Unit Link afkast stryger til vejrs

Årets første tre kvartaler har som helhed været særdeles gunstige for pensionsinvestorer i markedsrente produkter, som eksempelvis Unit Link. Mange har endnu ikke indhentet sidste års tab, men de er efterhånden godt på vej.

Karsten Henriksen 26/10/2009
Facebook Twitter LinkedIn

Ved gennemgangen af afkastene for unit link pensionsordningerne for første halvår tilbage i juli måned, så det ud til at blive et glimrende år for pensionsinvestorerne, ikke mindst for dem med en høj andel af aktier i porteføljen. Siden da er både aktier og obligationer fortsat op med de eksotiske ’nye markeder’ i front med stigninger på 55 pct. i år. Danske aktier er ligeledes strøget kraftigt i vejret med 44 pct. siden årsskiftet og alene i tredje kvartal er de steget med 19 pct. Det trækker godt op i mange danskeres pensionsdepoter, da der er tradition for, at have en betydelig overvægt af danske aktier. Højrenteobligationerne har ligeled

es haft et forrygende år, med stigninger i år på 47 pct. og således har denne aktivklasse faktisk genvundet mere end det tabte fra sidste år. Selv helt almindelige danske obligationer har givet fornuftige afkast i år på grund af de faldende renter. De nævnte investeringstyper indgår i Morningstar Link Porteføljerne, alle ni investeringstyper kan ses i skemaet her på siden.


Sammenligning

Morningstar Link Porteføljer viser hvad man som investor ville have fået i afkast, i hvert pensionsselskab, ved at anvende samme overordnede porteføljesammensætning. Ved at sammenligne afkastene i de forskellige pensionsselskaber ud fra de samme porteføljer, får man et billede af kvaliteten af fondene i hvert program for den periode der ses på, samtidig får man en ide om størrelsen af det afkast man kan få i unit link, sammenlignet med de traditionelle pensionsordninger, der over tid typisk tilbyder 4,5 pct. i årlig kontorente efter skat eller 5,3 pct. før skat. Aktuelt er kontorenterne ofte betydelig lavere end dette niveau. I tabellerne ses afkastet for Morningstar Link Porteføljer fra i år, samt afkastet for hele 2008. Selv porteføljerne med lav risiko og en aktieandel på blot 20 pct. har alligevel givet afkast i årets først ni måneder i omegnen af 10 pct. Da tabet i disse porteføljer var i omegnen af 5 pct. sidste år, så er det tabte allerede mere end genvundet. Forskellen mellem selskabernes afkast er minimal, hvilket i høj grad skyldes den store andel af sikre obligationer.

I porteføljerne med høj risiko og 80 pct. aktier er forskelle mellem selskaberne betydelig større, her spænder afkastet i år fra 23 og helt op til 28 pct. Alligevel er der for alle stadig et stykke vej førend tabene i omegnene af 36 pct. fra sidste år er genvundet. Ikke mindst fordi procentregning i den sammenhæng er ganske utaknemmelig. Således skal der 50 pct. stigning til for at genvinde et tab på 33 pct. fordi stigningen kommer fra et lavere niveau.

Skønt der er forskel på afkastet selskaberne i mellem, så er forskellene betydelig mindre end, hvis man havde lavet sammenligningen ud fra selskabernes egne risikoprofil sammensætninger. Når selskaberne selv sammensætter fondene, kan der nemlig være betydelige forskelle i hvor stor en aktieandel der vælges, eller hvor stor en del af obligationerne der er ’kedelige’ danske obligationer og hvor meget der er satset på såkaldte højrenteobligationer. De betydelige forskelle i sammensætningen af porteføljerne når selskaberne selv sammensætter, er med til at gøre dem vanskelige at sammenligne. De som vælger en højere aktieandel, vil fremstå som dygtige når aktiemarkederne stiger, og de samme vil fremstå ringe når aktiemarkederne falder. Det har Morningstar gjort noget ved. Fremover vil der hvert kvartal blive offentliggjort en analyse, som både ser på Morningstar Link Porteføljerne, som de ses her på siden, men også en opgørelse over selskabernes egne sammensatte fonde. Som noget helt nyt vil selskabernes sammensatte fonde ikke alene blive målt på afkastet, men også på den risiko de har løbet. Det nye tiltag forventes at skabe større gennemsigtighed på pensionsmarkedet når det drejer sig om markedsrente produkter.

Klik på billedet for større visning

Klik på billedet for større visning


Morningstar Link Porteføljer fungerer som et uafhængigt benchmark for investorer, der ønsker at følge udviklingen i unit link ud fra forskellige risikoprofiler og på tværs af selskaberne. Afkastet er beregnet med månedlig rebalancering på baggrund af Unit Link udbuddet ved udgangen af hver måned. Afkastet for 2008 er på baggrund af udbuddet ultimo året. Der kan være enkelte specialfonde, interne puljer og modelporteføljer som Morningstar ikke har været i stand til at skaffe data på og som derfor ikke er medtaget i beregningerne.

Porteføljerne er sammensat med udgangspunkt i Morningstars Kategorier. Er der eksempelvis i et program tre fonde under kategorien ’Danmark – Aktier’ er et gennemsnit af de tres afkast benyttet.

I de få tilfælde, hvor en kategori ikke er repræsenteret i et program er der benyttet afkast fra fondene i de mest repræsentative kategorier i programmet ud fra et forsigtighedsprincip om, at mindre risiko, fortrækkes frem for mere risiko når alternativer vælges.


Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser