64
Latinamerika - Aktier 30.27 27.15
BRIK - Aktier 29.58 25.97
Kina - Aktier 29.26 26.09
Sektor Finansiel Service - Aktier 27.77 22.65
Danmark - Aktier 27.63 22.95
Europa Large Cap Blend - Aktier 20.29 16.80
Globale Large Cap Blend - Aktier 17.79 14.80
DKK Lange - Obligationer 4.60 4.02
DKK Øvrige - Obligationer 4.08 3.57
DKK Korte - Obligationer 2.12 1.81

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser