Damp under Asiens kedler

De overordnede udsigter for de asiatiske markeder er pæne, men der er enkelte grunde til bekymring

Facebook Twitter LinkedIn

MSCI Fjernøsten ex. Japan er steget næsten 16 pct. målt i dollar fra starten af året og frem til den 21. juli. I samme periode er de globale aktier steget med 10 pct. Tilsvarende er den asiatiske region steget 7 pct. i juli – indtil nu – mens de globale aktier generelt er uændrede i niveau.

Asiens relativt stærke performance afspejles i en optimistisk stemning i blandt regionens porteføljeforvaltere. Netto mente 67 pct. i den seneste Merrill Lynch-rundspørge, at aktiemarkederne i regionen var undervurderede. Det samme procenttal pegede på stigende indtjening i selskaberne i regionen over de kommende 12 måneder.

Regionen vil dog også drage nytte af et økonomisk opsving i USA. Især de eksportorienterede selskaber, som findes i store tal i regionen, vil gavnes af fremgang i USA.

De stærke overordnede afkast dækker dog over svingende performance på de nationale markeder i Asien. Sydøstasien har klaret sig bedst med Thailand, der er steget 42 pct. i år, Indonesien oppe med 33 pct., og Filippinerne med en stigning på 31 pct. I modsætning hertil er Sydkoreas aktiemarked blot steget 14 pct., mens Hongkong er rosinen i regionens pølseende med et plus på blot 6 pct.

Hvert land har haft sine individuelle påvirkninger, der forklarer forskellene i performance. Thailand har haft stor vækst både i den hjemlige efterspørgsel og rent faktisk også i eksporten, og samtidig er investorerne glade for landets premierminister, Thaksin Shinawatras, hidtidige resultater, selv om det vækker bekymring at landets gæld er stigende.


Rehabiliteringsprogram

Investorerne er begyndt at betragte Indonesien som et mindre risikabelt land at investere i. Afslutningen af IMF, den Internationale Valutafonds, rehabiliteringsprogram for landets økonomi har skabt tryghed.

Modsat har landene med relativt ringe afkast typisk lidt under politisk usikkerhed i år.

Sydkorea, det tredjestørste land i regionen efter Kina og Japan, lider fortsat på grund af spændingerne med Nordkorea og den optrappede polemik mellem den nordlige nabo og USA. Her i juli var der skududvekslinger ved grænsen mellem de to lande for første gang i 19 måneder. Desuden oplever SK Global, en del af landets tredjestørste konglomerat, en større revisionsskandale, som gør udenlandske investorer nervøse.

På den anden side er porteføljeforvalterne rimeligt optimistiske med hensyn til en løsning af problemerne… eller i det mindste en begrænsning. Ifølge Merrill Lynch er Sydkorea et af de lande i regionen, hvor investorerne foretrækker en overvægtning.

Hongkongs problemer synes på den anden side at stikke dybere. Mere end en halv million indbyggere i Hongkong demonstrerede mod en ny sikkerhedslov. Modstanden mod loven kostede to ministre deres poster, og regeringslederen, Tung Chee-hwa, måtte senere slække på forslaget.

Den tidligere engelske kronkoloni har ikke bare politiske problemer, men også økonomiske. Arbejdsløsheden nåede for nyligt – i andet kvartal - hele 8,6 pct.


Valuta-bekymringer

Endelig er der regionens forskellige valutaers forhold til den amerikanske dollar, som vækker bekymring. Der er nemlig stigende pres for revalueringer af flere valutaer over for dollaren på grund af regionens store handelsoverskud med USA – blandt andet fordi de forskellige valutaer ikke har vundet særlig styrke over for den amerikanske på trods af, at dollaren er faldet meget over for eksempelvis euroen.

Den kinesiske renminbi er især kommet under pres. Både John Snow, den amerikanske finansminister, og Alan Greenspan, chefen for den amerikanske centralbank, har opfordret Kina til en revaluering.

Kina har imødekommet en smule ved at åbne op for en udvidelse af det bånd, som renminbien handles i over for dollaren.

Denne artikel er skrevet af Daniel Ben-Ami, der er Morningstars redaktør i London.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser