Regnskaberne kommer

De danske aktier har haft en stille måned, og markedet afventer nu selskabernes halvårsregnskaber…

Niels Pærregaard 28/07/2004
Facebook Twitter LinkedIn

Den seneste måned har det danske aktiemarked været præget af lav omsætning på grund af ferien, og mens markedet afventer de kommende halvårsregnskaber. Det toneangivende KFX-indeks er uændret den sidste måned, og MSCI Danmark har givet et negativt afkast på 0,8 pct. Til sammenligning har MSCI Verden i samme periode givet et negativt afkast på 4,4 pct. og har dermed klaret sig dårligere end de danske aktier.

Fondene i Morningstar Kategorien ™ ’Danmark – Aktier’ oplevede i den forløbne måned til og med den 27. juli et gennemsnitligt afkast på 0 pct. Alfred Berg Danmark var bedste danske fond i perioden med et afkast på 1,8 pct. Også siden årets start har Alfred Berg Danmark været bedst med et afkast på 22,2 pct.


Ferieramt marked

Omsætningen på det danske aktiemarked har den seneste måned været meget lav på grund af ferien. De danske selskaber aflægger halvårsregnskab i august måned, mens de udenlandske selskaber startede for en lille måned siden. I perioden har der generelt ikke været de store kursændringer, og de ændringer der har været, skal man være varsom med at tage til indtægt.

- Kursændringer under lav omsætning skal ses med et vist forbehold, da de ikke nødvendigvis afspejler de professionelle investorers holdning, siger Anders Lund, senior porteføljeforvalter hos Alfred Berg med ansvar for Alfred Berg Danmark.

Når omsætningen er lav på fondsbørsen, så fylder de privates handler mere, og kurserne kan derfor godt til tider være lidt misvisende i den professionelle investors øjne. Det hænger sammen med, at kurserne handlet under lav omsætning ikke nødvendigvis er retvisende for den pris, en porteføljeforvalter eventuelt kan sælge en aktiepost på 50 millioner til.


Opjusteringer i sigte

Jyske Bank åbnede ballet for halvårsregnskaber tirsdag, og resten af de danske selskaber følger trop i løbet af den kommende måned.

- Selskaberne var generelt lidt forsigtige i marts måned med hensyn til forventningerne til årets resultat, og økonomien er siden hen kommet godt i gang, så vi forventer en lang række opjusteringer fra de danske selskaber, siger Anders Lund

Anders Lund tror dog ikke, at opjusteringerne vil have nævneværdig positiv kurseffekt, da opjusteringerne allerede er ventet af markedet og dermed indregnet i aktiekurserne.

- Udover halvårsregnskaberne så forventer vi primært, at det vil være renteudviklingen, der vil blive afgørende for de danske aktier i den kommende tid. Hvis Fed (den amerikanske centralbank, red.) sætter tempoet i vejret for rentestigningerne, så vil det primært være selskaberne med meget gæld på balancen, samt selskaber hvis værdi beror på indtjening langt ud i tiden, der vil komme under pres, fortæller porteføljeforvalteren fra Alfred Berg.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Niels Pærregaard  Niels Pærregaard

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser