Høj risiko i Rusland

Det russiske aktiemarked bekymrer de professionelle investorer, men de russiske aktier har klaret sig flot i årets første måned

Niels Pærregaard 04/02/2005
Facebook Twitter LinkedIn

Investorerne har for høje forventning til det russiske marked. Det viser en rundspørge, Morningstar har foretaget blandt de europæiske fondshuse.

Alligevel har de østeuropæiske aktier i perioden fra årets start og frem til den 4. februar klaret sig flot med et afkast på cirka 7,3 pct. (målt på MSCI Østeuropa i danske kroner), mens de globale aktier kun har givet et afkast på 3,1 pct.

Det i regionen tungtvejende russiske marked har bidraget med et afkast på 10,3 pct., mens det ungarske har bidraget med hele 7,2 pct. Tjekkiet har også oplevet en imponerende udvikling med stigninger på 9,6 pct., mens Polens udvikling er mere behersket med en stigning på 0,8 pct.

De danske fonde i Morningstar Kategorien™ ’Central- og Østeuropa – Aktier’ har i gennemsnit givet et afkast på 8 pct. siden årets begyndelse. Alfred Berg Rusland var bedste danske fond i perioden med et afkast på 12,0 pct.


Yukos påvirker negativt

Yukos-sagen har haft stor betydning for investorernes tillid til det russiske marked. Næsten 80 pct. af de adspurgte fondshuse i Morningstars European Fund Trends svarede, at deres tillid til det russiske marked var blevet reduceret som en konsekvens af Yukos-sagen . Samtidigt svarede 57 pct., at de mente investorerne har undervurderet risikoen i det russiske marked.

Flertallet af de europæiske fondshuse mente da heller ikke, at det russiske aktiemarked vil udgøre en attraktiv investering i 2005. Seks ud af fire af fondshusene troede således på, at de globale aktier vil gøre det bedre end det russiske marked.

Hidtil har de dog taget fejl. Senest har Standard & Poors’s da også vendt tommelfingeren opad for den russiske økonomi. Selskabet opgraderede mandag Rusland fra rating BB+ til BBB-. Opgradering er en cadeau til den russiske regerings håndtering af de mange oliemilliarder, som er strømmet ind i statskassen i takt med den høje oliepris.


Tro på Polen og Ungarn

Adspurgt om hvilket af de 10 nye EU-medlemmer, der bliver den bedste aktieinvestering i det kommende år, var der størst opbakning omkring Polen og Ungarn.

Både Polen og Ungarn stod i bag solide stigninger i 2004 på henholdsvis 49,3 pct. og 77,5 pct.( målt på MSCI Polen og MSCI Ungarn) Det er dog i den sammenhæng vigtigt at huske på, at flotte historiske afkast ikke er nogen garanti for, at det også vil gå godt i fremtiden.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Niels Pærregaard  Niels Pærregaard

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser