Flere muligheder for private investorer

Den begrænsede adgang til udenlandske fonde, samt nogle ret ugunstige skatteregler hindrer stadig investering for frie midler i andre end danske investeringsforeninger.

Facebook Twitter LinkedIn

***
Note indsat d. 23. maj:

Denne artikel blev oprindeligt publiceret i Morgenavisen Jyllandsposten lørdag d. 14. maj. Folketinget har efter lang tids behandlingstid tirsdag d. 17. maj vedtaget en ny ”lov om ændring af forskellige skattelove” vedrørende investeringsselskaber og hedgeforeninger.

Herunder er aktieavancebeskatningsloven § 2a ændret. Morningstar er ved at researche nærmere omkring hvilken betydning dette har for investering i udenlandske fonde med frie midler. A priori er der en vis forventning om, at der nu tilsyneladende er blevet løsnet op for udenlandske fonde, men dette vil blive undersøgt nærmere og der vil komme flere artikler omkring dette snarest muligt.
***

Oprindelig artikel

Når man ser på afkastene for fondene i Morningstar Kategorien ’Globale Large Cap – Aktier’ er der tale om en forholdsvis stor spredning over det seneste år. Afkastene ligger mellem et positivt afkast på 23,1 pct. for fonden ’Danske Invest Engros – Aktier Højt Udbytte’ ned til et negativt afkast på 8,3 pct. for fonden ’Alm. Brand Invest Globale Aktier’.

Investorer, der har sat sine penge i en fond i denne kategori har dermed over det seneste år kunnet se sine midler enten bliver forøget med knapt en fjerdedel eller blive knapt en tiendedel mindre værd.

Sammenligner man med afkast inden for samme kategori med andre europæiske fonde, er der imidlertid et stykke op til det bedste afkast og et stykke ned til de dårligste afkast.

Antallet af danske fonde i denne kategori er 43. Men sammenligner man med hele det europæiske fondsunivers er der i Morningstars europæiske databaser mere end 2.000 fonde, som man kan sammenligne med, - alene i denne ene kategori.

Top 10 et år - Morningstar Kategorien™ 'Global Large Cap - Aktier'
Fondnavn Managerens navn Afkast 1 år i pct. Morningstar Rating™
Danske Invest Engros Fonde - Aktier Højt Udbytte Peter Nielsen 23,1 -
BG Invest Aktier Knud W. Nilsson 13,4
Independent Invest Global Henrik Tiedemann 13,2 -
Carnegie WorldWide/Globale Aktier Mikael Randel 13,0
Jyske Invest Favorit Aktier Flemming Larsen 12,8
Nordea Invest Aktier Ej oplyst (team) 12,6
BankInv.Basis Akt. David Dalgas 11,2
Jyske Invest Globale Aktier Flemming Larsen 9,9
BG Invest Pension (PAL) - Verden Valutasikret Knud W. Nilsson 9,9 -
ValueInvest Blue Chip Value Jens Hansen 8,3
Kategoriens gennemsnit 5,4
Bund 10 et år - Morningstar Kategorien™ 'Global Large Cap - Aktier'
Fondnavn Managerens navn Afkast 1 år i pct. Morningstar Rating™
Alm. Brand Invest Globale Aktier Ej oplyst -8,3
Alfred Berg Global Gerco Groote -0,8
Danske Invest Engros Globale Aktier Søren Høyer -0,8
Merchant Invest Globale Aktier Søren Høyer -0,8
Lån & Spar Rationel Invest - Afdeling Verden Chris Lees -0,1
Banco Verden Etik Ulf Forsberg 0,5 -
BG Invest Erhverv Globale Aktier E Søren Høyer 1,1
Danske Invest Erhverv Globale Aktier E Søren Høyer 1,1
Sydinvest MegaTrends Pauli Laursen 1,4
Nordea Invest Futura Ej oplyst (team) 1,8
Kategoriens gennemsnit 5,4

Ser man på det samlede europæiske univers inden for kategorien, vil man kunne se, at den fond, der har klaret sig absolut bedst med et afkast på 30,6 procent, er fonden ’Skagen Global’.

For denne fonds vedkommende er der en adgang til investering for danske investorer. Men for langt de fleste udenlandske fonde, vil det være meget besværligt for private investorer at sætte deres frie midler i. Dels er der stadig nogle uafklarede skattespørgsmål i den sag, og dels er der nogle problemer med tilgangen til fondene.


Ugunstige skatteregler

For skattespørgsmålets vedkommende, risikerer investorer, der investerer med frie midler, at der udløses en ekstraskat på afkastet. Dette blandt andet såfremt fondene investerer i såkaldte skattely-aktier. Samtidig kan nogle af fondene i sig selv være skattely-aktier/fonde.

Derudover er der flere forskellige regler om skatteafgifterne ved fortjeneste af investering i udenlandske fonde, der gør, at investering i danske investeringsafdelinger rent faktisk bliver favoriseret. Blandt andet er tab ved investering i en udenlandsk fond ikke fradragsberettiget uanset ejertid.

For investorer af pensionsmidler udløser investering i udenlandske fonde ikke særlig beskatning.

Derfor fraråder mange udenlandske investeringsforeninger da også, at man investerer i deres fonde med frie midler, hvis man er skattepligtig i Danmark.

Et eksempel på dette er lige netop ’Skagen Global’, hvor man ud fra fondens hjemmeside blandt andet kan læse følgende:

”Afdelingernes fortjeneste pålægges en ekstra beskatning i forhold til nationale danske investeringsforeninger”.

Og med fremhævet skrift på hjemmesiden:

”Private investorer, der investerer frie midler, og som er skattepligtige i Danmark, frarådes derfor at investere i fondene”.

Det samme gør sig gældende for firmainvestorer.

Da fondene ikke har noget ønske om at deres investorer skal beskattes højere end højst nødvendigt, har private investorer sjældent adgang til disse udenlandske fonde.


Dansk adgang til højere afkast

Og det har de så alligevel ad bagvejen. For som nævnt er investorer af pensionsmidler ikke belastet af særlig beskatning ved investering i udenlandske fonde.

Derfor indgår en del af disse udenlandske fonde i de såkaldte Unit Link-ordninger, hvor pensionsopsparere selv får mulighed for at investere deres opsparing i de pågældende fonde.

Og for eksemplet her med Skagen Global, har en lang række danske investorer faktisk muligheden for at sætte penge i fonden. Fonden indgår nemlig som en del af det samlede udbud af fonde på vores allesammen’s ”Folkebørsen”.

Her har alle danskere, der nåede at opspare 5.000 kr. under den tvungne SP-opsparings periode, hvor én procent af lønnen blev sat til side til pension, mulighed for selv at investere disse pensionsmidler.

Via Folkebørsen har private investorer dermed muligheden for at få adgang til udenlandske fonde, som man på anden måde ikke kunne investere i. Og pengene står allerede på en konto på Folkebørsen, så det står altså alle med en stor nok SP-opsparing frit for at investere i disse fonde.


Mulighed for opblødning

Der bliver i øjeblikket kigget nærmere på de danske skatteregler, herunder skattelovens §2A, som er den reelle barriere for at udenlandske investeringsforeninger kan sælges til danske investorer for frie midler.

Flere forventer, at der nok vil komme en opblødning i forhold til investering i udenlandske fonde. Årsagen er, at man i EU har fastlagt, at der imellem EU-landene skal være fri bevægelighed af kapital.

Derfor afgjorde en principiel EU-dom tilbage fra sidste sommer, at det forbydes landene at beskatte aktiegevinster fra udenlandske selskaber hårdere end aktiegevinster fra selskaber i det pågældende land.

Mange forventer, at reglerne vil blive ændret allerede i indeværende år, - blandt andet på grund af den forholdsvis klare EU-dom.

Dermed vil der også blive mulighed for at vælge mellem et langt større udbud af investeringsforeninger, end hvad der findes i dag, - også for frie opsparede midler.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Ricky Steen Rasmussen  Ricky Steen Rasmussen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser