Latinamerika har leveret varen

Latinamerikanske aktier har været en overordentligt god investering de senere år. Mange investorer ser fortsat lyst på regionens muligheder, selv om afmatning i USA, begyndende politisk uro og mulig usikkerhed om nye markeder udgør risici.

Las Olsen 10/04/2007
Facebook Twitter LinkedIn

Når medierne fortæller om højvækstlande er det som regel billeder fra Kina, der udgør illustrationen. Men for dem, der investerer i udvalgte vækstregioner via investeringsforeninger er det Latinamerika, der har givet de helt høje afkast de seneste år.

Faktisk har fondene i kategorien ’Latinamerika – Aktier’ i gennemsnit givet et højere afkast over de sidste tre år end nogen anden Morningstar-kategori. 37,0 procent om året lyder gennemsnittet for Latinamerikafondene, målt i danske kroner. Det kan sammenlignes med 21,5 procent for ’Globale Nye Markeder – Aktier’, eller 10,2 procent for ’Globale Large Cap Blend – Aktier’.

Perioden har været præget af stigende risikovillighed blandt investorer globalt, som har givet medvind til mange nye og mere risikable markeder, og til aktier generelt. Men det er altså gået ekstra godt i Latinamerika, og det er der naturligvis flere grunde til.


Råvarer og stabilitet

Blandt andet har Latinamerika nydt ekstra godt af, at stærk vækst i verdensøkonomien har medført store prisstigninger på og stor efterspørgsel efter mange råvarer, så som olie og metaller – råvarer, som mange latinamerikanske lande er leveringsdygtige i.

Men den grund, som professionelle investorer i området især fremhæver, er at regionens vigtigste lande Brasilien og Mexico har fået mere styr på deres økonomier. For ti år siden konfronterede fagforeningslederen Luiz Inácio Lula da Silva mæglerne fra Brasiliens fondsbørs i Sao Paolos gader. Samme Lula, som han hedder i daglig tale, er nu landets præsident, der netop har taget hul på sin anden valgperiode. Og som faktisk har vist sig at stå i spidsen for den mest investorvenlige regering, landet nogensinde har haft, siger i hvert fald fondsbørsens direktør til den seneste udgave af bladet The Economist.


Er toget kørt?

Nu er spørgsmålet selvfølgelig bare, om gevinsterne allerede er høstet. Råvarepriserne er ikke længere kraftigt stigende. Vi har haft perioder med uro på aktiemarkederne, der kunne være et forvarsel om større skepsis over for risikable investeringer blandt globale investorer. Der er risiko for en mere alvorlig økonomisk afmatning i USA, og kommer den, vil det uundgåeligt smitte af på landene i Latinamerika.

Den politiske situation er heller ikke lige så investorvenlig alle steder, som den er i Brasilien. Specielt Venezuelas præsident Hugo Chavez har trukket store overskrifter med sine bandbuller mod udenlandske virksomheder og planer om nationaliseringer. I flere mindre lande er der stærke kræfter, der gerne vil gå samme vej.

Selv i Brasilien og Mexico er der fortsat også store økonomiske udfordringer, der kan give fornyede problemer. Regionens tidligere økonomiske problemer er som oftest blevet udløst af offentlige gælds- og finanskriser, og i begge lande er den offentlige gælds fortsat stor nok til at give problemer. Det kunne for eksempel ske, hvis de globale obligationsmarkeder begynder at kræve højere renter af låntagere, der ar en broget forhistorie med hensyn til tilbagebetaling, eller hvis olieprisen falder markant.

Desuden viser mange rapporter, at landene fortsat plages af korruption, stive regler og underudviklede markeder, selv om der er sket store fremskridt.


Stadig optimister

På den anden side er der også mange, der fortsat mener, at Latinamerikanske aktier er billige i forhold til potentialet i dem. I en nylig udgave af Morningstar Fund Trends, der måler forventningerne i nogle af Europas toneangivende fondshuse, er der 41 procent, der forventer bedre afkast i Latinamerika end i andre nye markeder også de kommende tre år. Ud af de fire store nye markeder-lande – Brasilien, Rusland, Indien og Kina – peger ingen porteføljeforvaltere på Brasilien som et land med overvurderede aktier. 53 procent nævner til gengæld Indien, og 33 procent Kina.

Det er ikke nogen god ide at investere i Latinamerika-fonde alene fordi de har givet så høje afkast de seneste år. Tværtimod er det klart, at man nu betaler betydeligt mere for aktierne, end man gjorde tidligere. Men har man tiltro til fortsat fremgang i regionen er man i hvert fald ikke alene om det.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Las Olsen  Las Olsen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser