Er opturen i problemer?

På vej imod årets afslutning er investorerne begyndt at ryste på hænderne, usikkerheden omkring opsvingets stabilitet skaber nervøsitet i markedet.

Facebook Twitter LinkedIn

Godt i gang med fjerde kvartal, nærmer vi os med hastige skridt årets afslutning. Der er sket meget i år, først og fremmest har vi været vidne til et meget stærkt comeback på de globale aktiemarkeder siden foråret. I øjeblikket påvirkes den positive stemning dog af et meget nervøst marked, hvor mange af de investorer der har holdt fast igennem krisen, er ved at have hentet det tabte hjem igen. De største vindere siden årets start blandt de danske investeringsfonde, er fortsat fondene med fokus på de nye markeder. I top findes Sydinvest BRIK, med et år til dato afkast på 93 pct. Ud over fondene fra de nye markeder, har fondene med fokus på hø

jrenteobligationer ligeledes oplevet et fantastisk comeback i 2009. Det er dog gået så stærkt at mange spørger sig selv om det måske ikke er gået lige hurtigt nok.


Er opturen slut?

Umiddelbart er der ikke noget der tyder på at opturen på finansmarkederne er slut. De seneste uger har vi dog set en korrektion i aktiemarkedet, som efterhånden er den fjerde i rækken siden først på sommeren. De foregående korrektioner har været milde og kortvarige, nervøsiteten er dog fortsat høj, da mange forventer en korrektion oven på årets optur, og derfor er nervøse for om korrektionen vi ser i øjeblikket, kan være begyndelsen på en længerevarende nedtur.

Det store spørgsmål går altså på hvor alvorlig den nuværende korrektion bliver, eller om den måske vil være ovre igen før vi aner det, som dens forgængere tidligere på året. Det kan ikke udelukkes at vi bevæger os ind i en konsoliderende fase, med lavere afkast den kommende tid. Historisk set er dette mønster da også mere reglen end undtagelsen, da vi blandt andet så lignende tendenser efter opturene i halvfemserne og efter årtusindskiftet.

Som sagt er der endnu ikke noget der peger på at vi står overfor en større nedtur. De fleste af de økonomiske vækstindikatorer peger fortsat på fremgang for verdensøkonomien, og herunder stigende indtjening i selskaberne de kommende måneder, hvilket er direkte understøttende for prisfastsættelsen på aktiemarkederne.

Den nuværende situation understøttes også af at der ikke er nogen indikation af at staterne og centralbankerne, for alvor vil begynde at trække den stimulus i land, som er sat i markedet det seneste års tid. Det vil fortsat betyde en meget lempelig pengepolitik i den vestlige verden, og dermed bør vi kunne se frem til en kort rente tæt på nul et stykke tid endnu.

På den korte bane bør bekymringen for inflationen også være begrænset, vi står fortsat i en situation hvor årets opsving mangler at bevise sin holdbarhed, samtidig med at vi oplever fortsat stigende arbejdsløshed samt en tendens til faldende lønninger. På den lidt længere bane er der dog grund til bekymring for stigende inflationen, primært som en konsekvens af de mange penge der er sprøjtet ud i markederne i form af redningspakker fra stater og centralbanker.


Hjælpepakkerne hjalp

Fremgangen vi har været vidne til i år, er langt hen ad vejen et resultatet af de omfattende hjælpepakker der blev sat i værk i slutningen af 2008 og starten af 2009. Hele formålet med at bringe hjælpepakkerne i spil, var jo netop også at gå ind og understøtte økonomien, og derved holde den kørende mens især den vestlige verden havde behov for at konsolidere sig, og få et overblik over den nye markedssituation.

Det vi ser i øjeblikket er rent faktisk reelle forbedringer af økonomien, selskaberne øger igen produktionen, i takt med at der igen sker noget i ordrebøgerne. At efteråret har været fornuftigt for selskaberne underbygges af en række gode makroøkonomiske nøgletal i tredje kvartal, og ikke mindst af selskabernes overordnede positive udmeldinger i deres kvartalsregnskaber for samme periode. De underliggende forbedringer begynder efterhånden også at skinne igennem, blandt andet i form af flere selskabers udmeldinger omkring et begrænset behov for yderligere fyringer, og i stedet planer om øget investeringer i den kommende tid.

Selvom der overordnet er forbedringer at se i økonomien, er det endnu for tidligt at slå fast om opturen er helt robust og blivende, der er dog ingen tvivl om at vi bestemt er på rette vej. Den kommende tid vil vi med en stor sandsynlighed opleve, at de vestlige økonomier blot vil realiserer en forholdsvis beskeden fremgang, bland andet på grund af den forholdsvis høje arbejdsløshed. De nye markeder bør kunne fortsætte i et højere tempo, og sammenholdt med en beskeden vestlig fremgang, bør dette være nok til fortsat at understøtte selskabernes omsætning, og bevare opvinget.

Top 10 år til dato
Fondnavn Morningstar ketegori Managerens navn Afkast ÅTD i pct. Morningstar Rating™
Sydinvest BRIK BRIK - Aktier Niels Skovvart 92,7 4
Alfred Berg Rusland Rusland - Aktier Jan-Olov Olsson 88,6 3
Sydinvest Latinamerika Latinamerika - Aktier Niels Skovvart 86,8 5
BankInvest Latinamerika Aktier Latinamerika - Aktier Nikolaj Lippmann 86,8 3
Nordea Invest Special Euro High-Yield Bonds EUR Højrente - Obligationer Ej oplyst 86,6 3
Danske Inv Latinamerika Latinamerika - Aktier Devan Kaloo 81,9 4
Danske Inv Østeuropa Nye markeder - Aktier Ole Gotthardt 81,1 3
Carnegie WorldWide/Østeuropa Nye markeder - Aktier Morten Springborg 81,1 2
Jyske Invest Tyrkiske Aktier Tyrkiet - Aktier Søren Nemec 76,9 3
Handelsinvest Latinamerika Latinamerika - Aktier Ej oplyst 76,4 -

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser