Kina forsøger at styre uden om nedturen

Den kinesiske vækst er faldet for tredje kvartal i træk, og den enorme eksportindustri lider under faldende efterspørgsel. Sammenlignet med vesten, har Kina dog endnu ikke været udsat for et direkte kollaps på ejendomsmarkedet, og det er nu heller ikke sikkert at det kommer så vidt.

Facebook Twitter LinkedIn

Kina vil for alt i verden forsøge, at styre sig uden om den globale nedtur, så vidt det er muligt, bekymringen stiger dog fortsat i Kina, hvor de seneste tal fra tredje kvartal viser en vækst i brutto national produktet på 9 pct. Kina har dermed oplevet faldende vækst i BNP, for tredje kvartal i træk. Selvom en BNP vækst på 9 pct., for de fleste landes vedkommende, ville betegnes som meget høj, er det en tilbagegang for Kina der i flere år har præsteret fine tocifret vækstrater. Til sammenligning er forventningerne til BNP væksten i Danmark, for hele 2008 på under 1 pct.


Vigtige signaler for fremtiden

En vigtig faktor

i den Kinesiske økonomi, er den store eksport til omverdenen, hvor USA indtager en klar førsteplads, som den største aftager af produkter fra Kina. Den globale krise sætter denne eksport under et voldsomt pres.

Kinas største handelsmesse ”Canton Fair” er et godt barometer for Kinas internationale handel. Messen er senest afholdt i oktober 2008, hvor status er at antallet af indkøbere fra USA og Europa, er faldet med mere end 30 pct., i forhold til sidste år. Mange af Kinas store eksport industrier er allerede ramt af nedturen, og mange virksomheder har drejet nøglen om, og sendt deres medarbejdere ud i arbejdsløshedskøen.


Nye tiltag fra myndighederne

De kinesiske myndigheder er dog stærkt fokuserede på at holde hjulene i gang, og fortsat levere høje årlige vækstrater. På det seneste har de kinesiske myndigheder annonceret flere indgreb, særligt for at stimulere eksport og ejendomssektorerne. For eksportørerne af mere end 3.000 forskellige produkter, såsom legetøj og tekstiler, giver Kina en rabat i eksport skatten, fra og med november måned i år.

Ejendomssektoren har senest får en hjælpende hånd, ved en reduktion af tinglysnings afgiften, ved ejerskifte, til 1 pct. af handelssummen, samtidig er stempel afgiften også midlertidig suspenderet. Kina har også tidligere haft en minimums udbetaling på 30 pct., ved køb af fastejendom, denne er i de seneste tiltag, nedsat til 20 pct., for at bidrage til en højere omsætning i markedet.

Til gavn for de brede masser, har Kina også gentagende gange sænket de ledende renter på det seneste. I begyndelsen af oktober deltog Kina i den første verdensomspændende koordinerede rentenedsættelse, og i slutningen af oktober umiddelbart inde amerikanske FED sænkede den amerikanske rente med 50 bp, satte Kina rente ned med 27 bp, til 6,66 pct.


Det kinesiske boligmarked

Den globale nedtur, har grundlæggende sit udspring i det amerikanske boligmarked, der satte det hele i gang. Derfor er det interessant at kigge nærmere på hvilke forhold der er udslagsgivende på det kinesiske boligmarked.

Det kinesiske ejendomsmarked har været inde i et boom i flere år, hvilket selvfølgelig får en til at overveje, om Kina bliver det næste land, der kommer til at lide under markante fald på ejendomsmarkedet, på samme vis som vi har set det i mange andre lande, den seneste tid.

De store stigninger på det kinesiske ejendomsmarked, har i høj grad været drevet af en sprudlende udvikling i den kinesiske økonomi. I perioden fra 2003 til 2007 voksede det kinesiske bruttonationalprodukt i gennemsnit med 10,6 pct. om året, samtidig steg andelen af kinesere bosat i de større byer med næsten 4 pct. Ud af en befolkning på den gode side af en milliard, er det en stor gruppe mennesker at skaffe boliger til, hvilket selvfølgeligt også har påvirket efterspørgselen markant. I årene med høj vækst, har der samtidig været en markant opskrivning af den kinesiske valuta. Det har for alvor sat gang i de spekulative investeringer på det kinesiske boligmarked. Konsekvenserne heraf er den boblelignende tilstand det kinesiske markedet befinder sig i på nuværende tidspunkt.


Fortsat markante forskelle på Kina og vesten

Der tales om at udviklingen på det kinesiske ejendomsmarked i dag, begynder at ligne det vi så i USA i 2007. Der er dog fundamentale forskelle på de to økonomier, der med stor sandsynlighed vil føre til forskellige udfald af udviklingen.

I sammenligning med USA eller Vesteuropa, er Kina stadigvæk et udviklingsland, med en meget lav urbanisering. I slutningen af 2006 var det kun 44 pct. af den kinesiske befolkning der levede i byområder. Det forventes at den kinesiske befolkning fortsat vil søge mod byerne de kommende år, det nationale bureau for statistik i Kina, forudsiger således at befolkningen i byerne vil være vokset til 724 millioner i 2015, imod 577 millioner i 2006.

Kina er en del af det globale samfund, og kommer derfor ikke uden om at blive berørt af den globale nedtur, der især vil lægge en dæmper på den massive eksportindustri den kommende tid. Kina er dog fortsat et land med meget høje vækstrater, og en stor befolkning, der skaber en kraftig indenlandsk efterspørgsel. En fortsat årti lang urbanisering, og den dertil hørende store efterspørgsel på ejendomme, bør medvirke til, at vi ikke kommer til at se det kinesiske ejendomsmarked ende i samme dybe hul, som særligt det amerikanske.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser