Teknologi kom igen

Fonde med teknologi aktier er den seneste måned steget pænt, men der er ikke meget der tyder på at der er tale om et egentlig skift i markedet for teknologi.

Karsten Henriksen 23/05/2005
Facebook Twitter LinkedIn

Danske fonde med teknologiaktier er kommet igen efter aktiemarkedet generelt set fik sig en kold dukkert i slutningen af april. Set over den seneste måned er det netop disse fonde som har leveret det højeste afkast.

Morningstar Kategorien ’Tech Media Tele – Aktier’ er også den kategori i Europa, som er steget mest med 6,2 pct. den seneste måned. De 14 danske fonde med teknologi investeringer har klaret sig endnu bedre end deres europæiske konkurrenter med et merafkast i forhold til kategorien på mellem 0,2 og 3,3 pct. på en måned.

Luften går dog meget af ballonen når man ser på teknologi fondene over længere perioder. Siden årsskiftet har udviklingen været et svagt minus. Gå man et år tilbage har afkastet været 0,6 pct. for hele kategorien og det er inklusiv den seneste stærke udvikling. Tallene bliver stadig dårligere når tidshorisonten forlænges, da faldene fra internetboblen så bliver inkluderet. På tre års sigt lyder afkastet således på minus 19,6 pct. og på fem års sigt bliver tabet på hele 71,2 pct.


Flad udvikling

Den seneste tids kursstigninger skal ses i lyset af den tilbagegang det generelle aktiemarked globalt blev ramt af i slutningen af april måned. Det der er sket på det seneste er i det store hele et rebound fra de fald som slog igennem markedet over ganske få dage i april.

For teknologi aktiernes vedkommende var det et skuffende regnskab fra IBM i midten af april, som satte en mindre korrektion i gang. Det var også omkring dette tidspunkt at frygten for stigende inflation i USA, fortsat stigende oliepriser og frygten for en acceleration i rentestigningerne fra den amerikanske Centralbank, der satte markedet under pres.

Teknologi sektoren er meget afhængig af udviklingen i den overordnede økonomi. Der er sket en modning af industrien, hvor produkterne er blevet implementeret i næsten hvad som helst og den store udbredelse gør, at markedet opfører sig mere i takt med økonomien end tidligere.

”En stor del af væksten i investeringerne både fra virksomheder og private går til teknologi sektoren når der købes pc’er, software, mobiltelefoner, spille konsoller, fladskærms tv osv. Udviklingen i teknologi fonde bliver derfor i høj grad bestemt af den overordnede udvikling i økonomien, som i øjeblikket styres af udviklingen i olieprisen, inflationen og renten”, siger Henrik Jackerott, som er porteføljemager i Jyske Invest IT Aktie fonde.

”Vi forventer at teknologi aktierne kommer ud af året med et plus, men om det bliver bedre eller dårligere end det generelle aktiemarked kommer i høj grad an på hvordan udviklingen i olieprisen og renten bliver henover året. Holder olieprisen sig på nuværende niveau og kommer der ingen uventede stigninger i renten mener vi at teknologi vil gøre det pænt resten af året”.

”En anden tendens vi kan se i markedet er at de fleste kapitalforvaltere er undervægtede på teknologi aktier. Når der så kommer positive nyheder om inflationen, som i denne uge, vægtes der op i teknologi og det medfører stigende kurser. Ser man på fundamentale nøgletal er aktier inden for teknologi ikke i den billige ende, men har omvendt heller ikke været det i en længere årrække”, slutter Henrik Jackerott.

Den private investor bør sammensætte en bred portefølje af fonde for at skabe det bedst mulige afkast i forhold til den risiko der løbes. Set i det perspektiv er Morningstars holdning til fonde, som udelukkende investerer i teknologi aktier, at man uanset om fremtidsudsigterne for teknologi ser nok så lyse ud, bør sørge for at denne type fonde, ud fra en risiko og afkast betragtning, kun udgør en lille del af den samlede portefølje. Det samme gør sig gældende for andre smalle sektorfonde, som hvis de inddrages i porteføljen, kun bør være som et krydderi til den samlede opsparing.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser