Japan måske ikke så oplagt endda

Skønt det kan være sundt at gå mod strømmen og investere i markeder der har gjort det skidt i en periode, så er det ikke nødvendigvis en sikker strategi. Japan er et eksempel, hvor der både er for og imod.

Karsten Henriksen 19/02/2007
Facebook Twitter LinkedIn

For at gøre en god investering kan det ofte betale sig at gå lidt mod strømmen og ikke bare købe det som alle de andre køber. Investeringsmarkederne har det nemlig med at være præget af en vis lemming effekt, hvor investorerne jagter de historiske afkast og dermed vil der altid være nogle, der kommer for sent ind i et marked.

Ud fra en sådan betragtning ser afdelinger med japanske aktier umiddelbart attraktive ud. Afdelinger med et rent fokus på Japan var blandt de, som gave det ringeste afkast sidste år, ikke fordi porteføljemanagerne var specielt ringe til at forvalte formuerne, men derimod fordi det japanske aktiemarked var blandt de ringeste i den udviklede verden sidste år.

Det ville jo umiddelbart støtte formodningen om at japanske aktier har noget til gode den kommende tid og med til at bakke den antagelse op er, at mange investeringseksperter har positive forventninger til japanske aktier. Blandt andet i seneste udgave af Morningstar European Fund Trends, som er en europæiske undersøgelse blandt de største fondshuse i Europa, var der mange der pegede på japanske aktier som det marked sammen med Europa der har det bedste potentiale det kommende år.


Ikke så ringe endda

Alligevel bør man som investor af flere forskellige årsager tænke sig om en ekstra gang inden man blindt løber ud og køber op i afdelinger der udelukkende investerer i japanske aktier. Først og fremmest har udviklingen i de japanske aktier ikke været så ringe som man ved første øjekast måske skulle synes.

De japanske aktier har faktisk klaret sig rigtig pænt de senere år, især når de måles i lokalvaluta, hvor de er steget 110 pct. over de seneste fire kalenderår, målt ved MSCI Japan i yen. Men i samme perioder er den japanske valuta faldet over for kronen og det har barberet over 40 pct. af afkastet for danske investorer.

Hovedparten af afdelinger med japanske aktier leverede til gengæld negative afkast sidste år, i danske kroner, men det var for flertallets vedkommende ikke på grund af udviklingen i japanske aktier, men derimod den negative udvikling i den japanske Yen, som tabte 13 pct. i forhold til kroner. Året før var derimod ganske forrygende på det japanske aktiemarked, hvor det generelle marked skød i vejret med 45 pct. og det var dermed blandt de bedste aktiemarkeder det år.

Hvis udviklingen de seneste fire kalenderår omregnes til årlige vækstrater, har japanske aktier givet 20 pct. årligt målt i yen og knap 14 pct. årligt målt i danske kroner, begge tal er vel over, hvad man på langt sigt kan forvente sig af aktieinvesteringer.


Blandede signaler

Hertil skal man lægge at holdningerne til den japanske økonomi blandt økonomiske eksperter er noget blandet for tiden. Nogle er bekymrede for at Bank of Japan vil hæve renten for hurtig og dermed bringe økonomien tilbage i deflation, mens andre er bekymrede for privatforbruget og om hvorvidt den nye premierminister er lige så fokuseret på af at gennemføre økonomiske reformer som den tidligere var det. I det hele taget har de generelle forventninger til den japanske økonomi været meget svingende gennem det seneste årti. Og på grund af disse skiftende holdninger og naturligvis de reelle udfordringer den japanske økonomi har været igennem, har der været store udsving i afkastet på japanske afdelinger, målt ved en høj standardafvigelse. Væsentlig højere end for afdelinger der investerer i de øvrige udviklede markeder, både på det korte og længere sigt.

Herudover vil de fleste investorer finde ud af, at de faktisk allerede har betydelig eksponering mod det japanske aktiemarked, helt uden at eje en specifik Japan afdeling. Eksempelvis har den gennemsnitlige globale aktieafdeling i Danmark en andel på 12 pct. i japanske aktier. Og har man investeret i globale aktieafdelinger med fokus på valueaktier, er andelen i japanske aktier typisk tæt ved det dobbelte og dermed har investorer i disse afdelinger allerede en betydelig eksponering mod japanske aktier. Hvis man ikke allerede er bekendt med hvor meget man har investeret i Japan, så kan man nemt finde ud af det ved at klikke ind på jp.morningstar.dk og se under den enkelte afdelings ”Indhold” eller lave en samlet X-Ray af porteføljen, såfremt man har investeret i flere afdelinger.

Så selvom det kan give god mening at finde investeringstilbud som har været ”nede” i en periode, så er det væsentligt at holde for øje, at afdelinger med japanske aktier faktiske har leveret ganske stærk performance de senere år, at de investerer på et udfordrende marked, som ikke er uden reelle problemer og at de fleste investorer allerede tager del i det japanske aktiemarked via globale afdelinger.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser