Kinas store betydning

Økonomierne i Asien er afhængige af de kinesiske myndigheders evner til at kontrollere væksten

Niels Pærregaard 19/07/2004
Facebook Twitter LinkedIn

De asiatiske aktier har indtil nu i år klaret sig dårligere end det generelle aktiemarked. Den negative asiatiske udvikling skal primært forklares ved den negative udvikling i Kina, den vigtigste økonomi i regionen, på grund af de kinesiske myndigheders økonomiske opstramninger.

MSCI Fjernøsten ex. Japan er uændret målt i danske kroner siden årets start og frem til den 16. juli, mens de globale aktier målt på MSCI Verden er steget med godt 2,5 pct.

Indonesien og Sri Lanka har klaret sig bedst med stigninger på henholdsvis 13,1 og 12,5 pct. Tredjebedste marked har været Filippinerne med et plus på cirka 7,2 pct.

De værste markeder har indtil nu i år været Indien med et minus på 14,2 pct., Thailand med et minus 12,8 pct., Kina med et negativt afkast på 11,2 pct.

På den baggrund har de danske fonde i Morningstar Kategorien™ ’Asien ex. Japan - Aktier’ i perioden fra årets start til den 16. juli i snit oplevet et minus på 4,6 pct. Bedst blandt de danske fonde har Sparinvest Fjernøsten Aktier været med et plus på 0,8 pct.


Kinas mission

Det afgørende spørgsmål i forhold til den asiatiske økonomi er, hvorvidt de kinesiske myndigheder formår at bremse landets voldsomme vækst på en fornuftig måde. Tidligere på året igangsatte den kinesiske regering en opstramning, der havde til formål at bringe landets årlige vækst ned på syv procent.

- Investorerne sidder nu i den lidt paradoksale situation, at de håber på dårlige nøgletal fra Kina, således at den kinesiske regering ikke bliver nødt til at stramme yderligere op, siger Anders Damgaard, seniorporteføljeforvalter hos Sydinvest med ansvar for Sydinvest Fjernøsten.

Baggrunden for myndighedernes økonomiske opstramning er, at de vil forhindre en kraftig stigning i forbrugerpriserne og inflationen. Derudover er stramningen også et forsøg på at sikre, at infrastrukturen i landet, herunder specielt bygge- og energisektoren, kan holde trit med den hastige udvikling.

Den kinesiske økonomis store betydning for de andre økonomier i regionen, skyldes landets størrelse, der gør Kina til en meget vigtig samhandelspartner.


Blandende udsigter

Ligesom resten af verden har de asiatiske økonomier en række overordnede udfordringer foran sig. Rentestigningerne i USA, den høje oliepris og frygten for terror skaber alt sammen usikkerhed i markedet.

- Sydinvest har en lidt defensiv holdning til det asiatiske marked i øjeblikket, og vi har derfor valgt at have en undervægt i teknologi. De koreanske aktier ser imidlertid billige ud målt på forskellige nøgletal, og vi forventer, at de vil være blandt dem, der gør det bedst i et marked, som bevæger sig sidelæns, vurderer Anders Damgaard.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Niels Pærregaard  Niels Pærregaard

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser