Udlandet skyld i volatilitet

Aktiernes udsving har været meget højere i Japan end i andre store markeder gennem første halvår af 2004. Udenlandske investeringer anses som den primære årsag

Jonas Lindmark 10/06/2004
Facebook Twitter LinkedIn

Børsen i Tokyo har indtil nu år oplevet større udsving end de globale aktier. I løbet af første kvartal steg MSCI Japan 15 pct., mens MSCI Verden kun steg 2 pct. (målt i dollar).

Den stejle del af stigningen kom i marts og skyldes først og fremmest transaktioner med hensigt at forbedre balancen i de japanske selskaber forud for afslutning af regnskabsåret i Japan den 31 marts.

I løbet af andet kvartal har Tokyo derimod været en af taberne med et fald på 7 pct. frem til den 8. juni, mens MSCI Verden stort set er uændret i perioden. Så store udsving øger usikkerheden for investorerne og standardafvigelsen (et populært risiko mål – læs mere om risiko her) er på den baggrund steget.


Udlandets skyld

Som så ofte før er det svært at fastlægge hovedårsagen til skiftende aktiepriser, men mange analytikere peger på de udenlandske investeringsstrømme som årsagen til den høje volatilitet (udsving) på børsen i Tokyo.

Igennem de 12 måneders rally (kursopsving) fra april 2003 til marts 2004 hjalp store investeringer fra udenlandske investorer med at løfte det japanske børsmarked. Nationale investorer solgte derimod ud af beholdningerne i løbet af perioden i forbindelse med nedbringning af krydsejerskaber mellem de japanske selskaber, som traditionelt har domineret japansk økonomi.

Udlændinge karakteriserer ofte Tokyo som et højrisiko marked, derfor faldt de japanske aktier med 18 pct. i perioden fra midten af april til midt i maj, da de nye markeder (målt på MSCI Nye Markeder) droppede 20 pct. – begge målt i dollar.

Men siden midten af maj er MSCI Japan vendt rundt og er atter blandt vinderne i 2004 med et afkast på 7 pct. frem til den 8. juni.

Fra begyndelsen af april til midten af maj blev den Japanske yen kraftigt svækket fra 104 til 114 yen per dollar. Dette betyder, at Tokyos børsmarked i perioden ikke faldt så meget målt i yen som i dollar (12 pct. i stedet for 18 pct.). Disse to nedture er delvist beslægtede, da valutaen typisk falder, hvis udlændige både sælger japanske aktier og yen.


Eksport bag høj vækst

Nyhederne omkring økonomien i Japan dog har været fulde af positive signaler. BNP-væksten har været stærk igennem de sidste tre kvartaler, arbejdsløsheden er nedadgående og deflationen (faldende priser) synes at have mistet sit tag. En stor del af disse forbedringer skyldes øget eksport, specielt til Kina, hvorfor en svagere økonomisk vækst i udlandet formentlig vil skade det japanske opsving.

Denne kommentar er skrevet af Jonas Lindmark, der er Morningstars redaktør i Sverige.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  has been editor and head of fund analysis at Morningstar Sweden since August 2000. Before that he was personal finance editor and designed fund ratings during 9 years at the weekly business magazine Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser