Nye tab til Unit Link investorer i første kvartal

Forårsstemningen nåede ikke at bide sig fast i resultaterne for første kvartal for de danske pensionssparere, men kurserne er til gengæld fortsat op i april.

Karsten Henriksen 04/05/2009
Facebook Twitter LinkedIn

Pensionsinvestorer i de danske Unit Link pensionsordninger måtte se langt efter de positive afkast i årets første kvartal. Efter et decideret katastrofeår sidste år, især for dem med høj aktieandel, var der brug for noget opmuntring, men for årets første kvartal som helhed stod den igen på tab. Værst gik det ud over investorer med en høj andel af aktier i pensionsporteføljen. Obligationerne var nemlig med til at trække pænt op da både almindelige danske statsobligationer have positive afkast, men også de så udskældte højrenteobligationer udstedt af virksomheder gav pæne plusser i porteføljerne. Faktisk var der en tendens til at de mest risi

kable investeringstyper kom lidt igen i år. Således var aktier fra de såkaldte nye markeder de eneste som kom gennem de tre første måneder med plus, mens både danske, europæiske, japanske, amerikanske og globale aktier kom ud med tab. Japanske aktier som var dem der klarede sig mindst dårligt i 2008, blev til gengæld dem der gav de største tab i første kvartal med minus 12 pct. i snit.

Klik på billedet for større visning


Tre profiler

En gang i kvartalet leger Morningstar investor i hver af de syv kommercielle Unit Link ordninger, samt Folkebørsen. Der tages udgangspunkt i samme tre investeringsprofiler i hvert selskab for at måle hvilket afkast en fornuftig investor i praksis kunne have opnået hos de forskellige pensionsselskaber. De konkrete resultater for hvert selskab kan ses i tabellen. Generelt lå afkastet på mellem -6,0 og -4,3 pct. i de aggressive porteføljer med en aktieandel på 80 procent. De moderate porteføljer med en ligelig fordeling mellem aktier og obligationer lå afkastet på mellem -3,6 og -2,6 pct. og i de konservative porteføljer med kun 20 procent i aktier havde investor opnået et afkast mellem -0,1 og -1,0 pct. Der var ikke en eneste portefølje som gav et positivt resultat, hvilket ellers var tiltrængt hos de hårdt plagede pensionsinvestorer i såkaldte markedsrenteprodukter, som Unit Link hører under. Ens for disse pensionsordninger er at der ikke er garantier for positive afkast, som i traditionelle pensionsordninger, til gengæld har man muligheden for højere afkast når markederne stiger. I de garanterede ordninger hvor man til sammenligning tidligere fik 5,3 pct. årligt, ville første kvartal svare til et positivt afkast på 1,30 pct. De fleste pensionsselskaber er dog også pressede af finanskrisen og har derfor sat kontorenterne ned til 1,8 pct. svarende til et afkast på 0,4 pct. i første kvartal, hvilket trods alt er meget beskedent.

Klik på billedet for større visning


Blandet udvikling

Udviklingen siden nytår har dog langt fra været entydig. I januar måned var der faktisk stigninger på de fleste markeder, hvad enten der var tale om aktier eller obligationer, men de positive takter blev i februar afløst af nye fald i kurserne. I starten af marts begyndte kurserne så atter at stige og det har de stort set gjort frem til slutningen af april måned. Så skønt tallene for første kvartal ser noget dystre ud, så er den optur der begyndte i marts fortsat i så stor udstrækning, at året som helhed her i slutningen af april ligger i pæne plusser, det kan blot ikke ses a tabellen, som kun går frem til ultimo marts, idet alle tal for april endnu ikke er offentliggjort.

Med mindre kurserne på ny bliver sendt ned i et sort hul, så er der meget der tyder på at tallene ser bedre ud når Morningstar opgør resultaterne for første halvår senere på året. I en periode har der i hvert fald været lys for enden af tunnelen for investorerne i markedsrenteprodukterne.


Bag om tallene

Afkastberegningerne er fortaget på baggrund af et øjebliksbillede af Unit Link udbuddet ved ugangen af første kvartal 2009. Der er ikke taget højde for udskiftninger af fonde i afkastperioden. Der kan være enkelte specialfonde, interne puljer og modelporteføljer som Morningstar ikke har været i stand til at skaffe data på og som derfor ikke er medtaget i beregningerne.

Porteføljeafkastene er beregnet med udgangspunkt i Morningstars Kategorier. Er der eksempelvis i et program tre fonde under kategorien ’Danmark – Aktier’ er et gennemsnit af de tre benyttet.

I de få tilfælde, hvor en kategori ikke er repræsenteret i et program er der benyttet tal (Fed) fra de mest repræsentative fonde i programmet ud fra et forsigtighedsprincip om, at mindre risiko, fortrækkes frem for mere risiko når alternativer vælges.

Klik på billedet for større visning

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser