Gør obligationsporteføljen inflationssikret

Selvom inflationen skulle tiltage, kan obligationsinvestorerne ruste sig mod faldende kurser

Facebook Twitter LinkedIn

Fortsat triste økonomiske nøgletal, arbejdsløshed og slumrende privatforbrug har gjort det nødvendigt for adskillige centralbanker at fastholde den lempelige pengepolitik, som har betydet meget lave renter. For nylig offentliggjorde den amerikanske centralbank dens hensigt om at pumpe 600 mia. dollars i omløb. De massive stimuleringspakker giver mange investorer grund til at tro, at inflationen på et tidspunkt vil vise sig på landkortet.

Hvis og når vi ser tegn på stigende priser som fx øgede lønninger, højere kapacitetsudnyttelse o.lign., bør investorerne overveje at justere porteføljen. Det kan være obligationsporteføljens varighed forkortes, dvs. man overvægter porteføljen med obligationer med kort løbetid, eller alternativt overvægter ’hårde’ aktiver som fx råvarer, blot for at nævne nogle få muligheder. Sådanne justeringer er dog ikke nødvendigvis det bedste valg for investorer, som er afhængige af obligationernes traditionelle faste rentebetaling.

Så hvordan skabes en obligationsportefølje, der kan modstå presset fra hastigt stigende priser uden at man må påtage sig unødig risiko? Her kommer et par bud på, hvordan investorerne kan bekæmpe inflationen.


Indeksobligationer

Det mest åbenlyse valg er indeksobligationer, som igen er blevet lettilgængelige for danske private investorer via investeringsforeningerne. Hensigten med en indeksobligation er at opnå en forrentning udover inflationen. Det vil sige, at man kan være nogenlunde sikker på at opsparingen ikke udhules af inflationen, og dermed bevare købekraften. Det er en egenskab som stort set ingen andre obligationer kan matche.

Dermed ikke sagt at indeksobligationer er den eneste ene, og man blot skal fylde porteføljen op med sådanne obligationer. De vil nemlig typisk have det mere end svært, når realrenten, renten justeret for inflation, stiger. Holder man obligationen til udløb betyder det måske mindre, men her skal man stadig huske på, at den realrente man får på obligationen måske er en hel del mindre end den øjeblikkelige realrente i markedet.

For fastforrentede investorer, der bekymrer sig om værdien af deres opsparing indtil udløb, er løsningen herover næppe anbefalelsesværdig. I øjeblikket bør man som investor nøje overveje indeksobligationerne for at sikre sig mod inflation på den ene side og et ikke urealistisk scenarie med stigende realrenter på den anden. Indeksobligationer vil fortsat være et alternativ for den inflationsbekymrede investor, men man skal måske med købe en mindre andel end hvad obligationernes historiske afkast berettiger til.


Højere rente, mindre skade

Fastforrentede investorer bør generelt også overveje den stødpude, som en højere forrentet obligation kan give. En stigning på 3 pct. i forbrugerpriserne vil gøre mindre skade på en obligation med en rente på 7 pct. end den vil på en obligation med 3 pct. i rente, simpelthen af den årsag at inflationen udgør en langt mindre andel af renten i førstnævnte tilfælde. Men man får desværre ikke de 7 pct. foræret gratis. Vælger man at bytte relativt sikre statsobligationer ud med højtforrentede obligationer må man leve med en større kreditrisiko. Omkring 2 pct. af de lavest ratede obligationer får typisk problemer med at betale renter og afdrag til tiden, et niveau, som endda kan overstige 10 pct. i perioder med ekstremt stress, og altså langt over niveauet for mere sikre stats- eller virksomhedsobligationer.

At finde den rette balance her bør man overlade til fonde og deres rådgivere med den nødvendige kompetence. Man kunne selv overveje om man måske ikke skulle holde sig til en fond, der går efter de bedst ratede obligationer i det såkaldte ’high yield’ marked. Her misser man måske nok noget af den modstandskraft, som obligationerne giver hvis inflationen tager til, men får man fat i en af de rigtige fonde, kan afkastet msåke hentes hjem alligevel.


Konvertible obligationer

En anden mulighed er konvertible obligationer, hvor investorerne kan veksle obligationerne til et bestemt antal aktier i et selskab. Sådanne obligationer vil i højere grad end andre bevæge sig i takt med den underliggende aktiekurs. En egenskab, der kan være en fordel i inflationsprægede perioder, da aktiekurser, i teorien, kan vokse i takt med inflationen.

Sideeffekten er større kursudsving, men de regelmæssige rentebetalinger giver trods alt stadig investorerne en større beskyttelse end man vil opnå på aktiemarkedet. Forbindelsen mellem den konvertible obligation og aktien giver stadig investorerne en større risiko end man ellers typisk kan finde på obligationsmarkedet. Eksempelvis er standardafvigelsen på Merrill Lynch obligationsindeks med konvertible obligationer 13,7 pct. årligt over en tiårig horisont. Det er tre gange så meget som danske statsobligationer i samme periode.

Som med high-yield obligationer må man også her forholde sig til den underliggende kreditkvalitet af obligationsudstederne og vurdere risikoen for tab. Man skal også forholde sig til værdien af den konvertible obligation og den relaterede aktiekurs. Hvorvidt en konvertibel obligation opfører sig mest som en aktie eller en obligation afhænger i høj grad af disse faktorer.

En fjerde mulighed er at søge efter obligationer uden for landets grænser, hvor udsigten til inflation er lavere end hvad man forventer herhjemme. Men hvor skal man søge hen? USA har sine problemer at kæmpe med, mange af udviklingslandene er i god form men med risiko for at inflationen vil tiltage her, og desuden vil man påtage sig en valutarisiko også.

Investorer som er solidt forankret i obligationsmarkedet, og det er de fleste nu en gang, har altså muligheder for at bekæmpe inflationen. Det eneste de ikke skal gøre er at læne sig tilbage, men med en forståelse af hvad der driver obligationerne og egne risikopræferencer, så kan man tæmme inflationspresset i den fastforrentede verden.

Morningstar Kategorien™ ’EUR Indeks-obligationer’
Fondnavn Managerens navn Afkast 1 år i pct. Morningstar Rating™
BankInvest Globale Indeksobligationer Christian Meyersahm, Anders Isager 8.2 3
Danske Invest Globale Indeksobligationer Thor Schultz Christensen 7.7 -
Danske Invest Indeksobligationer Ane Blicher 7.6 3
Danske Invest Globale Indeksobligationer - Akk Thor Schultz Christensen 7.5 -
Nordea Invest Indeksobligationer Per Bisgård Jensen 7.3 4
Jyske Invest Indeksobligationer Specialforening Ej Oplyst 6.7 4
EgnsINVEST Indeksobligationer Jens Rask Nordestgaard 6.3 2
Sparinvest Indeksobligationer Jacob Nielsen 3.8 3

* Afkast er opgjort pr. 31-10-2010

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser