Fondshuse tror på nye markeder

Selv efter massive stigninger i de nye aktiemarkeder, mener flertallet af de europæiske fondhuse ikke der er tale om boblelignende tilstande, men stigende amerikanske renter kan forstyrre den positive udvikling.

Karsten Henriksen 01/05/2006
Facebook Twitter LinkedIn

Aktiemarkederne har i en årrække været inde i en solid optrend med kraftigt stigende kurser. De nye aktiemarkeder, der tæller regioner som Latinamerika, Østeuropa og Asien. har i særdeleshed været kursraketter og synes nærmest at være rødglødende for tiden.

Blot i indeværende år har de danske fonde i Morningstar Kategorien ’Europa Nye Markeder – Aktier’ i snit givet et afkast på 23 pct., med Alfred Berg Rusland i spidsen med et afkast på over 40 pct. Danske fonde i kategorien ’Latinamerika – Aktier’ har i snit kastet 16,5 pct. af sig, med Sydinvest BRIK som frontløber med 27 pct. De øvrige kategorier med nye markeder ligger ligeledes helt i toppen af afkasttabellerne for indeværende år.

Det interessante er, at de nye markeder nu i en årrække har domineret toppen af afkast tabellerne og derfor kan man frygte, at disse markeder efterhånden er trådt ind i en selvforstærkende kursspiral, hvor en slags lemming effekt gør, at markederne bare fortsætter op, eller med andre ord en foreløbig mild version af hvad man så på globalt plan i slut halvfemsere, hvor aktiekurserne bare blev ved med at stige.


Boble?

Morningstar har derfor i denne måneds udgave af European Fund Trends sat fokus på de nye aktiemarkeder og spurgt de europæiske fondshuse om deres holdninger til risiko og værdiansættelsen af disse vækstmarkeder.

Der er skeptikere blandt de adspurgte, som udviser bekymring for udviklingen, men faktisk er der hele 91 pct. af de adspurgte, som svarer nej til, at der er indikationer om boblelignende tilstande på de nye aktiemarkeder. Det generelle budskab fra deltagerne er, at de fundamentale forhold er forbedret tilstrækkeligt til at kunne vedholde nuværende eller moderat højere prisniveauer.

Kun et lille mindretal på 9 pct. af de adspurgte mener at de senere års stigninger i de nye aktiemarkeder indikerer boblelignende tilstande. Godt en tredjedel af de adspurgte mener at de nuværende kursniveauer har nået et fair niveau, mens 44 pct. mener, at der er plads til moderate stigninger.


Tror på Asien

Kina ventes at opleve den største vækst i økonomien de kommende tre år. Til spørgsmålet om hvilke af de såkaldte BRIK lande, Brasilien, Rusland, Indien og Kina, der over de næste tre år vil opleve den største vækst i økonomien er der hele 41 pct. af de adspurgte der tror mest på Kina og 38 pct. tror mest på Brasilien.

Til det modsatte spørgsmål, altså hvilke af de fire BRIK lande som over de næste tre år vil opleve det største fald i væksten, er der flest af de adspurgte der peger på Rusland (36 pct.). Derfor er det heller ikke overraskende, at flertallet af de adspurgte forventer de højeste afkast fra asiatiske vækstmarkeder fremover.

Selvom der er mange af de adspurgte der tror på at Brasilien vil opleve den højeste økonomiske vækst de kommende tre år, så er der 44 pct. af de adspurgte der peger på, at Latinamerika er de mest risikable af de nye markeder, med de europæiske nye markeder lige i hælene. Flere af de adspurgte pegede på at den aktuelle værdiansættelse og politisk risiko som hovedårsagerne for Latinamerika og værdiansættelserne og corporate governance udfordringer i de europæiske nye markeder.


Risikoen er til stede

En af de helt afgørende risikofaktorer for de nye aktiemarkeder er udviklingen i de amerikanske renter. Næsten halvdelen af de adspurgte peger på renten som den væsentligste risikofaktor. Blandt bekymringerne fra flere af de adspurgte er, at stigninger i de amerikanske renter risikerer at påvirke kapitalstrømmen til de nye aktiemarkeder.

Andre peger på at skuffende vækst fra Kina kan påvirke de øvrige nye markeder negativt idet den kinesiske økonomi i høj grad fungerer som vækstmotor for de øvrige markeder. I øjeblikket er der nu ikke noget skuffende ved vækstraterne i den kinesiske økonomi, som netop har offentliggjort BNP vækst på over 10 pct. for årets kvartal.

Overordnet afviser det absolutte flertal af de europæiske fondshuse altså, at der er indikationer på en kursboble på de nye aktiemarkeder, men samtidig er der meget der tyder på at Latinamerika og Østeuropa, som de senere år har været de bedst performende regioner af de nye markeder, måske fremover vil bliver overhalet på kursstigninger fra de nye markeder i Asien som både spås lavere risiko og højere afkast.

Boble eller ej, så har de store stigninger over de senere år gjort, at de nye markeder automatisk har fået en større plads i investorernes porteføljer alene af den grund, at disse investeringer er vokset hurtigere end de øvrige. Der er altid en risiko ved investering i aktiemarkedet og i særdeleshed når der er tale om nye aktiemarkeder, som uanset om de er blevet ”voksne” som nogle udtrykker det, fortsat er behæftet med en betydelig risiko.

Der findes både fonde, der fokuserer på enkelt lande eller regioner af nye markeder og så er der fonde, som har en bredere tilgang til de nye aktiemarkeder med fokus på flere lande og regioner i samme fond. For investorer som ikke følger markedet tæt vil der være fornuft i at vælge fonde med et bredt mandat til at investere i nye markeder, således at man overlader timingen til porteføljemanageren om, hvorvidt potentialet den kommende tid er størst i det ene eller det andet udviklingsland.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser