Forsikring mod inflation

Fonde med indeksobligationer kan være med til at beskytte investorernes penge, hvis inflationen pludselige begynder at stige.

Karsten Henriksen 10/08/2009
Facebook Twitter LinkedIn

Der har den senere tid været spæde tegn på at opsvinget er rykket et skridt nærmere, men det er næppe inflationstruslen, som bekymrer den almindelige investor på nuværende tidspunkt. Konsensus i markedet er da også at inflationen i det danske samfund, de kommende år, vil være lavere end det langsigtede mål for EU, som er på lige under 2 pct. Eksempelvis lå den danske inflation ifølge tal fra juni på under 1 procent og for resten af EU er tallet endnu lavere.

Skønt der ikke synes at være dramatik i luften når det kommer til risikoen for stigende inflation, så har flere investeringsforeninger valgt at relancere deres fonde med indek

sobligationer, som netop er designet til at beskytte investorerne når og hvis en højere inflation melder sin ankomst.

Der har i mange år eksisteret en stor håndfuld danske fonde med danske indeksobligationer. De var tidligere underlangt helt særlige skatteregler, der gjorde at foreningerne ikke kunne foretage ny-emissioner men til gengæld var afkastet fra fondene skattefrit. En ændring af skattereglerne i 2007 fjernede denne skattemæssige fordel og det fik værdien til at falde brat og derfor er afkastet for fondene negative i netop 2007. Ændringen af skattereglerne gjorde det samtidig muligt at åbne fondene op for nye investorer.


Ud over grænserne

Der bliver ikke udstedt nye indeksobligationer på det danske marked og derfor bliver markedet stadig mindre. I dag skønnes markedet at være nede på omkring 90 mia. kroner og selvom det lyder som et stort beløb, så ligger størsteparten af obligationerne stille i bl.a. pensionskasser og derfor er markedet ganske illikvidt.

Blandt andet på grund af det begrænsede marked er flere af de danske investeringsforeninger begyndt at se ud over de danske grænser, hvor der findes større og mere likvide markeder for indeksobligationer. Danske Invest lancerede en helt ny fond i november 2008, der investerer i globale indeksobligationer, samtidig åbnedes der op for emissionen i foreningens eksisterede fond med danske indeksobligationer. BankInvest fulgte hurtigt efter, ved at lave strategiskift i foreningens eksisterede fond med indeksobligationer, således at den også kan investere globalt. En lignende strategiændring er gennemført i EGNSinvests fond med indeksobligationer i juni i år og Sparinvest forventer ligeledes at åbne op og udvide strategien allerede i slutningen af august. Nordea Invest Indeksobligationer holder fast i strategien med danske indeksobligationer, men er dog åben for emission og kan handles på børsen. Jyske Invest har derimod ikke planer om, hverken at åbne deres fond for emission eller for så vidt børsnotere den – den er alene til for de eksisterende investorer. Om foreningen derimod pønser på at lancere en helt ny fond med globale indeksobligationer må tiden vise.


Forsikring mod inflation

Normalt bekæmper centralbankerne inflationen ved at sætte renterne i vejret, men i øjeblikket er renterne helt i bund på grund af finanskrisen og det betyder også, at når væksten vender tilbage, så kan stigende inflation atter blive en trussel for investorernes afkast og værdier. Høj inflation er især skidt for afkastet på obligationer, idet værdien af rentebetalingerne fra obligationerne udhules. Aktierne er umiddelbart mindre følsomme overfor inflation, idet selskabernes indtjening i høj grad vil følge prisstigningerne i samfundet. Aktiekurserne vil derimod blive ramt af rentestigninger, som typisk er konsekvensen af høj inflation.

Fordelen ved indeksobligationer er at deres betalinger reguleres i forhold til udviklingen i inflationen. Dermed beskyttes investorernes værdier i tilfælde af høj inflation. Man kan sige at obligationerne tjener som en slags forsikring mod høj inflation. En forsikring koster altid noget og i dette tilfælde er der igen undtagelse. Som tommelfingerregel giver fondene med indeksobligationer for tiden et afkast på niveau med almindelige statsobligationer når inflationen er i omegnen af 2 pct. Stiger inflationen over dette niveau vil man som investor få en fordel i form af et højere afkast, men skulle inflationen derimod holde sig på et lavt niveau under 2 pct., ja så vil indeksobligationerne typisk give et lavere afkast end almindelige obligationer med samme løbetid og kreditkvalitet.


Bedst til pension

I modsætning til det danske marked så findes der et betydeligt marked for indeksobligationer i udlandet, hvor de største markeder tæller USA, Storbritannien og Frankrig. Fordelen ved at investere i disse markeder er at de er betydelig mere likvide. I forhold til investorer for frie midler mister man derimod muligheden for skattefrie kursgevinster, hvorfor det er mest optimale at købe fonde med globale indeksobligationer for pensionsmidler. De fonde der udelukkende investerer i danske indeksobligationer, vil derfor være bedre for frie midler, men man bør dog være opmærksom på at selv disse fonde ikke er direkte skatteoptimerede til frie midler.

Indeksobligationers værdi reagerer på ændringer i den forventede inflation og da det som bekendt ikke er muligt at forsikre et brændende hus, så er de nuværende lave forventninger til inflationen med til at gøre inflationsforsikringen relativt billig.



Danske fonde med indeksobligationer
Fond Afkast i år til ultimo juli Afkast i 2008 Børsnoteret Åben for emission Investerer i indeksobligationer
BankInvest Globale Indeksobligationer 5,33 *4,29 Ja Ja Globalt
Danske Invest Globale Indeksobligationer 4,88 - Ja Ja Globalt
Danske Invest Indeksobligationer 5,49 4,05 Ja Ja Danmark
EgnsINVEST Indeksobligationer *5,85 **5,02 Ja Ja Globalt
Jyske Invest Indeksobligationer 5,77 5,42 Nej Nej Danmark
Nordea Invest Indeksobligationer 4,50 6,27 Ja Ja Danmark
Sparinvest Indeksobligationer 4,64 7,82 Senere i år Ultimo august Globalt fremover
* Afkastet er hovedsageligt fra den tidligere strategi med danske indeksobligationer
** Afkastet er fra strategien med danske indeksobligationer

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser