Japansk opsving?

Der er bedringer at spore i den japanske økonomi, som dog stadig kæmper med deflation og en række strukturelle og politiske problemer.

Karsten Henriksen 05/09/2005
Facebook Twitter LinkedIn

Det japanske aktiemarked har vist pæne takter på det seneste. I mandags endte det toneangivende aktieindeks i Japan, Nikkei 225, i det højeste niveau i fire år.

Den positive stemning på det japanske aktiemarked resulterede i at danske fonde med japanske aktier har leveret de højeste afkast, sammen med fonde med fokus på Østeuropa, den seneste måned.

Hvorfor overhovedet interessere sig i, eller bekymre sig om japanske aktier, vil nogen måske spørge. Det er der faktisk god grund til. Det japanske marked er det tredjestørste i verdenen næst efter USA og Storbritannien og dermed en væsentlig størrelse, at tage med i overvejelserne, hvis man ønsker en god risikospredning i porteføljen.

Derfor bliver der også satset på japanske aktier i både danske og udenlandske investeringsfonde. En analyse Morningstar har foretaget af 663 europæiske fonde med globale aktier, viser at fondene i gennemsnit har investeret 8,4 pct. af formuen i japanske aktier. Ser man på de danske fonde med globale aktier er billedet det samme, skønt nogle fonde er helt oppe i nærheden af 15 pct., mens andre holder mindre end gennemsnittet.

Der er blevet råbt ulven kommer mange gange de seneste år, når det kom til udviklingen i den japanske økonomi og dermed også afkastet af japanske aktier. Realiteten er, at de japanske aktier er steget over 60 pct., siden de japanske aktier ramte bunden i april 2003 og analyser af prissætningen viser, at aktierne fortsat er relativt billige på nøgletal, sammenlignet med de øvrige industrialiserede landes aktiemarkeder.


Er det nu?

Økonomien ser også ud til at være i bedring og leverer en pæn vækst, samtidig med at arbejdsløsheden har været faldende. Seneste måling viste en arbejdsløshed på 4,4 pct. hvilket er lavere end mange af de europæiske lande.

Selvom den japanske økonomi er i bedring er Japan fortsat ramt af deflation (faldende priser, i modsætning til inflation, hvor priserne stiger over tid). Deflationen er en væsentlig hæmsko for det økonomiske opsving. Der er imidlertid forhold som peger på at inflationen nok vil få sit indtog inden længe. Omstruktureringer i industrien har ført til at produktiviteten er steget hurtigere end reallønningerne og derfor vil der med al sandsynlighed komme et øget pres på arbejdsgiverne mod højere lønninger. Det vil stimulere privatforbruget og prisstigninger og dermed føre inflationer med sig.

Den japanske økonomi har før vist tegn på fremgang uden at opsvinget for alvor har fået fat. De skyhøje oliepriser kan meget vel blive årsag til, at opsvinget også denne gang går i sig selv. Hidtil er forbrugerne ikke blevet ramt nævneværdigt af olieprisernes himmelflugt, idet virksomhederne hidtil har taget omkostningerne selv af frygt for at miste kunder. Med de seneste stigninger, hvor olieprisen nu er oppe i niveauet omkring 70 dollar er virksomhederne tvunget til at hæve priserne på en lang række produkter, med fare for at kvæle det spirende opsving.

Japan står også overfor andre udfordringer, blandt andet er de statslige udgifter væsentlig højere end skatteindtægterne, hvilket skyldes skattelettelser og afgiftsophævelser, som er blevet gennemført gennem det seneste årti for at få gang i økonomien igen.

Privatiseringen af det japanske postvæsen, der i praksis er verdens største finansielle virksomhed, er blevet blokeret af veto fra oppositionen til premierminister Junichiro Koizumi. Det har udløst et lynvalg den 11. september, hvor valget står mellem Junichiro Koizumi og oppositionslederen Katsuya Okada. Hvis Junichiro Koizumi vinder, som meningsmålingerne tyder på og privatiseringen bliver en realitet, vil det være et væsentligt skridt mod øget deregulering af den japanske økonomi.


Direkte eller indirekte

Der er otte danske fonde i kategorien ’Japan Large Cap – Aktier’. Kvaliteten af fondene målt ved Morningstar Rating er temmelig god med et snit på 3,5 stjerner og kun en fond med en rating under 3 stjerner. Der er yderligere to danske fonde i kategorien ’Japan Mid/Small Cap – Aktier’, som har opnået en rating på hhv. 3 og 4 stjerner.

Som nævnt tidligere har de globale aktiefonde investeret en andel i japanske aktier i omegnen af otte pct.. Derfor vil de som har fonde med globale aktier i porteføljen allerede have en indirekte andel i japanske aktier. Det er derfor en god ide at undersøge porteføljens sammensætning inden der investeres i nye fonde. Det kan gøres nemt, hurtigt og ganske gratis ved at indtaste porteføljen her på Morningstars site og benytte Morningstar X-Ray™.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser