Kom nu, Skat!

Skatteministeriet vil tilsyneladende ikke ændre skattereglerne for fonde, til trods for EU-Kommissionens nylige anmodning herom. Ministeriet burde som minimum lægge op til en mere lempelig tolkning af de eksisterende regler.

Karsten Henriksen 07/07/2008
Facebook Twitter LinkedIn

Danske investorer er kommet et lille skridt nærmere muligheden for at investere i udenlandske fonde, uden hårdere beskatning. De danske myndigheder har nemlig netop modtaget en formel anmodning fra EU-Kommissionen om at ændre skattereglerne, som i deres nuværende form diskriminerer i forhold til udenlandske fonde.

Sagen blev indledt sidste år, hvor de danske myndigheder modtog en såkaldt åbningsskrivelse fra EU-Kommissionen vedrørende de diskriminerende skatteregler. Det danske svar her på har tilsyneladende ikke tilfredsstillet EU-¬Kommissionen, der nu indenfor to måneder afventer en ny reaktionen fra Danmark. Er reaktionen ikke tilfredsstillende bliver sagen sandsynligvis indbragt ved EF-Domstolen. Både Tyskland og Østrig har tidligere været igennem lignende sager ved EF-Domstolen – begge lande tabte og har efterfølgende måtte tilpasse deres skatteregler.


Skatteministerium lurepasser

På nuværende tidspunkt er der tilsyneladende ingen vilje hos skatteministeriet til frivilligt at lave skattereglerne om og dermed er der udsigt til at sagen først skal en tur gennem EF-Domstolen førend der bliver taget initiativ til en forenkling af reglerne. Særlig rådgiver i Skatteministeriet Peter Høyer erkender at skattereglerne er komplicerede, men fastholder at reglerne er ens for både danske og udenlandske fonde.

De nuværende skatteregler er det muliges kunst og begynder man at ændre noget i et hjørne, så kan det give uoverskuelige konsekvenser andre steder i systemet. Ifølge Peter Høyer er der således ikke usigt til at der bliver lavet ændringer i denne omgang.

Det kan dog undre at skatteministeriet ikke er en smule mere imødekommende overfor EU-Kommissionens anmodning. Det helt afgørende problem med de danske regler er den såkaldte 25 procents regel, som betyder at en aktiefond, der har over 25 procent af formuen i andre aktiver i mere end fem på hinanden følgende bankdage, skifter skattemæssig status i de fem følgende år med en beskatning på op til 59 pct. Det betyder eksempelvis at reglerne forbyder valutasikring af fondene. Alene det, at ikke en eneste udenlandsk fond sælger andele til danske investorer for frie midler er et vink med en vognstang om at de nuværende regler i praksis virker diskriminerende.

Et kvalificeret gæt er at EU-Kommissionen ville stille sig tilfreds med en mindre bombastisk fortolkning af 25 procents reglen og en mere smidig indrapportering til skattemyndighederne. Det ville kunne gøres relativt enkelt og dermed ville danske investorer med ét kunne investere i en lang række udenlandske fonde, som i dag er lukket land når der er tale om frie midler.

Skatteministeriet køber i praksis tid ved at forholde sig passivt i sagen og holde fast i de nuværende regler. En eventuel sag ved EF-Domstolen vil nemlig kunne trække ud i flere år førend der falder endelig dom. I mellemtiden er skattekommissionen kommet med sit bud på en reform af skattesystemet, der dog fokuserer på arbejdsindkomst, men det kan alligevel være, at det giver åbninger i forhold til ændringer i beskatningen af kapital- og aktieindkomstbeskatningen. Man kan derfor kun opfordre til og håbe på at skattekommissionen, anført af Carsten Koch, tidligere direktør for Danmarks største investeringsforening Danske Invest, vil inddrage en harmonisering af beskatningen på investeringsområdet nu hvor skatteposen alligevel rystes.


Danske mangler

Danske foreninger er i snit blandt de bedste i Europa, men det dækker over både gode og dårlige fonde. Er man som investor specifik i sine ønsker til hvilken type fonde man ønsker til porteføljen, vil der være situationer, hvor man hurtigt kommer til kort når man kun kan vælge blandt danske fonde. Ønsker man eksempelvis udelukkende at investere i passive indeksfonde for at holde omkostningerne nede, vil man hurtigt finde ud af, at mange af de danske indeksfonde er alt for dyre sammenlignet med udenlandske ETF fonde. Udvalget af gode og billige indeksfonde på det danske marked er stærkt begrænset. Er man ude efter aktivt forvalte fonde er der også mangler på det danske marked, eksempelvis findes der slet ingen aktivt forvaltede fonde i Danmark der investerer i amerikanske small cap aktier.

Der er således behov for at der bliver fundet en løsning på skatteproblematikken og hvorfor ikke tage udfordringen op når man nu bliver officielt opfordret af EU-Kommissionen. En opblødning af reglerne vil gavne konkurrencen på det danske marked og øge valgmulighederne for private investorer.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser