Negativt i marts

De danske aktier tabte pusten i marts, men starten af april har igen budt på kursstigninger

Sten Blindkilde 07/04/2004
Facebook Twitter LinkedIn

Efter fremgang i starten af året kunne de danske aktier i marts ikke fortsætte opturen. Det danske aktiemarked som helhed faldt i marts med 5 pct. (målt på KAX-indekset), mens det toneangivende KFX-indeks mistede 6,2 pct.

Målt på den internationale scene, via MSCI’s indeksfamilie, faldt de danske aktier med 4,2 pct., mens faldet i dollar var på 5,1 pct. Således underperformede de danske aktier de internationale markeder, der til sammenligning generelt blot faldt 0,9 pct. (målt på MSCI Verden).

Med et plus for de danske aktier på 9,2 pct. siden årets start har de dog fortsat klaret sig næsten dobbelt så godt som de globale markeder som helhed.


Nedtur for de store

Det var først og fremmest de store selskaber i KFX-indekset, som trak ned i marts. Tre ud af fire selskaber i indekset faldt, mens det for Mid og Small Cap-selskabernes vedkommende var en ligelig blanding.

Minusserne i marts var ansporet af de økonomiske nøgletal i USA, som skabte fornyet usikkerhed omkring det økonomiske opsving – også på global plan – og af den fortsat svage dollar, som plager flere af de store selskaber herhjemme, fordi deres salg afregnes i dollar.

Højdespringeren i marts i KFX-indekset var Topdanmark, som steg 14 pct., mens Vestas tabte tilsvarende. Det var især regnskabet for NEG Micon, og da selskabet i løbet af marts blev fusioneret ind i Vestas, trak det Vestas-aktien ned.

A.P. Møller – Mærsk tabte også i marts – cirka 11 pct. Selskabet faldt på baggrund af forventninger til 2005, som lå under markedets forventninger. A.P. Møller – Mærsk kom ellers med endnu et rekordresultat på næsten 13 mia. kr. før særlige poster.


Blandede udsigter

De lave renter stimulerer dog fortsat interessen for aktier – også herhjemme – og det kan give løft til kurserne på Københavns Fondsbørs. Et andet positivt lod i vægtskålen er den fortsatte udsigt til økonomisk fremgang, herhjemme også hjulpet af Forårspakken.

Den internationale økonomi synes opadgående, og problembarnet i den ligning, der hidtil har været det amerikanske jobløse opsving, er endelig ved at rette ind. I al fald startede april med en opmuntrende job-rapport fra USA, der viste den største stigning i nyskabelsen af arbejdspladser i 10 år med 308.000 nye jobs i marts.

Det gav en positiv reaktion på aktiemarkederne både i USA og i Europa, og de danske aktier er da også i de første dage af april steget med cirka 1,5 pct.

Den amerikanske økonomi lider dog fortsat under de to store underskud – the twin deficits – på betalingsbalancen og på statsbudgettet, hvilket kan medføre yderligere svækkelse af dollaren. Igen vil det være en ulempe for Europa og for Danmark, da det vil ramme konkurrenceevnen, eksporten og de danske virksomheders indtjening.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser