Blød landing

Udviklingen i Kina har resulteret i et turbulent år for de asiatiske markeder

Niels Pærregaard 30/12/2004
Facebook Twitter LinkedIn

De asiatiske aktier startede året godt, faldt derefter tilbage, men sluttede med en god rebound.

De asiatiske aktier har siden årets begyndelse oplevet en kursfremgang på 7,8 pct. (målt på MSCI Fjernøsten ex Japan i danske kroner), mens de globale aktier til sammenligning har haft en fremgang på 6,2 pct.

De danske fonde i Morningstar Kategorien™ ’Asien ex. Japan – Aktier’ har haft en gennemsnitlig udvikling på 4,2 pct. Årets bedste i kategorien er Sydinvest Fjernøsten og Sparinvest Fjernøsten Aktier med stigninger på henholdsvis 13,0 og 12,6 pct.


Kina blev afgørende

Det asiatiske marked har været under stor indflydelse af de kinesiske aktier i det forløbne år.

- Året startede positivt for markederne i fjernøsten, primært trukket af imponerende vækstrater i Kina, siger Thue U. Isen, porteføljeforvalter hos BankInvest med ansvar for afdelingen BankInvest Fjernøsten.

Den flotte kursudvikling i årets begyndelse skulle dog senere vise sig at blive bremset af de kinesiske myndigheder.

- De kinesiske myndigheder gennemførte i foråret en række tiltag, der havde til formål at forhindre en kraftig stigning i forbrugerpriserne og inflationen. Investorerne frygtede imidlertid, at resultatet af myndighedernes opstramninger ville blive for voldsomme og føre til en hård landing for landets økonomi, siger porteføljeforvalteren fra Bankinvest.

Som resultatet af de kinesiske opstramninger trak investorerne penge ud af regionen med efterfølgende kursfald til følge.

I sidste halvdel af 2004 blev tilliden til det kinesiske marked og de asiatiske aktier dog genoprettet.

- Markederne har erfaret, at der ikke bliver tale om en hård landing i Kina, og at de kinesiske myndigheder er delvist lykkedes med deres indgreb. Væksten er dog stadig høj, hvilket kan nødvendiggøre nye tiltag. Vores holdning er alligevel, at tingene ser fornuftige ud, og at det stadig er attraktivt at investere i Kina, fortæller Thue U. Isen.


Moderate udsigter

Spørgsmålet er, om det sidste halve års stigende tiltro til det asiatiske marked vil føre til gode afkast i 2005.

- Vi er positive på fjernøsten i den kommende periode. Til trods for moderate forventninger til den globale vækst, som det asiatiske markedet er meget eksponeret imod, så forventer vi, at en stærk indenlandsk efterspørgsel vil drive aktiemarkedet.

Der er dog også risici forbundet med at investere i Asien.

- Den væsentligste risiko er, at forventningerne til den globale vækst skuffer meget. Det vil ramme de asiatiske økonomier hårdt. Det hører dog med til billedet, at de asiatiske aktiemarkeder er mere diversificeret end tidligere, og dermed er risikoen for store tab også mindre end tidligere, konkludere Thue U. Isen

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Niels Pærregaard  Niels Pærregaard

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser