Vækstproblemer for IT-sektoren

Teknologi-aktierne har haft en hård måned. Ingen udsigt til bedring på kort sigt…

Niels Pærregaard 29/07/2004
Facebook Twitter LinkedIn

Lageropbygning, lavere vækst på det amerikanske marked og frygt for stigende renter har medført, at teknologi-aktierne i løbet af den sidste måned har fået tørre tæsk. MSCI IT-indekset har således oplevet et fald på minus 9,9 pct. i danske kroner i den forløbne måned. De globale aktier har i samme periode klaret sig betydeligt bedre med et minus på blot 4,4 pct. for MSCI Verden.

De danske fonde i Morningstar Kategorien™ ’Tech Media Tele - Aktier’ oplevede i den forløbne måned en negativ udvikling med et gennemsnitligt afkast på minus 10,7 pct. Bedst blandt de danske fonde var BankInv. Teknologi PAL med et på minus 6,1 pct., mens søsterfonden BankInv. Teknologi Akt. ligger bedst til siden årets start og frem til den 28. juni med et minus på 3,4 pct.


Ordretilgangen bekymrer

IT aktiernes fald i løbet af den seneste måned skyldes en række faktorer.

- Årsagen til IT-aktiernes nedtur den sidste måned er, at halvårsregnskaberne har vist, at der er en øget lageropbygning blandt IT-selskaberne. Det bekræfter frygten for, at den aftagende amerikanske vækst ligger en dæmper på ordretilgangen. Dertil kommer, at teknologi-selskaberne har meldt meget forsigtigt ud omkring deres forventninger for resten af året, hvor vi ellers i en periode var blevet vant til meget positive udmeldinger, fortæller Jakob Jensen, porteføljeforvalter for Midtinvest med ansvar for Midtinvest Teknologi


Væksten bliver afgørende

I den kommende tid vil det være mange af de samme forhold, der netop har sendt aktiekurserne ned, som bliver afgørende for teknologiaktiernes udvikling.

- Væksten i den amerikanske økonomi bliver meget afgørende, da teknologisektoren er meget afhængig af vækst for at kunne retfærdiggøre dens høje prisfastsættelse. Teknologi selskaberne har generelt meget aggressive vækstmål, der kun kan indfries, hvis der også er god vækst i samfundet som helhed, vurderer Jakob Jensen og fortsætter:

- Derudover bliver det afgørende, i hvilket omfang den amerikanske centralbank hæver renten. Stigninger i renten rammer teknologi-aktier dobbelt. Dels betyder en højere rente, at der investeres mindre, og vækstmulighederne reduceres. Dertil kommer, at en højere rente er ensbetydende med en højere kapitalomkostning i det enkelte selskab. Dette har stor betydning for teknologi-selskaberne, der typisk har en høj andel af fremmedkapital til at finansiere væksten.

Hovedparten af et IT-selskabs markedsværdi beror typisk på overskud, der ligger langt ud i tiden. Derfor bliver IT-selskaberne ramt hårdt, når deres fremtidige overskud skal omregnes til nutidsværdi med en højere årlig rente.

Som billedet tegner sig i øjeblikket, da Alan Greenspan, chefen for den amerikanske centralbank, varsler flere rentestigninger, skal man være varsom med IT-aktierne. Hvis man alligevel ønsker eksponering til sektoren, så vil risikoen være mindre i solide selskaber, der allerede tjener gode penge.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Niels Pærregaard  Niels Pærregaard

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser