Hvad nu Europa?

Europa befinder sig i en vanskelig økonomisk situation. Renten stiger, væksten er lav og inflationen er høj. Den europæiske centralbank står overfor nogle svære beslutninger den kommende tid.

Facebook Twitter LinkedIn

Først var det kreditkrisen der skabte bekymrede miner verden over, og nu mens vi stadig befinder os i dens efterdønninger, har den stigende inflation overtaget opmærksomheden i finansverdenen. Inflationen er for alvor kommet til Europa, og den skaber en vanskelig situationen idet væksten samtidig er aftagende. Det er et dilemma der også kommer til udtryk i den europæiske centralbanks skiftende udmeldinger i 2008.

Året startede med at den europæiske centralbankdirektør, Jean Claude-Trichet, overvejende fokuserede på væksten, og kun i mindre grad gav udtryk for bekymringerne om inflation. Derfor var det også indtil for nylig ventet at

den europæiske centralbank ville følge den amerikanske centralbanks eksempel og foretage mindst en rentesænkning i efteråret 2008.

De seneste to måneder er stemningen imidlertid vendt på begge sider af Atlanten. En forhøjelse af den toneangivende europæiske rente var tidligere på året end ikke med i renteprognoserne for 2008 fra de større banker. For nylig er en mindre forøgelse af renten på 0,25 pct. point senere på året sneget sig med i prognoserne. Ligeledes har den amerikanske centralbankdirektør, Ben Bernanke, klart meldt ud, at de seneste seks måneders rentesænkninger er et afsluttet kapitel, nu fokuseres der på kampen mod inflationen.

Al denne snak om inflation får os til at mindes de glade 1980’ere, hvor inflationen var på alles læber. I 1980’erne var det altafgørende at tage højde for inflationen i enhver investeringsbeslutning, det er det selvfølgeligt også i dag, men i 1980’erne var inflationen tre gange højere end det vi oplever i øjeblikket. Inflation er sundt for en økonomi på et moderate niveau, derfor er målet for den europæiske centralbank at holde inflationen lige under 2 pct., til sammenligning steg inflationen i maj måned til 3,6 pct. i Euro-zonen.


Et splittet Europa

I kølvandet på stigningen i det europæiske inflationsniveau, og de efterfølgende skarpe udtalelser fra Jean-Claude Trichet, er Europa kraftigt splittet i rentespørgsmålet. Alene det at Trichet lufter muligheden for en forøgelse af den europæiske rente, er nok til at skabe bekymrede miner i eksempelvis Spanien. Den spanske byggesektor som er landets største industri, har det seneste år befundet sig i alvorlige problemer, efter den voldsomme nedtur på det spanske boligmarked, og står dermed foran store nedskæringer. En forøgelse af renten, eller blot snakken herom, er nok til at forværre situationen yderligere. I Spanien er langt størstedelen af alle boliglån baseret på en variable rente, i modsætning til Danmark, hvor en stor del af danskernes boliglån fortsat baseret på fastforrentede fordringer. Derfor slår en forøgelse af renten omgående igennem i Spanien, hvor mange lån endda har variable rente med månedlig tilpasning.

Oven på overophedningen i byggesektoren, er der også problemer i den spanske transportsektor, der i juni måned har demonstreret med omfattende blokader af vejnettet, imod de fortsat stigende brændstofpriser, der efterhånden gør det vanskeligt at tjene penge i branchen.

Spanien er dog langt fra alene med sine bekymringer omkring centralbankens håndtering af situationen. Både Frankrig og Italien har også givet udtryk for deres bekymringer den senere tid. Kritikken herfra går på at ECB ikke formår at fungere som Europas vækstfremmer, med henvisning til den amerikanske centralbank der med gentagende rentenedsættelser fra 5,25 til 2,0 pct., har forsøgt at modarbejde den økonomiske nedtur. At ECB blot har holdt renten i ro, samtidig med at vi har set en omfattende rentesænkning i USA, har været med til at svække dollaren betydeligt i forhold til euroen og det gavner ikke ligefrem den økonomiske vækst i Europa, da en stærk euro fordyrer eksporten til USA.


Forventninger til anden halvdel af 2008?

På nuværende tidspunkt har markedet allerede kalkuleret med let stigende renter i anden halvdel af 2008. Det er dog endnu usikkert præcist hvad der kommer til at ske på den europæiske rentefront, den økonomiske situation er usikker, og som tidligere nævnt føler langt fra alle euro-zonens lande sig parat til en stigning i den toneangivende europæiske rente.

Jean-Claude Trichet har været skarp i sin retorik hidtil, vedrørende inflationsudviklingen i Euro-zonen, og har givet udtryk for at inflationen bør bekæmpes med alle midler. Døren er dermed åben for en mindre forhøjelse af den toneangivende europæiske rente.

På den anden side af Atlanten, tyder de seneste udmeldinger fra FED dog på en opblødning af rente retorikken. I juni blev renten mod forventning fastholdt på 2 procent, mens udtalelserne der fulgte med, indikerer at FED ser lidt lysere på resten af året end tidligere, blandt andet med mere positive vækstudsigter. Fokus er dermed også her, primært på det høje inflationsniveau.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser