Aktieudvælgelsen afgørende

Overordnet set er der to forskellige tilgangsmåder til udvælgelsen af aktier i fondenes porteføljer. Ser man på kategorien ’Europa Large Cap –Aktier’, er der en tendens til ”nede-fra og op” strategien har været bedst set over det seneste år.

Facebook Twitter LinkedIn

Når man går i detaljer med investeringsstrategierne i de forskellige fonde, kan disse strategier være meget forskellige. Nogle fonde ønsker måske ikke at investere i en speciel type aktier, mens andre måske ønsker at undgå bestemte lande i porteføljen.

Overordnet set er der to forskellige metoder at tilgå investeringerne på: ”Oppefra og ned” eller ”Nedefra og op”.

Ser man nærmere på, hvor afkastene reelt set stammer fra, har internationale undersøgelser vist, at den største del af en porteføljes samlede afkast bestemmes af den overordnede ”strategiske” sammensætning. Hermed menes, hvordan porteføljen nærmere er sammensat på aktivtyper - det vil blandt andet sige forholdet mellem aktier og obligationer.

Herudover bestemmes en meget væsentlig del af en porteføljes samlede afkast af hvilken ”stil”, som foreningerne investerer efter. Hermed menes om der investeres i store Large Cap aktier eller mindre Small Cap aktier og om der investeres i Vækst- eller Value-aktier.

Også fordelingen på hvilke regioner eller enkelt-lande, der er investeret i, har en stor betydning.

Endelig betyder det en væsentlig del, hvilke sektorer porteføljen har investeret i. Der er stor forskel på, om der er tale om aktier indenfor for eksempel finanssektoren eller teknologisektoren.

Først herefter er det de enkelte aktievalg indenfor de enkelte sektorer og lande, der giver den sidste, men alligevel væsentlige, del af porteføljens samlede afkast.


Enkeltaktier

For at give et lidt mere jordnært eksempel, er det – i hvert fald i teorien – ikke lige så vigtigt, om man vælger Jyske Bank eller Danske Bank til sin portefølje, som det er, hvor stor en del af den samlede portefølje der udgøres af finansielle danske aktier.

Årsagen til dette er, at det er de samme faktorer, der spiller ind for, om de to selskaber tjener penge. Går det godt for den danske økonomi, har begge banker alt andet lige færre tab og hensættelser på bankernes debitorer. Og falder rentemarginalerne, tjener begge banker færre penge på bankernes netto renteindtægter.


Oppe fra og ned

Derfor kører nogle fonde også en ”top-down” investeringsstrategi, hvor man bestemmer den endelige investeringssammensætning ud fra hvilke regioner og hvilke sektorer, som man mener vil gøre det godt.

Der bliver investeret ud fra hvilke vækst-scenarier, som man mener, der ligger i den økonomiske udvikling. Tror man på høj vækst i samfundet kan investeringerne flytte sig hen mod mere forbrugs-cycliske aktier, mens man omvendt kan vende sig bort fra disse i tider, hvor væksten og forbruget i samfundet måske er lavt.


Nede fra og op

To af de fonde, som set over det seneste år har klaret sig godt i forhold til kategorien generelt, kører imidlertid efter en noget anden strategi.

For Jyske Invest Europæiske Aktier er tilgangen til investering således en ”bottom-up”, hvor man ser mere på de enkelte aktier, end på, hvordan man forventer den overordnede økonomiske situation udvikler sig.

”Vi ser ikke mere så meget på det økonomiske vækstscenarium. Vores økonomiske vækst-forventninger er derimod forholdsvis neutral i forhold til markedets forventninger”, oplyser porteføljemanager Morten Borg fra Jyske Invest og fortsætter:

”Vi investerer derimod ud fra de enkelte selskaber. Vi investerer i kvalitetsselskaber, der er attraktivt prisfastsat og hvor indtjeningsudviklingen er positiv.”

Den fond, der set over det seneste år har skabt det højeste afkast til investorerne, er BankInvest Europæiske Aktier. Også her skeler man mere til de enkelte aktier, end til det overordnede vækstscenarium.

”Vi har ikke ligget med de store sektor-afvigelser, - det ligger ikke som sådan i strategien. Derimod er vores strategi mere baseret på en aktiv udvælgelse af enkelt-aktier”, udtaler BankInvests chef for de udviklede markeder, David Dalgas, som samtidig oplyser, at fonden er rimeligt bredt investeret og heller ikke som sådan satser på hverken vækst- eller value-baserede selskaber.

For godt ét år siden gik Jyske Invest Europæiske Aktier over til den nuværende investeringsstrategi

"Som udgangspunkt er vi i investeringsstrategien nu neutrale i vægtningen af sektorer og lande. Hvis vi afviger i vægtningen af sektorer eller lande, er det fordi aktierne er interessante - ikke på grund af en vurdering af, hvordan sektoren eller landet vil udvikle sig", udtaler Morten Borg.


Undersøg stilen

De to forskellige tilgangsmetoder til investering er blot ét af de punkter, hvor investeringsstrategierne i fonde kan afvige fra hinanden. Og en forskel i investeringsstrategi vil ofte føre til en forskel i både afkast og risiko i de enkelte fonde. Derfor er det vigtigt at undersøge, hvilken strategi de enkelte fonde følger, før man investerer sine penge. En måde at undersøge den overordnede strategi på, er blandt andet ved at benytte Morningstars Style Box.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Ricky Steen Rasmussen  Ricky Steen Rasmussen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser