Overblik som en prof

Private har nu mulighed for at lave en komplet gennemlysning af deres samlede investeringer, også selvom de har investeret i både enkeltaktier og investeringsforeninger. Samtidig er det blevet nemmer at sammenligne fonde på tværs.

Karsten Henriksen 31/08/2009
Facebook Twitter LinkedIn

Selv dedikerede tilhængere af investeringsforeninger, har ofte en håndfuld enkeltaktier i porteføljen, som de har købt af den ene eller anden årsag. Men hidtil har det ikke været muligt på nem vis at få et samlet overblik over hele porteføljens fordeling på regioner, sektorer og investeringsstile. Investorerne har været nødt til at analysere den del af porteføljen der bestod af investeringsforeninger, for sig, og derefter sjusse sig frem til fordelingen, i den del af porteføljen som bestod af enkeltaktier. Herudover har det været vanskeligt at vurdere hvordan porteføljen var investeret i forhold til et indeks, da det ikke altid er lige nemt

at få adgang til de underliggende porteføljer indekset.

Det betyder principielt set, at mange af de gode råd om investeringer man kan læse sig til i medierne og på diverse investeringssites, herunder morningstar.dk, har været vanskelige at efterleve i praksis. Er man eksempelvis overvægtet i finansaktier, hvis porteføljen består af 15 pct. finansielle aktier? I forhold til MSCI Verdensindekset er det faktiske en lille undervægt, men sammenlignet med MSCI Danmark er det en lille overvægt. Det er med andre ord væsentligt at kende fordelingen af de indeks man måler sine investeringer op i mod. Og for at det skal give mening er det afgørende, at opgørelsen er foretaget på sammen måde i indeks såvel som i egen portefølje.


Nye muligheder

Det er ikke noget nyt at man kan følge sin portefølje af investeringsforeninger på morningstar.dk, men det er derimod noget helt nyt og enestående på det danske marked, at man nu kan tilføje enkeltaktier til porteføljen og få en komplet rapport baseret på samtlige underliggende aktiers fundamentale data. De nye muligheder lanceres i forbindelse med en kraftig opgradering af Morningstars gratis informationstjeneste til private investorer, som herudover byder på mange andre nye og nyttige funktioner.

Hvad enten man har investeret i danske Vestas, finske Nokia eller enhver anden aktie kan den således tilføjes og indgå i den samlede porteføljerapport som genereres ved få klik. Man kan også oprette porteføljer udelukkende med enkeltaktier, og dermed er der nu endnu flere private investorer der kan få glæde af tjenesten.

Som noget helt nyt er det nu også muligt at måle porteføljeindholdet op mod over 60 forskellige anerkendte aktieindeks, så det nemt og hurtigt kan bestemmes, hvordan man er investeret i forhold til det indeks man ønsker at sammenlignede porteføljen op imod. Denne funktionalitet er også med til at give et værdifuldt indblik i hvordan forskellige aktieindeks adskiller sig fra hinanden på regioner, sektorer og investeringsstile.

Det er muligt at oprette og gemme op til fem forskellige porteføljer og man kan tilføje helt op til 100 forskellige investeringer i hver, så der er plads nok til selv de meste avancerede privatinvestorer. Til hver portefølje kan man vælge at få tilsendt daglige eller ugentlige infomails, direkte til ens e-mail med senest opdaterede afkast.


Sammenlign fonde

Som noget helt nyt bliver det nu også muligt at sammenligne op til fem forskellige fonde på en gang. Skal man vælge mellem flere forskellige fonde, så er det ikke nok bare at se på hvilken fond der har givet det højest afkast over en periode. Det kræver en helhedsvurdering af fondens egenskaber. For at gøre det nemmere for investorerne at sammenligne forskellige fonde op mod hinanden er det nu muligt at vælge op til fem forskellige fonde på en gang, som bliver stillet op side om side, så man nemt kan sammenligne dem på vigtige områder som afkast, risiko, omkostninger og portefølje karakteristika. Sammenligningen kan nemt e-mailes til en ven eller rådgiver, så man har mulighed for at inddrage andre i investeringsprocessen.

Med de mange nye gratis muligheder på Morningstar.dk er det blevet endnu nemmere for private investorer at give deres ’bankrådgiver’ modspil nede i filialen og forhåbentlig vil det hjælpe til at investorerne kommer til at tage bedre og mere oplyste investeringsbeslutninger.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser