Kan faldende råvarepriser sætte gang i økonomien?

Det sidste års kraftigt stigende råvarepriser er den seneste tid blevet afløst af fald. Råvarepriserne spiller en afgørende rolle i den generelle økonomi, og kan give os et vigtigt fingerpeg om hvor vi er på vej hen.

Facebook Twitter LinkedIn

Det globale samfund har inden for en forholdsvis kort periode været vidne til en eksplosionslignende stigning i priserne på en lang række råvarer, hvor blandt andet olieprisen har været helt oppe at snuse til 145 USD pr. tønde i midten af juli måned i år. De gængse råvarer til fødevarefremstilling har i 2008, også været oppe i høje niveauer, og producenterne har set sig nødsaget til at skubbe prisstigningen videre til forbrugerne. Der er vist ingen der kan have overset, hvordan priserne på diverse dagligvarer i det lokale supermarked, på den baggrund har taget et ordentligt nøk i vejret.

Råvarepriserne er siden de toppede tidligere p

å året dog faldet markant tilbage, flere af de fødevare relaterede råvarer befinder sig nu på et niveau mellem 25- og 40 pct. under toppen. Prisen på en tønde råolie, er nu på et niveau der er mere end 20 pct. under niveauet tidligere på året.


Hvorfor faldende råvarepriser nu?

Grundlæggende styres prisen på enhver vare af det aktuelle udbud og efterspørgsel. Den store stigning i råvarepriserne, kan altså til dels forklares ud fra verdens stigende behov for energi og fødevarer. Efterspørgslen har dog været pumpet ekstra højt op af spekulanter i markedet, der har handlet store mængder råvarer, og i mange tilfælde tjent rigtigt mange penge på det stigende marked.

Mange af disse spekulanter har den seneste tid trukket sig ud af markedet igen, grundet usikkerhed omkring hvor råvaremarkedet er på vej hen. For spekulanter, der har været med i råvarerne længe, bliver det med øget usikkerhed, for fristende at inkassere gevinsten og bevæge sig videre mod andre investeringer. Hertil kommer selvfølgelig også at det generelle globale forbrug er faldende, da vi i øjeblikket oplever lavere vækstrater i store dele af verden og en generel opbremsning af verdensøkonomien. At dollaren så yderligere bliver styrket, som vi har set de sidste par måneder, øger blot presset på råvarepriserne yderligere, idet de ofte handles i dollar, og dermed falder når dollaren stiger.

De førnævnte faktorer kombineret med et øget udbud, er grundpillerne i råvareprisernes fald. Når en vare stiger kraftigt, bliver produktion af denne vare interessant for en større gruppe producenter, og dermed øges produktionen, hvilket også har været tilfældet med råvarer i denne omgang.


Hvordan påvirker lavere råvarepriser den generelle økonomi?

De faldende råvarepriser, kan hvis de fortsætter ned, meget vel gå hen og sætte en positiv cyklus i gang for den generelle økonomi. Det seneste år har vi gentagende gange hørt omtale af de stigende råvarepriser, øget inflation, højere renter, lav vækst og et ejendomsmarked der i mange lande, befinder sig i et meget lavt gear.

Overordnet set er situationen den, at alle disse økonomiske problemstillinger, som vi bliver bombarderet med, hænger sammen i en lang kæde, hvor samtlige elementer påvirkes af hinanden. Kæden indeholder en tidsfaktor, så der går en vis tid, inden udviklingen i et led forplanter sig til det næste led i kæden. De faldende råvarepriser kan derfor være de første positive takter, med forbindelse til den økonomiske kæde, vi har set længe.

Faldende råvarepriser er en vigtig faktor i forhold til at få nedbragt inflationen. De faldende brændstofpriser, slår forholdsvis hurtigt igennem på markedet, så forbrugerne kan se at prisen for en liter blyfri 95 falder på tankstationen. Fødevarepriserne opfører sig lidt anderledes, her vil der oftest gå længere tid før faldende råvarepriser kan spores i supermarkederne. Det kræver at producenterne sender besparelsen videre til forbrugerne, akkurat som de tidligere sendte prisstigningen videre.

Når inflationen, underbygget af faldende priser, er kommet under kontrol, åbnes mulighederne for at centralbankerne kan gå ud og sænke de ledende renter, som vil have en gunstig effekt på økonomien. De lavere renter kan meget vel også være det der skal til, for igen at skubbe lidt gang i de noget nedtrykte europæiske boligmarkeder.

Netop de økonomiske påvirkninger af dette scenarie, finder flere økonomer for sandsynligt i Europa hen imod slutningen af 2008, eller i løbet af 2009. Råvarepriserne kan ikke vende den økonomiske udvikling alene, men kan meget vel være det der skubber den økonomiske udvikling i den rigtige retning igen.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser