Gode afkast på danske aktier

Ser man på fondene i kategorien ’Danmark – Aktier’ har der været stor forskel på afkastene indtil videre i år. Bedst af alle har været BankInvests afdelinger, som fokuserer på investering i mindre selskaber.

Facebook Twitter LinkedIn

Som langt de fleste investorer med investeringer i danske aktier eller i fonde, der investerer i danske aktier, formentligt har kunnet mærke på opsparingen, har det danske marked udviklet sig særdeles positivt i indeværende år.

De 32 fonde, der investerer i danske aktier har da også skabt særdeles gode positive afkast til sine investorer. Mellem 22,7 og 48,3 pct. er det således blevet til indtil videre i år.

Bedst er det gået for fondene ’BankInvest Danmark Small Cap’, der med afkast på ca. 48,0 pct. har lagt afstand ned til den næstbedste fond, der har skabt et afkast på 35,1 pct.


Forskel i stil

Hvordan udviklingen er gået for de enkelte fonde, skyldes i stor grad hvilken stil, foreningerne investerer efter. Hvis man klikker på en fond på Morningstar.dk er det muligt at kigge nærmere på indholdet af de enkelte fonde.

Her vil man blandt andet kunne observere Morningstar Style Box™, der er en nem og overskuelig måde til at vurdere, hvilken investeringsprofil den enkelte fond følger.

Ser man nærmere på Style Boxen for BankInvest Danmark Small Cap (PAL) , kan man blandt andet se, at fonden er tro mod sit eget navn og rent faktisk investerer i de mindre Small Cap selskaber.

At der er så stor afstand ned til de næste fonde i kategorien kan således i stor grad forklares ved investeringsstilen og den måde, som det danske marked har udviklet sig på i år.

For de store aktier i KFX-indekset på fondsbørsen, har der været pæne stigninger i indeværende år. KFX-indekset er således steget med knapt 22 pct. En udvikling der slår afkastene på langt de fleste aktiemarkeder rundt om i verden.

Endnu bedre er det dog gået for de små og mellemstore virksomheder på Københavns Fondsbørs, som indgår i fondsbørsens Small Cap og Mid Cap-indeks. Således er både Small Cap og Mid Cap indeksene begge til sammenligning steget med knapt 39 pct. i indeværende år. Og det er netop denne type virksomheder, BankInvest Small Cap afdeling investerer i.


En af de bedste kategorier

Ser man nærmere på alle kategorierne, via en kategori-analyse , som man kan lave på Folkebørsen™, kan man da også helt generelt se, at fonde i kategorien ’Danmark – Aktier’ har klaret det ganske fornuftigt i 2005.

Denne kategori er således den næstbedste blandt alle kategorier i 2005, kun overgået af kategorien ’Norge – Aktier’, hvor det norske oliemarked har været begunstiget af en meget gunstig udvikling på grund af den høje oliepris.

Ser man fremad, er der heller ingen umiddelbar grund til at forvente, at de danske aktier ikke fortsat vil gøre det godt.

Den danske økonomi fortsætter således med at gå imod det meste af resten af Europa, hvor man modsat Danmark lider under lav økonomisk vækst. Derimod er den danske økonomi grundlæggende sund, og vi kan her i landet stadigvæk præsentere ganske pæn vækst.

Samtidig står Danmark i den næsten utrolige situation, at vi over for udlandet faktisk kan være gældfri indenfor en overskuelig årrække. Dermed slipper vi for at betale renter af en gæld, som mange troede, at Danmark aldrig ville slippe af med. Dermed kan disse penge bruges til yderligere at støtte væksten i det danske samfund.


Stadigvæk billige

En anden grund til at tro, at det danske marked vil være et godt sted at placere penge fremover er, at de danske aktier faktisk fortsat er billige på en lang række punkter, hvis man sammenligner med de udenlandske aktiemarkeder.

Dette kombineret med pæne fremtidsudsigter for de danske virksomheder betyder, at mange forventer en forsættelse af festen på det danske aktiemarked i resten af 2005.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Ricky Steen Rasmussen  Ricky Steen Rasmussen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser