Dyr uge for danske fonde

Danske fonde har mistet omkring 10 milliarder kroner i værdi på en uge. Investorer, der har satset på vækstmarkeder, har mærket, at med vækst følger risiko.

Las Olsen 22/05/2006
Facebook Twitter LinkedIn

Det var blå mandag sidste uge. Festligt for konfirmanderne, men for aktieinvestorer var det mere nedtrykt blues end sang i gaden, der var på sin plads. Stort set alle aktiebaserede fonde raslede ned i værdi mandag i takt med, at både det danske og de globale aktiemarkeder blev ramt af massive fald.

Alt i alt mistede de danske fonde lige ved ti milliarder kroner i værdi på en uge – fra tirsdag den 9. til tirsdag den 16. maj. Det viser et udtræk fra Morningstars database. Det er helt usædvanligt mange penge på så kort tid. Men trods alt svarer det ”kun” til godt to procent af alle foreningernes formue. En investor, der har spredt sine investeringer godt og grundigt på alle de forskellige foreninger, har altså kunne tage den dramatiske uge med en vis grad af ro.


Emerging markets straffet

I hvert fald mere ro end dem, der har satset stort på det mere specielle. Mange investeringsforeninger har lanceret fonde, der satser på såkaldte nye markeder. Det er markeder, der lokker med store potentielle afkast. Men også markeder, hvor investorerne hurtigt kan blive nervøse og sende kurserne på dramatiske fald, når tiderne er usikre.

Fonde, der primært satser på aktier fra nye markeder i Asien, Latinamerika og Østeuropa, tabte tilsammen over 2,5 milliarder kroner i den dramatiske uge. Et temmelig svimlende beløb i betragtning af, at aktier fra de lande udgør en meget beskeden del af det globale aktiemarked, og derfor også burde udgøre en meget beskeden del af en normal danskers aktieportefølge.

Jyske Invest Tyrkiske Aktier faldt 19,6 procent. Det var et særligt slemt tilfælde, men stort set alle afdelingerne med aktier fra nye markeder måtte notere tab på mellem fem og ti procent.


Nærmarkeder også ramt

Og man behøvede ikke søge til fjerne himmelstrøg for at tabe penge i ugens løb. Samtlige aktieafdelinger på det danske marked var i minus, uanset om de går efter små eller store selskaber, satser på vækst eller værdi, eller hvordan de orienter sig geografisk. Og i de fleste tilfælde var tabene på over tre prcoent.

Alligevel begrænsede de danske investeringsforeninger set under ét altså tabet til godt to procent af den totale formue. Forklaringen er, at de store kursfald på aktier til dels blev opvejet af små stigninger i de foreninger og afdelinger, der satser på almindelige danske og vestlige obligationer. Og mere beskedne tab hos dem, der både har aktier og obligationer i porteføljen.

Obligationerne leverede positivt afkast til trods for, at aktieuroen ifølge mange analytikere faktisk var udløst af stigende bekymring over det stigende renteniveau. Højere renter er jo normalt det samme som faldende obligationskurser.


Umuligt at time

Det viser noget om, hvor svært det er at finjustere sine investeringer i forhold til den økonomiske udvikling. Havde man stået i sidste uge og helt korrekt analyseret sig frem til, at nu ville rentebekymring sætte dagsordenen for de næste par dage – ja, så kunne en nærliggende reaktion have været at sætte pengene i aktier i stedet for obligationer. Og det havde altså givet frygteligt bagslag.

Den dramatiske mandag viser, hvor hurtigt der kan blive vendt op og ned på éns formue – og hvor udsat, man er, hvis man har satset for snævert i sine investeringer. Alle fonde investerer i et udvalg af værdipapirer, men det er bare ikke altid nok til at give en forsvarlig begrænsning af risikoen.

Aktier i en tyrkisk bank og i en kinesisk T-shirtfabrik burde ikke have meget med hinanden at gøre. Men når markedsstemningen er ugunstig for nye markeder, bliver de begge ramt.


Derfor er spredning vigtigt

Det er en vigtig grund til, at afdelinger med nye markeder højst bør være et krydderi og ikke udgøre en betydelig del af en langsigtet portefølje. På samme måde som afdelinger, der går efter én bestemt branche. Og på samme måde, som det for de fleste vil være en god idé at satse både på aktier og obligationer.

Nu skal man selvfølgelig ikke basere hele sin investeringsstrategi på udviklingen i en enkelt, dramatisk uge. Aktier over en bred kam fik gevaldige problemer mandag og også efterfølgende, men set over bare et par måneder har de som helhed stadig givet overskud. Jyske Invests tyrkiske aktier har allerede genvundet noget af det tabte, mens obligationerne, trods lidt medvind fra aktiernes nedtur, har været en af årets dårligste investeringer.

Man ved bare aldrig, hvornår der kommer en ny blå mandag. Eller hvornår aktierne ræser opad igen. Derfor er der ingen vej udenom: Man må investere i noget af det hele og ikke for meget i noget.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Las Olsen  Las Olsen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser