Ubehagelig tirsdag for snævre porteføljer

Den forløbne uge bød på en af den slags dage, aktieinvestorer må leve i evig frygt for. Selve dagens kursfald var dog ikke så slemme for dem, der havde sørget for en fornuftig spredning i deres portefølje.

Las Olsen 05/03/2007
Facebook Twitter LinkedIn

Finansmarkederne byder fra tid til anden på rystelser, der nærmest rammer som et lyn fra en klar himmel. Pludselig falder stort set alle aktiekurser på tværs af landegrænser og brancher, uden nogen klar årsag til, at det skulle ske på netop det tidspunkt.

Sådan en rystelse kom tirsdag i denne uge. Den startede i Kina, og bredte sig i løbet af dagen til hele verden. Også investorer i danske investeringsforeninger fik kærligheden at føle, men med store variationer – variationer, der siger noget om, hvordan man skal sammensætte sin portefølje også på langt sigt.

De danske investeringsforeninger under et tabte omtrent 5,5 milliarder kroner af medlemmernes penge denne ene tirsdag, viser beregninger på baggrund af Morningstars database. Det er jo mere end 1.000 kroner pr. dansker, og dermed et ganske betragteligt tab. Men trods alt er der “kun” tale om knap en procent af den formue, der er sparet op i investeringsforeningerne.


Store forskelle mellem fonde

Dermed kunne det jo se ud som om, at foreningsinvestorer kan tage situationen nogenlunde roligt. Især sammenlignet med folk, der har sat deres penge i enkelte aktier, der i mange tilfælde blev ramt af fald i en helt anden størrelsesorden. Men det forholdsvis beskedne tab dækker over store forskelle mellem investeringsforeningernes forskellige fonde.

Tirsdagens nedtur var først og fremmest en nedtur for aktiemarkedet, og derfor var det naturligvis også aktiefondene, der tog hovedparten af faldet. De tabte denne ene dag over fem milliarder kroner, eller 1,9 procent af deres formue.

Derimod kunne fonde med obligationer samlet set notere et lille plus på dagen, hvor markedet fungerede ganske efter lærebogen: Faldende aktiekurser gik hånd i hånd med stigende kurser på statsobligationer og andre sikre papirer. Obligationer købes netop af mange investorer som en gardering mod store fald i aktiekurserne, og netop sådan fungerer de også, som man her kunne se i praksis.


Betydeligt tab

Man kan selvfølgelig indvende, at 1,9 procent ikke er et tab, der kan ødelægge særlig mange menneskers nattesøvn. Især ikke i betragtning af den voldsomme fremgang, der har præget markedet tidligere på året. Men det er jo altså et tab på en enkelt dag, der her er tale om. Der skal ikke mange af den slags dage til at gøre et alvorligt indhug i enhver formue. Er man bekymret for det, er obligationer altså rare at have med i bagagen.

Det er dog langt fra ligegyldigt hvilken type obligationer, der er tale om. Tirsdag kunne fonde med almindelige danske obligationer således indkassere en samlet gevinst på 0,1 procent, og dermed leve op til rollen som værdibevarende, set i forhold til aktiefondene. De populære fonde med obligationer fra nye markeder, altså lande med lav kreditværdighed og tilsvarende høj rente, gav derimod et tab på 0,2 procent. Det er et mindre tab end aktierne, men alligevel en påmindelse om, at højrenteobligationer af forskellig slags ganske ofte bevæger sig samme vej som aktierne, når der er store kursudsving.


Aktier er ikke bare aktier

Og så er der selvfølgelig også stor forskel på, hvordan det gik for de forskellige kategorier af aktiefonde. Blandt de hårdest ramte var kategorien ’Latinamerika – Aktier’, hvor fondene tabte tæt på fire procent af deres værdi. Også mange andre fonde med aktier fra nye markeder blev ramt hårdt – til trods for, at de fonde oftest rummer aktier fra mange forskellige virksomheder i mange forskellige lande. Det viser noget om, at risikospredning kræver mere end det. Aktier fra nye markeder bevæger sig ofte i takt, ligesom aktier fra for eksempel samme branche.

Kursfaldet på nye markeder hænger givetvis sammen med, at netop de markeder har budt på store stigninger de senere år. Det samme har det danske marked, og også her gik det stærkt nedad tirsdag. Investeringsforeningernes fonde med danske aktier tabte tre procent, eller mere end en milliard kroner, denne ene dag.


Tænk langsigtet

Man skal ikke drage for mange konklusioner på en enkelt dags kursudsving. Udviklingen fortsatte i samme spor torsdag, men i næste uge kan billedet være vendt igen. Alligevel giver tirsdagens udsving en god påmindelse om nogle vigtige pointer:

En opadgående tendens i aktiekurser kan når som helst vende. Når det sker, bliver nogle grupper af aktier ramt over en bred kam, mens andre grupper af aktier klarer sig bedre. Almindelige obligationer går typisk den anden vej, mens højrisiko-obligationer har det med at følge aktierne.

Derfor er den bedste strategi for den langsigtede investor at sammensætte en portefølje af fonde, som sikrer, at man ikke er for kraftigt eksponeret mod nogen bestemt virksomhed, land, landegruppe, virksomhedstype eller branche. Porteføljen kan suppleres med obligations-eksponering, så den kommer til at passe til ens personlige risikoprofil. På den måde vil man nyde godt af markedernes optur, og samtidig vil man kunne tage dage som tirsdag i denne uge nogenlunde roligt.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Las Olsen  Las Olsen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser