Biotek trækker ned

Fondene i Morningstar Kategorien™ ’Sundhed – Aktier’ har haft en hård måned blandt andet på baggrund af nedgangen for biotek-aktierne.

Niels Pærregaard 16/06/2004
Facebook Twitter LinkedIn

Sundhedsaktierne har haft et mindre fald i løbet af den sidste måned. I perioden er MSCI Sundhed faldet med knap 1 pct. målt i danske kroner.

Målt fra årets start har indekset haft et positivt afkast på 7,5 pct., hvilket er en anelse bedre end de globale akter. MSCI Verden er således i samme periode steget 6,4 pct.

De danske fonde i Morningstar Kategorien™ ’Sundhed – Aktier’ oplevede i den forløbne måned en negativ udvikling med et gennemsnitligt afkast på minus 2,6 pct. Bedst blandt de danske fonde var Gudme Raaschou Invest Health Care med et plus på 0,3 pct., mens Danske Invest Bioteknologi ligger bedst til siden årets start og frem til den 16. juni med et plus på 11,8 pct. Gennemsnittet for alle fondene i kategorien er 6,2 pct.


Hårdere konkurrence

I løbet af den seneste måned har biotek-aktierne været den væsentligste synder blandt sundhedsaktierne. MSCI Biotek er gennem den seneste måned faldet med 4 pct.

- Der blev i sidste måned afholdt en stor kræftkonference, hvor der blev præsenteret en lang række nye produkter i forskellige forstadier. Isoleret set er dette naturligvis positivt, men det betyder også, at konkurrencen intensiveres, hvilket i sidste ende er ensbetydende med kursfald, forklarer Bjarne Gier, porteføljemanager hos Jyske Invest, med ansvar for fonden Jyske Invest BiotechMedicinal.

Ifølge Bjarne Gier er det specielt de små biotek-selskaber, der har trukket ned i den forløbne måned. Forklaringen er, at det vil være de små biotek-aktier, der vil blive hårdest ramt af den rentestigning, som markedet forventer i forbindelse med næste møde i FED, den amerikanske centralbank. Det skyldes, at de små selskaber har den mindste indtjening, og derfor er mest følsomme over for den øgede usikkerhed og stigende renter.


Præsidentvalget

Bjarne Gier ser en række forhold, som i nærmeste tid vil blive afgørende for kursudviklingen på sundhedsaktierne. Det forestående amerikanske præsidentvalg får indflydelse, fordi udfaldet får betydning for medicinalindustrien i USA. Hvis det bliver den demokratisk præsidentkandidat, John Kerry, som vinder, vil det sandsynligvis betyde en samling af det offentlige medicinalindkøb på tværs af statsgrænserne med efterfølgende pres på priserne. Modsat forventes republikanerne at fortsætte den liberale holdning til medicinalindustrien, hvis de lykkes med at få genvalgt præsident George Bush til en ny periode.


Rentestigninger

Et andet aspekt er sundhedsaktiernes kvaliteter med udsigten til stigende renter. Jyske Invest venter en rentestigning, og sundhedsaktierne har tidligere vist gode, defensive kvaliteter under andre perioder med rentestigninger.

Bjarne Gier mener på den baggrund, at det er fornuftigt at ligge overvægtet i sundhedsaktier i øjeblikket. Desuden ser han på basis af prissætningerne på sundhedsaktierne, at de er relativt billige sammenlignet med det øvrige marked, og derfor kan stå over for kursstigninger.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Niels Pærregaard  Niels Pærregaard

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser